Με τους χάρτες στη βαλίτσα

Ή πολυμερής ή ναυάγιο το αποτέλεσμα των συζητήσεων που θα γίνουν στην Ελβετία
Στο διάστημα δέκα ημερών μέχρι τη συνάντηση στο θέρετρο Μον Πελερέν θα υπάρξει έντονο παρασκήνιο, με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών να συζητούν διαδικαστικά ζητήματα

Σαν τον κρίσιμο «ημιτελικό» πριν από τον «τελικό» μοιάζει η συζήτηση Αναστασιάδη-Ακιντζί, που θα γίνει στο Μον Πελερέν της Ελβετίας, με τη διαφορά ωστόσο να έγκειται στο ότι δεν θα πρέπει κανείς να ηττηθεί, αλλά, αντιθέτως, να περάσουν στον «μεγάλο τελικό», που θα είναι η πολυμερής διάσκεψη, όπως θέλει η πλευρά μας, ή η πενταμερής, όπως

συνεχώς αναφέρει η τ/κ πλευρά.

Ήδη λοιπόν αναφέραμε την πρώτη διαφωνία που θα πρέπει να κλείσουν οι δύο ηγέτες ή, για να το πούμε πιο σωστά, η διαφωνία πολυμερούς/πενταμερούς θα είναι η τελευταία. Θα έχουν προηγηθεί σειρά ζητημάτων που θα πρέπει οι δύο πλευρές να κλείσουν, πριν ανακοινώσουν οποιαδήποτε διάσκεψη για εγγυήσεις και ασφάλεια.

Στην Ελβετία, Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συζητήσουν τα πάντα. Όπου υπάρχει διαφωνία θα μπει στο τραπέζι. Μπορεί η Λευκωσία να δηλώνει ότι δεν μπήκαμε σε «πάρε-δώσε», ωστόσο για να κλείσουν ζητήματα που αποτελούν κόκκινες γραμμές και για τις δύο πλευρές, μόνο με λύση «πάρε-δώσε» μπορεί να συμβεί.

Το εδαφικό είναι ένα κομβικό κεφάλαιο, που θα καθορίσει ίσως και το αποτέλεσμα της συνάντησης της Ελβετίας. Η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει με τους χάρτες στη βαλίτσα της. Η τ/κ πλευρά έχει δηλώσει και αυτή έτοιμη για παρουσίαση χάρτη, ωστόσο στο παρασκήνιο γίνονται δεύτερες σκέψεις και στέλνει το θέμα αυτό στο στάδιο της πολυμερούς διάσκεψης.

Ωστόσο, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, για να μπορέσουν να «μιλήσουν» με χάρτες, θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν στα βασικά κριτήρια.

1. Ποσοστό εδάφους. Η τ/κ πλευρά τον τελευταίο μήνα συνεχώς δηλώνει ότι λόγω της «υποχώρησης» που έχει κάνει σε αρκετά ζητήματα, θα πρέπει να «ανταμειφθεί» με περισσότερο έδαφος. Ο αριθμός - ποσοστό «29%+» αποτελεί την «άμυνα» της τ/κ πλευράς. Η ε/κ πλευρά την ίδια ώρα υποστηρίζει ότι ο τελικός αριθμός δεν μπορεί να είναι χειρότερος από το Σχέδιο Ανάν, δηλαδή στα όρια του 25%.

2. Επιστροφή πληθυσμού: Η Ε/κ πλευρά επιδιώκει όσο γίνεται την επιστροφή μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων υπό Ε/κ διοίκηση. Μαγικός αριθμός οι 100.000 πρόσφυγες. Με το σχέδιο Ανάν επέστρεφαν 84.000 πρόσφυγες.

3. Περιοχές - φύση των περιοχών: Μόνο η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου δεν ικανοποιεί την ε/κ πλευρά, με τη μεγάλη μάχη να δίδεται για τη Μόρφου. Και οι δύο περιοχές ήταν πυκνοκατοικημένες πριν από το 1974.

4. Ακτογραμμή: Αναπροσαρμογές πέραν του Σχέδιου Ανάν ζητά η ε/κ πλευρά και κινείται στο 60%.

5. «Συναισθηματικές» περιοχές: Υπάρχουν περιοχές όπου πριν από το 1974 ο μεγαλύτερος αριθμός κατοίκων ήταν Ε/κ και αντίστοιχα άλλες όπου ήταν Τ/κ. Η ε/κ πλευρά ζητά επίσης την επιστροφή και των σημαντικών αρχαιολογικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών χώρων.

Πού θα κριθεί η διαπραγμάτευση
Η πλευρά μας από τεχνοκρατικής άποψης εμφανίζεται πανέτοιμη, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εδώ και αρκετούς μήνες έχουν «δουλευτεί» πολλά σενάρια, ώστε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να έχει στη διαπραγματευτική φαρέτρα του πολλές επιλογές. Άτομο που γνωρίζει καλά την προετοιμασία που έχει γίνει ανέφερε στη «Σημερινή» ότι πια το ζήτημα είναι πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό.

Για να υπάρξει συμφωνία, θα πρέπει η Τουρκία να δώσει εντολή στην τ/κ πλευρά να διαπραγματευτεί σοβαρά και λογικά. Μόνο σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσει να υπάρξει κατάληξη. Ο στόχος της πλευράς μας είναι ξεκάθαρος. Να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα ζητήματα και να περάσουμε σε πολυμερή.

Για το αν είμαστε κοντά ή μακριά από μια τέτοια εξέλιξη, η ίδια πηγή, που γνωρίζει εκ των «έσω» τις συζητήσεις για το εδαφικό, ανέφερε ότι δεν μπορεί κανείς να προβλέψει την εξέλιξη της συζήτησης.

Στην Ελβετία ο Μπαν Κι Μουν
Στο μεταξύ, σύμφωνα με έγκυρες πηγές των Ηνωμένων Εθνών, η συζήτηση στην Ελβετία θα διεξαχθεί στην παρουσία του Μπαν Κι Μούν. Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θα βρίσκεται με Αναστασιάδη και Ακιντζί στην Ελβετία στις 8 Νοεμβρίου και η παρουσία του θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Να σημειωθεί ότι μέχρι τη μετάβασή τους στην Ελβετία, Αναστασιάδης και Ακιντζί δεν θα συναντηθούν. Αυτή η εξέλιξη από μόνη της δημιουργεί παρασκηνιακά σενάρια, τα οποία θα έχουν στόχο να φέρουν πιο κοντά τις δύο πλευρές.

«Τα ψέματα τελείωσαν»
Δεν είμαστε ακόμη στη φάση του «πάρε-δώσε», δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας πως τα ψέματα όσον αφορά το εδαφικό έχουν τελειώσει. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι στις συνομιλίες που θα διεξαχθούν στο Μον Πελερέν της Ελβετίας θα συζητηθεί διεξοδικά το θέμα του εδαφικού, με ανταλλαγή χαρτών και αναφορές σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά θα συζητηθούν και θέματα που άπτονται των τεσσάρων ελευθεριών.

«Ενδεχομένως να γίνει κάποια ανταλλαγή απόψεων και για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, αλλά δεν αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, το Εθνικό Συμβούλιο της Κυριακής θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο πώς θα αντιμετωπίσει η ελληνοκυπριακή πλευρά στρατηγικά τη διαπραγμάτευση στο Μον Πελερέν, καθώς κατ’ αρχήν θα πρέπει να αποφασιστεί αν οι πολιτικοί αρχηγοί θα τον πλαισιώσουν ή όχι, ενώ επιπρόσθετα θα πρέπει να καθοριστούν ξεκάθαρα οι γραμμές της δικής μας πλευράς.

Στην αντεπίθεση ο Μπουρτζιού
Την ίδια ώρα ο Μπαρίς Μπουρτζιού, σε δηλώσεις του από τα κατεχόμενα, χαρακτήρισε λανθασμένους τους ισχυρισμούς ότι στην Ελβετία θα συζητηθούν μόνο τα θέματα εδαφικού και περιουσιακού, αφήνοντας ουσιαστικά ανοιχτό το σενάριο της συνολικής διαπραγμάτευσης.

Ο κ. Μπουρτζιού έκανε μάλιστα αναφορά στις «κόκκινες γραμμές» των Ε/κ για το ζήτημα της επιστροφής της Μόρφου και την κατάργηση των εγγυήσεων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, «θα ήθελα να κάνω μια φιλική παρατήρηση προς τον κ. Χριστοδουλίδη ότι, στην επιμονή ότι ‘δεν γίνεται χωρίς τη Μόρφου’ πριν καν φτάσουμε στο στάδιο του χάρτη, η απάντηση είναι 'η Μόρφου δεν μπορεί να δοθεί'».

Πενταμερή επιδιώκει ο Ακιντζί
Από την πλευρά του, ο Μουσταφά Ακιντζί χαρακτήρισε τη συνάντηση στην Ελβετία ως «το στάδιο πριν από το τέλος». Επιστρέφοντας την Τετάρτη το βράδυ στα κατεχόμενα, μετά τις συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δήλωσε μεταξύ άλλων πως μια θετική έκβαση των συνομιλιών στην Ελβετία, «σημαίνει ότι πολύ σύντομα θα γίνει και μια πενταμερής διάσκεψη».

Ερωτηθείς κατά πόσο θα συζητηθεί το θέμα των εγγυήσεων, παρέπεμψε στην ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας πως τα δυο αυτά ζητήματα θα συζητηθούν με τελεσίδικο τρόπο σε μια πενταμερή διάσκεψη. Δεν είναι εφικτό, συνέχισε, να απομονώνεις ένα θέμα, πχ το εδαφικό και να συζητάς γι' αυτό χωρίς συσχετισμό με άλλα θέματα. Σε παρατήρηση, ότι η τ/κ πλευρά μιλά για πενταμερή διάσκεψη και η ε/κ για πολυμερή, ο κ. Ακιντζί είπε ότι υπάρχει ένα μπέρδεμα ορολογίας.

Η τ/κ πλευρά, ανέφερε, μετρά τις ενδιαφερόμενες πλευρές, που είναι οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο κοινότητες, και είναι πέντε, αυτό είναι το λογικό. Αλλά, συνέχισε, η ε/κ πλευρά δεν το βλέπει έτσι, θέλουν τις δύο κοινότητες αλλά και την Κυπριακή Δημοκρατία «σαν να είναι η Κύπρος κάτι διαφορετικό από τους Ε/κ». Επίσης, είπε, οι Ε/κ μετρούν την ΕΕ, τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ.

Εξαιρετικά δύσκολο ταξίδι
Χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε στο Προεδρικό τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού. Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε εξαιρετικά δύσκολη την αποστολή του Προέδρου Αναστασιάδη.
«Θα πρέπει -όπως είπε- να πάει στην Ελβετία εξαιρετικά προετοιμασμένος και υποστηριζόμενος».

Σε σχέση με την παρουσία ή όχι των πολιτικών αρχηγών στην Ελβετία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι συναντήσεις μπορούν να γίνουν και μαζί αλλά και χωρίς τους πολιτικούς αρχηγούς. Σύμφωνα με τον Γ.Γ. ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε προβληματισμούς για τη μετάβαση των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι θα συζητηθούν στο Εθνικό Συμβούλιο μεθαύριο Κυριακή.

Ανοιχτά θέματα βλέπει ο Έιντε
Χθες, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ στην Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη. Ο Νορβηγός διπλωμάτης χαρακτήρισε τις συνομιλίες στην Ελβετία σημαντικές γιατί, όπως είπε, θα δείξουν με ακόμη περισσότερη σαφήνεια κατά πόσον ο στόχος για λύση κατά τη διάρκεια αυτού του έτους είναι εφικτός ή όχι.

Αναφορικά με τη μαραθώνια συνάντηση της Τετάρτης, είπε πως υπήρξε σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες, «αλλά είμαστε όλοι μας ξεκάθαροι ότι πολύ σημαντικά θέματα παραμένουν να διευθετηθούν, περιλαμβανομένου του θέματος των εδαφικών αναπροσαρμογών και του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων ασφαλώς, το οποίο ελπίζω να ακολουθήσει σύντομα».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Έιντε σημείωσε πως είμαστε δεσμευμένοι προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και προς διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να καταλήξουμε σε μια λύση που να δημιουργεί ένα ευρωπαϊκό κράτος, οικονομικά βιώσιμο για όλους τους Κύπριους πολίτες.

Από την πλευρά του, ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως είχαν μια πολύ καλή συνάντηση με τον κ. Έιντε και πως αυτός τον ενημέρωσε για τα σημεία που μπορούσε να τον πληροφορήσει. «Κάναμε έναν πολύ καλό διάλογο. Θεωρώ ότι είναι κοινός τόπος ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, και να περιλαμβάνει και να εφαρμόζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα