Με τρακτέρ κατά της μετοχοποίησης
Οι αγρότες μέλη του Συνεργατισμού φοβούνται ότι το δημιούργημά τους θα πάει σε ξένα χέρια
Η Κυβέρνηση καθησυχάζει λέγοντας ότι θα ανακοινώσει πολύ σύντομα οριστικές αποφάσεις
Οριστικές αποφάσεις για τον Συνεργατισμό πρόκειται να ανακοινώσει πολύ σύντομα, ίσως τις επόμενες λίγες εβδομάδες, η Κυβέρνηση, είπε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε δηλώσεις που έγιναν με αφορμή την εκδήλωση αγροτών έξω από τη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.
Οι αγρότες διαδήλωσαν την αντίθεση αλλά και την ανησυχία
Ο Προϊστάμενος Στρατηγικής και Επικοινωνίας της ΣΚΤ Γιάννος Σταυρινίδης, σε δικές του δηλώσεις, είπε χαρακτηριστικά ότι οι επόμενες εβδομάδες θα καταδείξουν πως, «ίσως, είναι υπερβολικές οι ανησυχίες», τονίζοντας ότι σύντομα θα υπάρξουν αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου για τη μετοχοποίηση.
Τις αντιδράσεις των διαμαρτυρομένων σχολίασε ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο ίδιος έδωσε από τον περασμένο Δεκέμβριο «ρότα» για τον Συνεργατισμό σε ομιλία του στη Βουλή.
«Έκαμα μία σύντομη αναφορά -είπε, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο- ότι ο Συνεργατισμός δεν πρέπει να αφεθεί να μετατραπεί σε άλλο ένα ημικρατικό οργανισμό. Αυτό θα ήταν παράβαση τόσο των κανόνων όσο και της λογικής. Δεν μπορεί ο Συνεργατισμός, ως Τράπεζα, να λειτουργεί έξω από τους εποπτικούς κανόνες, αλλά και έξω από τις πιέσεις που επιβάλλει ο ανταγωνισμός», τόνισε.
Εγχώρια ιδιοκτησιακή βάση
Ο Υπουργός πρόσθεσε ότι, με βάση την πολιτική απόφαση, διασφαλίζεται μία διευρυμένη εγχώρια ιδιοκτησιακή βάση, αλλά και η ανεμπόδιστη πρόσβαση του Συνεργατισμού σε αγορά κεφαλαίων για να είναι σε θέση και όποτε οι εποπτικές απαιτήσεις το επιτρέπουν να ενισχύεται κεφαλαιουχικά σε αυτό το πλαίσιο.
«Οι επιλογές μας αυτές», πρόσθεσε ο κ Γεωργιάδης, «εξετάζονται και σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε οριστικές αποφάσεις», αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τις επιλογές μιας και κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τους κανονισμούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
«Εκπροσωπώντας τον μεγάλο μέτοχο του Συνεργατισμού, συμμορφώνομαι και εγώ στις απαιτήσεις της Κεφαλαιαγοράς, από τη στιγμή που ο Συνεργατισμός οδεύει προς το ΧΑΚ. Αυτό που σημειώνω είναι ότι δεσμευόμαστε, ως μέτοχοι, όπως οι ανακοινώσεις μας γίνονται την ώρα που πρέπει και όταν πρέπει.
Σήμερα δεν είμαστε έτοιμοι να δώσουμε αυτήν τη λεπτομέρεια και περιορίζομαι να επαναλάβω το πλαίσιο των κινήσεων που είναι: Η διασφάλιση μίας διευρυμένης μετοχικής βάσης, η διασφάλιση ευελιξίας και η δυνατότητα συνεχούς ενίσχυσης της κεφαλαιουχικής βάσης του Συνεργατισμού», πρόσθεσε ο Χάρης Γεωργιάδης.
Οι ανησυχίες των αγροτών
Μιλώντας για τις ανησυχίες των μελών του Συνεργατισμού, ο γενικός γραμματέας της ΠΕΚ Μιχάλης Λύτρας ήγειρε δύο θέματα: Αυτό της μετοχοποίησης και το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης συνεργατικών εταιρειών.
Όπως εξήγησε, με τη συρρίκνωση των συνεργατικών εταιρειών οι διευκολύνσεις προς τα μέλη δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα ο αγροτικός κόσμος να βρίσκεται ξεκρέμαστος. Για τη μετοχοποίηση ο κ. Λύτρας ανέφερε ότι, σε συνάντηση των αγροτικών οργανώσεων τον περασμένο Φεβρουάριο στο Προεδρικό, ο Υπουργός Οικονομικών είχε πει ότι όταν ο Συνεργατισμός εισαχθεί στο ΧΑΚ θα δοθούν μετοχές και στα παλιά μέλη του, που ως επί το πλείστον, όπως είπε, είναι αγρότες ή αγροτικές οργανώσεις ή συνεργατικές εταιρείες.
Κίνδυνος για αγορά μετοχών από τουρκογενή ταμεία
«Μέχρι σήμερα όμως, πρόσθεσε, δεν έχουμε δει κάτι συγκεκριμένο. Ο Συνεργατισμός είναι δημιούργημα του αγροτικού κόσμου από το 1909. Ουδείς μας εγγυάται ότι, με τη σταδιακή διασπορά του μετοχικού κεφαλαίου του κράτους στους ιδιώτες, οι μετοχές θα παραμείνουν σε κυπριακά χέρια και ότι ο Συνεργατισμός θα παραμείνει κυπριακή τράπεζα.
Υπάρχει ο κίνδυνος ξένα ταμεία και ακόμη τουρκογενή ταμεία να αγοράσουν πακέτα μετοχών, με αποτέλεσμα η οικονομία του τόπου να ελέγχεται από ξένα συμφέρονται και όχι από τους Κύπριους που δημιούργησαν και στήριξαν τον Συνεργατισμό».
Για τις συνεργατικές εταιρείες ο κ. Λύτρας είπε ότι η ΣΚΤ είναι κύριος μέτοχος σε βιώσιμες βιομηχανίες του Συνεργατισμού οι οποίες έχουν σχέση με τη γεωργική παραγωγή, φέρνοντας ως παράδειγμα τη ΣΕΒΕΓΕΠ που είναι, όπως ισχυρίστηκε, κερδοφόρος εταιρεία.
«Η ΣΚΤ, είπε, απαιτεί από τη βιομηχανία αυτή να τις επιστραφούν οι μετοχές της, αξίας €18 εκατομμυρίων. Εμείς εισηγούμαστε όπως αν είναι αδήριτη ανάγκη για τη ΣΚΤ να πάρει τα €18 εκ. αυτά να της δοθούν σε έξι δόσεις, διότι αν τα πάρει μέσα σε μια χρόνια θα στραγγαλίσει οικονομικά τη ΣΕΒΕΓΕΠ, η οποία εργοδοτεί πάνω από 130 υπαλλήλους».
Υπάρχουν δεσμεύσεις και ανάγκες
Ο Προϊστάμενος Στρατηγικής και Επικοινωνίας του Συνεργατισμού Γιάννος Σταυρίδης δήλωσε ότι η Τράπεζα δεν βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον αγροτικό κόσμο, τονίζοντας πως υπάρχουν δεσμεύσεις και ανάγκες του Συνεργατισμού τις οποίες πρέπει να τηρήσει.
«Μέχρι στιγμής, πρόσθεσε, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο σε σχέση με την ιδιοκτησιακή δομή του Συνεργατισμού και θα ήταν καλύτερα να αναμένουμε, διότι οι εξελίξεις τρέχουν. Οι επόμενες βδομάδες θα δείξουν ότι οι ανησυχίες των αγροτικών οργανώσεων ίσως να είναι υπερβολικές».
Σε ερώτηση για τις εταιρείες στις οποίες συμμετέχει η ΣΚΤ και οι οποίες είναι βιώσιμες, ο κ. Σταυρινίδης είπε ότι η Τράπεζα συμφωνεί πως αυτές θα πρέπει να διατηρήσουν τον συνεργατικό τους χαρακτήρα.
«Είναι πάνω σε αυτήν τη γραμμή που κινείται η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα -σημείωσε- και έχει προτάσεις για την ιδιοκτησία αυτών των εταιρειών, ώστε να παραμείνουν συνεργατικές. Υπάρχουν πέντε τέτοιες εταιρείες οι οποίες είναι όλες βιώσιμες και, επομένως, δεν τίθεται θέμα να κλείσουν.
Έχουμε κάνει προτάσεις και είμαστε ανοικτοί σε διάλογο για να τις διαφοροποιήσουμε. Δεν είναι στόχος να τις καταστήσουμε μη βιώσιμες και ούτε να τις καταστήσουμε ιδιωτικές εταιρείες έξω και μακριά από τον Συνεργατικό χαρακτήρα. Αυτό το θέμα θα πρέπει να κλείσει σύντομα για να μην μπλέξει στο πλαίσιο της πορείας μετοχοποίησης του Συνεργατισμού και εισαγωγής του στο ΧΑΚ», είπε ο κ. Σταυρινίδης.
Για τη μετοχοποίηση του Συνεργατισμού, ο κ. Σταυρινίδης είπε πως αναμένονται σύντομα αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και τόνισε ότι σημαντικό είναι το γεγονός πως υπάρχει πλαίσιο πολιτικής από το κράτος -το οποίο κατέχει το 99,22%- ότι το 50% συν ένα θα παραμείνει στον κυπριακό λαό.
Τέλος, χαρακτήρισε άνευ ουσίας τις συζητήσεις ότι οι μετοχές του Συνεργατισμού θα πάνε σε ξένα χέρια.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έμφραγμα: Έλληνας επιστήμονας εντοπίζει τα σημάδια που το «προδίδουν»
- Πυροβόλησαν γιο γνωστού γιατρού στο Π. Φάληρο
- Γιατί έπεσαν 30% οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ στην Ελλάδα
- Θρίλερ στο Παλαιό Φάληρο: Άγνωστος πυροβόλησε νεαρό
- Ποιοι πρέπει να βάλουν POS μέχρι το καλοκαίρι
- Νέα ημερομηνία για κλείσιμο της συμφωνίας από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ
- Survivor: Οι τρεις υποψήφιοι προς αποχώρηση από το νησί
- Δυσγραφία: Όταν τα «κακά γράμματα» σημαίνουν κάτι περισσότερο
- Οι αράχνες θα μπορούσαν να φάνε κάθε άνθρωπο στη Γη σε μόλις έναν χρόνο!
- Γάτοι κάτω απ' τις ανθισμένες κερασιές
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Καλός καιρός σήμερα και το επόμενο τριήμερο
- Ο Ζλάταν «έσωσε την παρτίδα» στις καθυστερήσεις! (video)
- Coppa Italia: Στον τελικό η Λάτσιο (video)
- Ταυτοποιήθηκε ο δράστης
- Καζάνι που βράζει η Άπω Ανατολή
- Σεισμός 5 Ρίχτερ στην Μποτσουάνα
- Πέφτουν οι πρώτες υπογραφές με ενεργειακούς κολοσσούς
- Συνελήφθη 40χρονος για υπόθεση ναρκωτικών
- Στις κάλπες τα κατεχόμενα για το τουρκικό δημοψήφισμα
- Έκανε το πρώτο βήμα
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Με τρακτέρ κατά της μετοχοποίησης
- Επανέναρξη με πολλά ερωτήματα
- Επίθεση σε αμάχους με χημικά
- Ταυτοποιήθηκε ο δράστης
- Εκταφές ηρώων της ακταιωρού «Φαέθων»
- «Αναποτελεσματική» διερεύνηση τριπλής δολοφονίας
- Μάρτυρας ο καθηγητής Παναγιώτης Σταϊκούρας
- Γραμματόσημα της «Πάφος 2017»
- Βάση στον μεταξύ τους Τουρισμό δίνουν ΗΠΑ και Κίνα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Süddeutsche Zeitung: Οξύνεται η αντιπαράθεση των δανειστών με την Ελλάδα
- Νυχτερινή ενέδρα θανάτου σε γιο γιατρού στο Παλαιό Φάληρο
- Χωρίς τρόλεϊ για πέντε ώρες σήμερα η Αθήνα
- Όταν η τηλεργασία μετατρέπεται σε… Γολγοθά
- Άστατος ο καιρός σήμερα
- Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 5/04
- FT: Απόρριψη συμφωνίας εξαιτίας αντιδράσεων και πολιτικού κόστους
- Τιμή-ρεκόρ για το διαμάντι Pink Star 71,2 εκατ. $
- Ελληνικό Φεστιβάλ 2017, ανοιχτό στην πόλη