Με… πληγωμένη εξουσιοδότηση

Πάει για συμφωνία ο Τσίπρας, μη αποκλείοντας προκήρυξη πρόωρων εκλογών

Με ισχυρή ψήφο «εμπιστοσύνης» βρίσκεται στις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπία, με στόχο τη διαπραγμάτευση για επίτευξη συμφωνίας με τους Θεσμούς μέχρι αύριο

ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ των Θεσμών είχαν χθες πολύωρη τηλεδιάσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας εξέτασαν τις ελληνικές προτάσεις

Με.. πληγωμένη εξουσιοδότηση μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες

η ελληνική αντιπροσωπία, αποτελούμενη από τους Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, με στόχο τη διαπραγμάτευση για επίτευξη συμφωνίας στο ελληνικό ζήτημα και αποτροπή του Grexit. Χθες, σε μια ολονύκτια διαδικασία η Βουλή, με τις ψήφους κομμάτων της αντιπολίτευσης (Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) έδωσε ναι μεν ισχυρή ψήφο «εμπιστοσύνης» στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά οι απώλειες που καταγράφηκαν από πλευράς των συγκυβερνώντων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, περιπλέκουν τα πράγματα.

Κι αυτό γιατί ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει τόσο κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εν συνεχεία σε παρασκηνιακές επαφές με βουλευτές του κόμματός του, πως δεν θέλει σε καμία περίπτωση να χάσει τη δεδηλωμένη (βλέπε σελ. 7) τονίζοντας: «Εγώ δεν πρόκειται να γίνω ο νέος Παπαδήμος. Εδώ που ήρθαμε, ήρθαμε όλοι μαζί. Ή θα συνεχίσουμε όλοι μαζί ή θα φύγουμε όλοι μαζί».

Πρόωρες εκλογές ή παραιτήσεις ή νέο κυβερνητικό σχήμα

Με αφορμή, μάλιστα, την πιο πάνω δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού, στα ελληνικά ΜΜΕ ξεκίνησε μια συζήτηση για την επόμενη μέρα, σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας έχανε τη δεδηλωμένη, δεν αποκλειόταν το ενδεχόμενο προκήρυξης ακόμη και πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες σε αυτό το σενάριο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα παρέμενε στη θέση του μέχρι η ελληνική πρόταση, εάν εγκριθεί από τους Θεσμούς, περάσει από τη Βουλή με τις ψήφους των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ.

Έτσι, αφού θα έχει ισχυρή πλειοψηφία, ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορεί να κάνει πίσω και θα δώσει το πράσινο φως για να υπογράψουν τη συμφωνία με τους δανειστές. Με την υπογραφή, όμως, ο κ. Τσίπρας δεν θα συνεχίσει και θα προκηρύξει εκλογές σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, ένεκα της κρισιμότητας των στιγμών, το άλλο σενάριο που συνεζητείτο ήταν αυτό των παραιτήσεων όσων διαφοροποίησαν τη θέση τους από αυτήν που η Κυβέρνηση εξέφρασε και αντικατάσταση αυτών από άλλα πρόσωπα, που στήριξαν την κυβέρνηση σε όλη την προσπάθεια που καταβάλλει για επίτευξη συμφωνίας.

Γινόταν, επίσης, λόγος και για σύνθεση νέου κυβερνητικού μετώπου, μη αποκλειομένης της εισόδου στο κυβερνητικό σχήμα του Ποταμιού, ακόμη και του ΠΑΣΟΚ, σενάριο που, ωστόσο, φαίνεται πως δεν συζητείται καν. Πάντως, οποιοδήποτε κι από τα τρία σενάρια ισχύσει, δεν θα είναι μια εύκολη απόφαση, αφού ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν επιθυμεί από τη μια τη διάσπαση του κόμματος και από την άλλη να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή και υπό το φως μιας θετικής κατάληξης.

Θετικοί οι Θεσμοί, αλλά…

Ανεξαρτήτως, όμως, των εξελίξεων στην Ελλάδα, που παίζουν, πάντως, σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας, οι Θεσμοί συνεχίζουν τον εξονυχιστικό έλεγχο των προτάσεων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση (βλέπε σελ. 6), ούτως ώστε, όταν συνέλθει σήμερα το Γιούρογκρουπ (βλέπε σελ. 4), να έχουν μια ξεκάθαρη θέση και εικόνα την οποία θα καταθέσουν στο Σώμα, για να λάβει τις τελικές αποφάσεις. Δηλαδή, κατά πόσο θα αποδεχθεί ως βάση διαπραγμάτευσης τις ελληνικές προτάσεις και θα ανοίξει τον δρόμο για σύναψη συμφωνίας ή όχι.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, μάλιστα, χθες οι επικεφαλής των Θεσμών Ζαν Κλοντ Γιούνκερ (Κομισιόν), Κριστίν Λαγκάρντ (ΔΝΤ), Μάριο Ντράγκι (ΕΚΤ) και Γερούν Ντάισελμπλουμ (Γιούρογκρουπ) πραγματοποίησαν πολύωρη τηλεδιάσκεψη. Στόχος της εν λόγω τηλεδιάσκεψης ήταν να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση πάνω στις ελληνικές προτάσεις.

Η κοινή θέση των Θεσμών καταγράφηκε και απεστάλη στο Γιούρογκρουπ, το οποίο μαζί με το κείμενο που θα ετοιμάσει το Euro Working Group θα καθορίσει, όπως καταγράφεται ανωτέρω, την έκβαση των συζητήσεων γύρω από το ελληνικό ζήτημα. Παρά το γεγονός πως δεν έγινε γνωστή η θέση στην οποία κατέληξαν οι Θεσμοί, πληροφορίες τους ήθελαν να αντικρίζουν θετικά τις προτάσεις με κάποιες επιφυλάξεις και σε ετοιμότητα να τις βελτιώσουν, ούτως ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές και να επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Λεπτομερές το έγγραφο, όμως…

Πριν από την τηλεδιάσκεψη, ο Επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χρειάζεται να λάβουν μια «σημαντική απόφαση», όταν συναντηθούν το Σάββατο για να αξιολογήσουν τη νέα ελληνική πρόταση. Ο κ. Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σε σχέση με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας ωστόσο ότι το έγγραφο είναι «λεπτομερές».

«Η ευρεία στήριξη εντός της Ελλάδας δίνει στην πρόταση περισσότερη αξιοπιστία, αλλά ακόμα και τότε χρειάζεται να εξετάσουμε προσεκτικά κατά πόσο είναι καλή και εάν βγαίνουν τα νούμερα», είπε σε δημοσιογράφους.

«Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, είναι μια πολύ σημαντική απόφαση που οφείλουμε να λάβουμε αύριο, οπότε θα το κάνουμε επιμελώς», υπέδειξε και τόνισε πως οι ελληνικές προτάσεις «είναι ένα πολύ μακροσκελές κείμενο, όμως οφείλουμε να εξετάσουμε αν είναι επαρκώς συγκεκριμένο, αν η εφαρμογή του θα αποφέρει αρκετά χρήματα, αν τα οικονομικά αποτελέσματα είναι αρκετά ισχυρά. Υπάρχουν ομάδες για να το εξετάσουν αυτό στην ΕΚΤ, στο ΔΝΤ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνεπώς τις αφήνω να κάνουν τη δουλειά τους», ξεκαθάρισε, αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Τρικλοποδιές από Ζωή

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, πάντως, η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου τήρησε μια παράξενη στάση, που προβλημάτισε έντονα τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Αρχικά η κ. Κωνσταντοπούλου ήθελε το κείμενο με το οποίο η Κυβέρνηση Τσίπρα ήθελε να λάβει εξουσιοδότηση για διαπραγμάτευση να συζητηθεί σε τέσσερεις κοινοβουλευτικές επιτροπές σε διαφορετικές συνεδρίες, ενώ μετά από παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και εκπροσώπων κομμάτων, η συζήτηση έγινε σε κοινή συνεδρία των τεσσάρων επιτροπών, με στόχο να αποφευχθούν αχρείαστες καθυστερήσεις.

Όταν ολοκληρώθηκε η συζήτηση και υπερψηφίστηκε η πρόταση, να δοθεί εξουσιοδότηση στο κυβερνητικό επιτελείο να διαπραγματευτεί με τους Θεσμούς, η Πρόεδρος της Βουλής συγκάλεσε έκτακτη διάσκεψη των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με στόχο να αποφασιστεί η ώρα έναρξης της ολομέλειας της Βουλής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κ. Κωνσταντοπούλου πρότεινε τη μετάθεση της συζήτησης στην Ολομέλεια για σήμερα το πρωί, κάτι που απέρριψαν τα περισσότερα κόμματα, υποδεικνύοντας πως έπρεπε η συζήτηση να ολοκληρωθεί χθες βράδυ. Μετά την εξέλιξη αυτή, η Πρόεδρος της Βουλής έδωσε οδηγίες για να ξεκινήσει η συνεδρία της Ολομέλειας λίγο πριν από τα μεσάνυκτα.

Θα είναι δύσκολη η συμφωνία

Η ελληνική πρόταση, που κατατέθηκε από την κυβέρνηση στους Θεσμούς, είναι βελτιωμένη σε σχέση με την πρόταση των δανειστών που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα, τόνισε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στις επικρίσεις από την Αντιπολίτευση.

«Ωστόσο, πρόκειται για συμφωνία που αν επιτευχθεί θα είναι δύσκολη, με επώδυνα μέτρα», παραδέχθηκε. «Δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες», τόνισε, αλλά συνέστησε στους βουλευτές να κρίνουν στο σύνολό του το πακέτο στην τελική μορφή του, μαζί με το επενδυτικό κομμάτι για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την πρόβλεψη για το χρέος. Ο Υπουργός επιβεβαίωσε ότι ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, ότι τα κείμενα της δανειακής σύμβασης και των μέτρων θα έρθουν στην τελική μορφή τους προς ψήφιση στη Βουλή με κανονικές διαδικασίες.

Εξήγησε δε, ότι η κυβέρνηση ζητά την εξουσιοδότηση από τη Βουλή για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική δύναμή της. «Ζητάμε την εξουσιοδότηση της Βουλής για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας στο πνεύμα της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών. Αυτό ζητάμε, είναι πολύ απλό. Δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να το κάνουμε, αλλά το θέλουμε για να γίνει ακόμα ισχυρότερη η θέση της Ελλάδας», είπε.

Keywords
εξουσιοδοτηση, νεα δημοκρατια, αλέξης τσίπρας, το φως, εν λόγω, ζωή κωνσταντοπούλου, τσιπρας, βρυξέλλες, βουλη, νέα, ΠΑΣΟΚ, συριζα, σελ, παπαδημος, εκλογες, μμε, φως, ελλαδα, ΔΝΤ, ΕΚΤ, euro, working, group, υπουργοι, συγκεκριμένο, δημοψηφισμα 2015, χρεος, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκλογες 2010, δημοψηφισμα, λουκας παπαδημος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, λιστα λαγκαρντ, νεος παπας, ζωή κωνσταντοπούλου, αλέξης τσίπρας, κομματα, αποτελεσματα, βουλευτες, βγαινουν, δημοκρατια, δουλεια, μμε, φως, χθες βραδυ, ωρα, αφορμη, βραδυ, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, γινει, διαστημα, δυναμη, δηλωση, δοθει, δωσει, εγινε, εγγραφο, ειπε, εκβαση, εν λόγω, εξελιξη, επρεπε, ευκλειδης, ζωη, ζητα, ισχυει, εικονα, κυβερνηση, κειμενο, λεπτομερειες, μορφη, υπογραφη, πρωι, ρολο, σαββατο, σελ, σεναριο, συγκεκριμένο, συζητηση, συνεχεια, σωμα, το φως, τρια, group, εφαρμογη, ελληνικα, euro, χωρα, κειμενα, κομματι, ομαδες, πακετο, πληροφοριες, θετικα, working, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα