Με πνεύμα συναίνεσης προχωρεί η μεταρρύθμιση της ΤΑ

Με βάση τη μελέτη των Ιταλών εμπειρογνωμόνων, αλλά λαμβάνοντας υπόψη και στοιχεία από άλλες μελέτες, όπως επίσης και τις θέσεις των κομμάτων, φαίνεται να προχωρεί τελικά η μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, με το σχετικό νομοσχέδιο να αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Σε κάθε περίπτωση οι συμπλεγματοποιήσεις Δήμων και Κοινοτήτων θα είναι υποχρεωτικές, θα υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο 2-3 ετών, και δεν αποκλείεται σε βάθος χρόνου ο αριθμός των Δήμων να μειώνεται.

Το όλο θέμα απασχόλησε

σύσκεψη στο Προεδρικό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με τη συμμετοχή μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Δήμων και του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου με τον τελευταίο να δηλώνει μετά το πέρας της σύσκεψης πως εκείνο που διαφαίνεται αρχικά είναι η ευρύτατη συναίνεση σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Χάσικος υπενθύμισε ότι το ΥΠΕΣ είχε διάλογο με όλα τα κόμματα αλλά και την Ένωση Δήμων, υποδεικνύοντας ότι όλοι συμφωνούν θέτοντας ως βάση τις υποχρεωτικές συμπλεγματοποιήσεις. «Μέσα από αυτά φαίνεται ότι θα υπάρξει εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και προσωπικού. Όλα αυτά θα μας οδηγήσουν σε μια καλύτερη προσφορά προς τον πολίτη, καλύτερες υπηρεσίες με χαμηλότερο δυνατό κόστος», εξήγησε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών εξεφρασε τη βεβαιότητα πως έχοντας αυτό σαν αρχή αλλά και με την εκπεφρασμένη βούληση και διάθεση «προχωρούμε και αισίως θα είμαστε εντός των πλαισίων που θέσαμε, μέσα στους επόμενους δύο μήνες δηλαδή να υπάρχει νομοσχέδιο που θα οδηγηθεί στη Βουλή».

Σε ερώτηση αν η μεταρρύθμιση θα βασιστεί τελικά στη μελέτη των Ιταλών εμπειρογνωμόνων, ο κ. Χάσικος είπε ότι η εν λόγω μελέτη είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της μεταρρύθμισης. «Έχουμε αντλήσει πολλά δεδομένα, ευρήματα και εισηγήσεις της μελέτης των Ιταλών, αλλά και από απόψεις άλλων, από άλλες μελέτες ή και απόψεις κομμάτων», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η ουσία είναι πως υπάρχει κοινή συνισταμένη και κοινή πορεία.

Ερωτηθείς πόσοι Δήμοι θα μείνουν τελικά, ο κ. Χάσικος είπε ότι οι Δήμοι θα παραμείνουν οι ίδιοι στον αριθμό, αλλά εξελικτικά δεν αποκλείεται να μειώνονται σε βάθος χρόνου.

Σε ερώτηση, τέλος, για το τι γίνεται με τα οικονομικά των Δήμων, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως πρόκειται για «ένα πελώριο θέμα διότι είναι πολλά τα εκατομμύρια, εκατοντάδες εκατομμύρια οφειλές με εγγυητή το κράτος, δηλαδή τον Κύπριο φορολογούμενο», υποδεικνύοντας ότι μέσα από τις εξοικονομήσεις θα αποπληρωθούν και αυτά τα χρέη, δηλαδή δεν θα κληθεί ο Κύπριος φορολογούμενος να τα καλύψει από τη τσέπη του. «Οι εξοικονομήσεις από μόνες τους θα αφήσουν περιθώριο αποπληρωμής των χρεών σε βάθος χρόνου», εξήγησε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Αλέξης Γαλανός σημείωσε ότι στα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης υπάρχει μια γενικότερη συναίνεση, «σε αδρές γραμμές με βάση το ιταλικό σχέδιο, με βάση ένα σχέδιο συμπλεγματοποιήσεων και των Δήμων και των Κοινοτήτων».

«Και ξεχωριστά και σε ορισμένες περιπτώσεις μαζί τα συμπλέγματα θα επιφέρουν οικονομίες, διότι διάφορα έργα τα οποία γίνονται τώρα θα γίνονται από τα συμπλέγματα. Βεβαίως αυτό προνοεί ένα χρονικό πλαίσιο μεταβατικό, 2-3 ετών, όμως όλοι έχουν πειστεί ότι αυτός ο τρόπος ο εξελικτικός των συμπλεγμάτων θα επιφέρει σοβαρές οικονομίες», πρόσθεσε.

Ο κ. Γαλανός είπε στη συνέχεια πως άλλα θέματα τα οποία συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση με τον ΠτΔ είναι το οικονομικό θέμα, όπου οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης ζήτησαν όπως βρεθούν τρόποι και έσοδα έτσι ώστε να μην στηρίζεται η τοπική αυτοδιοίκηση στην κρατική χορηγία «αλλά όπως σε όλες οι χώρες της Ευρώπης να υπάρχει αυτή η αυτοτέλεια και αυτάρκεια στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η συναίνεση υπάρχει και στα κόμματα με τα οποία συναντήθηκε η Ένωση Δήμων και πρόσθεσε πως το επόμενο βήμα θα είναι συνάντηση του ΥΠΕΣ με τα κόμματα για να προετοιμαστεί ένα νομοσχέδιο το οποίο, όπως είπε, έρχεται στη Βουλή με ένα πολύ μεγάλο βαθμό συνεννόησης και συναίνεσης και το οποίο θα κινείται μέσα στα πλαίσια των εξοικονομήσεων που ζητά η Τρόικα.

«Εμάς τα βασικά μας κριτήρια ως τοπική αυτοδιοίκηση τα οποία καλύπτονται στο έγγραφο το οποίο δώσαμε στον Πρόεδρο είναι να βελτιωθεί η αποδοτικότητα των Δήμων, να υπάρξουν εξοικονομήσεις, ταυτόχρονα να υπάρξει αποκέντρωση και οι άλλες βασικές αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως η επικουρικότητα και η βελτίωση υπηρεσιών στον πολίτη και τέλος να βγούμε από το φαύλο κύκλο των μεγάλων οικονομικών πιέσεων», σημείωσε.

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι με τον τρόπο τον οποίο προχωρεί η διαδικασία, στη βάση δηλαδή του ιταλικού σχεδίου, που, όπως υπέδειξε, δεν είναι κάτι το καινούργιο αλλά το σύστημα που εφαρμόζεται στις ευρωπαϊκές χώρες, όχι στη Βρετανία, τα πράγματα βρίσκονται πλέον στο τελικό στάδιο, προ της κατάθεσης νομοσχεδίου το οποίο υπολογίζεται ότι αφού συμπληρωθούν οι επαφές του ΥΠΕΣ με τα κόμματα θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Απρίλη.

Ερωτηθείς πόσοι Δήμοι θα υπάρχουν στο τέλος σε σχέση με σήμερα ο κ. Γαλανός είπε ότι αδυνατεί να αναφέρει, υποδεικνύοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πρόοδο. «Εκείνο που θα πω είναι ότι είναι υποχρεωτικές οι συμπλεγματοποιήσεις, δεν είναι εθελοντικές» είπε.

«Δεύτερο τις αποφάσεις θα τις λαμβάνει το Συμβούλιο των συμπλεγμάτων. Στο Συμβούλιο θα υπάρχει σταθμισμένη ψήφος, δηλαδή οι πιο μεγάλοι Δήμοι θα έχουν σίγουρα μεγαλύτερη συμμετοχή στα συμβούλια και σίγουρα θα γίνουν ασκήσεις επί χάρτου πόσα συμβούλια θα έχουμε. Όταν λέω εξελικτική συμπλεγματοποίηση με ένα μεταβατικό χρονικό πλαίσιο 2-3 ετών μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματα του σε ό,τι αφορά την τελική κατάληξη. Το φυσιολογικό είναι ότι στο τέλος της ημέρας θα έχουμε συγχωνεύσεις», ανέφερε καταλήγοντας.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα