Με ύφεση θα κυλήσει και το 2016 για την ελληνική οικονομία

«Φιλόδοξες» χαρακτηρίζει τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας η ελβετική τράπεζα UBS, εκτιμώντας ότι η ύφεση στην Ελλάδα βαθαίνει και ότι το 2016 θα «κλείσει» στο -0,9%.

Σε έκθεσή της με τίτλο «Greece: Where next from here?» η τράπεζα

υποστηρίζει ότι με βάση τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, η ελληνική οικονομία βιώνει μεγάλη πίεση το πρώτο εξάμηνο του 2016 και αυτή βαραίνει κυρίως τους καταναλωτές λόγω των μέτρων λιτότητας που έχουν υιοθετηθεί. Σύμφωνα με την τράπεζα, η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας είναι περισσότερο από σαφής και παραθέτει σειρά στοιχείων. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,3% ετησίως από 0,7% στο τέταρτο τρίμηνο του 2015, η καταναλωτική δαπάνη συρρικνώθηκε κατά -2%, η αγορά εργασίας σταμάτησε να δείχνει περαιτέρω βελτίωση στο α’ τρίμηνο, ο αποπληθωρισμός συνεχίζεται και τα έσοδα από τον τουρισμό μειώθηκαν κατά 1% σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2015, που όμως είχαν παρουσιάσει αλματώδη αύξηση για πρώτη φορά μετά το 2008.

Η UBS δεν αποκλείει να υπάρξει αλλαγή της εικόνας στο β’ εξάμηνο, όμως εκτιμά ότι αυτό δεν είναι «αρκετό» για να τροποποιήσει την εικόνα βαθύτερης ύφεσης. Εκτιμά, πάντως, ότι αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε σταδιακή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της, αξιοποιώντας τη δόση που περιμένει από τους δανειστές, θα είναι ένα πρώτο θετικό βήμα. Αν δε συνεχιστεί η θετική πορεία του προγράμματος, τότε θα καταγραφεί σταδιακά βελτίωση και του κλίματος εμπιστοσύνης. Εντούτοις, η τράπεζα εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα υπάρξει χαλάρωση αλλά όχι άρση των capital controls.

Τέλος, η ελβετική τράπεζα δεν θεωρεί διόλου βέβαιη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς οι προβλέψεις του για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ πιο συντηρητικές από αυτές της Κομισιόν, ενώ ταυτόχρονα θέτει χαμηλότερους στόχους. Εκτιμά ότι η τελική απόφαση του Ταμείου θα κριθεί από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα αποφασίσει το Eurogroup.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα