Μεγάλα εμπόδια στη διερεύνηση υποθέσεων δημοσίου χρήματος

Δεκάδες αγορές οπλικών συστημάτων έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες. Εγκυρες πηγές αποκαλύπτουν τα μεγάλα και διαχρονικά εμπόδια στη διερεύνηση υποθέσεων κακοδιαχείρισης δημοσίου χρήματος για την άμυνα.

Ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης αποκάλυψε πρόσφατα στο Σίγμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε στους πολιτικούς Αρχηγούς το 2013 ότι η οικονομική πτυχή του σκανδάλου των εξοπλισμών της Εθνικής Φρουράς ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερη από το σκάνδαλο που κατέστρεψε τις τράπεζες.

Λίγες μέρες

μετά άρχισε ποινική διερεύνηση για την υπόθεση της αγοράς των ελικοπτέρων agusta. Οι εξελίξεις αυτές δημιούργησαν την προσδοκία ότι θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για την άμυνα και ότι θα βγουν στην επιφάνεια μεγάλα σκάνδαλα ως συνέχεια των σκανδάλων στα αποχετευτικά, στα σκουπίδια και τις τράπεζες.

Αναζητώντας την απάντηση η εφημερίδα "Σημερινή" επικοινώνησε με διάφορες πηγές που γνωρίζουν τα θέματα άμυνας. Διαφαίνεται μέσα από την έρευνα που δημοσιεύουμε σήμερα, ότι η διερεύνηση υποθέσεων αγοράς οπλικών συστημάτων είναι δυσκολότερη ακόμη και από τη διερεύνηση των υποθέσεων για την καταστροφή της οικονομίας. Οι αγορές οπλικών συστημάτων είναι απόρρητες και έτσι θα έπρεπε να είναι. Συνεπώς η ροή πληροφοριών είναι περιορισμένη ακόμη και για τις ανακριτικές Αρχές.

Πηγές αναφέρουν ότι για δεκαετίες οι διαδικασίες που τηρούνταν ήταν αδιαφανείς και ότι μόλις πριν από δύο με τρία χρόνια ψηφίστηκε νομοθεσία, βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών, η οποία να δημιουργεί σοβαρές νομικές υποχρεώσεις στους εμπλεκομένους.

Θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη ότι διαχρονικά, κατά την επιλογή των προμηθευτών, πέραν των οικονομικών όρων και της αποτελεσματικότητας των όπλων, η Κυπριακή Δημοκρατία ελάμβανε υπόψη και τον διπλωματικό παράγοντα και τις επιρροές ξένων δυνάμεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα