Μείωσε τη δημοσκοπική διαφορά από τον Μακρόν η Λε Πεν

Ολοκληρώνεται σήμερα η προεκλογική εκστρατεία ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, που διεξάγονται την Κυριακή, με την ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν να έχει μειώσει τη δημοσκοπική διαφορά από τον Εμανουέλ Μακρόν.



12 υποψήφιοι διεκδικούν την είσοδό τους στην τελικά δυάδα του δεύτερου γύρου στις 24 Απριλίου για τον επόμενο Πρόεδρο της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Οι δημοσκοπήσεις

εξακολουθούν να δίνουν προβάδισμα στον νυν Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αν και με τη διαφορά έναντι της δεύτερης Μαρίν Λε Πεν να έχει μειωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ο μέσος όρος την δημοσκοπήσεων δίνει στον 44χρονο κεντρώο υποψήφιο 26,7% στην πρόθεση ψήφου έναντι 22,4% της 53χρονης Λε Πεν, η οποία στην πενταετία από την ήττα της στο δεύτερο γύρο των εκλογών του 2017 έχει μετριάσει μεν την ακροδεξιά ρητορική της, αν και όχι απαραίτητα την ουσία της πολιτικής της.

Μάλιστα δημοσκόπηση για την κρατική τηλεόραση τη νύχτα της Πέμπτης έριχνε αυτή τη διαφορά σε μόλις δυόμισι ποσοστιαίες μονάδες, 26,5% έναντι 24%.

Στο δεύτερο γύρο με αντίπαλο τη Λε Πεν, που από το 2018 έχει μετονομάσει το κόμμα της από Εθνικό Μέτωπο σε Εθνική Συσπείρωση, ο Μακρόν εμφανίζεται να επικρατεί με 52% έναντι 48%, μια διαφορά εντυπωσιακά μειωμένη από το 66%-34% με το οποίο είχε επικρατήσει της αντιπάλου του προ πενταετίας.

Από τους υπόλοιπους υποψηφίους ο μόνος που θεωρείται ότι θα μπορούσε να έχει μια ισχνή πιθανότητα να σπάσει το δίπολο είναι ο αριστερός Ζαν Λικ Μελανσόν, που συγκεντρώνει 16% στην πρόθεση ψήφου.

Ακολουθεί ο καταδικασθείς για ρητορική μίσους ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος μέχρι και σήμερα το πρωί επέμενε ότι θα είναι στο δεύτερο γύρο παρά το σημαντικό μεν αλλά ανεπαρκές 10% που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις.

Οι άλλοτε κραταιοί Ρεπουμπλικανοί εκπροσωπούνται στην προεδρική κούρσα από τη Βαλερί Πεκρές, η οποία όμως δεν ξεπερνά το 9% στις δημοσκοπήσεις, ενώ οι Σοσιαλιστές που αγνοούνται στο γαλλικό πολιτικό τοπίο από το τέλος της εποχής Ολάντ κατεβάζουν ως υποψήφια τη δήμαρχο Παρισιού Αν Ινταλγκό, η οποία όμως συγκεντρώνει μόνο 2% στην πρόθεση ψήφου.

Καλύτερα ποσοστά από αυτήν συγκεντρώνουν ο ηγέτης των Πράσινων Γιανίκ Ζαντό με 5%, ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ με 3%, ο κεντρώος Ζαν Λασάλ με 2,7%, η αριστερή Ναταλί Αρτό με 2,1%, ενώ στα ίδια επίπεδα με την Ινταλγκό κινούνται ο δεξιός Νικολά Ντουπόντ-Αϊνιάν και ο αντικαπιταλιστής Φιλίπ Πουτού.

Τα βασικά θέματα της προεκλογικής περιόδου είναι το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, η Ουκρανία, το συνταξιοδοτικό, το μεταναστευτικό και το περιβάλλον.

Η Λε Πεν οφείλει τη βελτίωση των ποσοστών της στις δημοσκοπήσεις στο ότι κατά γενική ομολογία έχει κερδίσει τη μάχη των προεκλογικών εκστρατειών, επισκεπτόμενη καθημερινώς χωριά και πόλεις, την ώρα που ο Μακρόν ενεργοποιήθηκε μόλις τον τελευταίο μήνα στην ουσία.

Ο ίδιος λέει ότι η ενασχόληση με τον ουκρανικό πόλεμο του στέρησε χρόνο, ενώ οι αντίπαλοί του υποστηρίζουν πως αυτή η καθυστερημένη εμπλοκή του στον προεκλογικό αγώνα είναι δείγμα της έπαρσης που του καταλογίζουν, ενδεχομένως και εφησυχασμού.

Η Λε Πεν υπόσχεται μια σειρά παροχών για την ενίσχυση της καταναλωτικής δύναμης των πολιτών, μεταξύ άλλων μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια από 20% σε 5,5%, απαλλαγή φόρων για τους νέους, αυξήσεις για δασκάλους και άλλους υπαλλήλους του δημοσίου, καθώς και διατήρηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62.

Ο Μακρόν απαντά ότι αυτό το οικονομικό πρόγραμμα είναι ακοστολόγητο και θα ρίξει τη Γαλλία «στο κόκκινο», αντιπροτείνοντας σταδιακές φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις του κρατικού τομέα και σταδιακή αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65.

Στα υπέρ του είναι η μείωση της ανεργίας στο 7,4%, χαμηλό 13 ετών και ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας του 7% για το 2021, η ταχύτερη ανάπτυξη εδώ και πέντε δεκαετίες στη Γαλλία.

Στο θέμα του μεταναστευτικού, η Λε Πεν μεταξύ άλλων λέει ότι θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για τον τερματισμό της ελεύθερης μετακίνησης από την ΕΕ, θα απαγορεύσει σε μετανάστες να φέρνουν τις οικογένειές τους στη Γαλλία και θα απαγορεύσει τη μαντίλα για τις μουσουλμάνες, ενώ ο Μακρόν έχει υιοθετήσει πιο αυστηρή γλώσσα κάνοντας λόγο για «αυστηρότερο έλεγχο των συνόρων». Απορρίπτει πάντως ως «μη εφικτή και μη επιθυμητή» τη μηδενική μετανάστευση που ζητά ο Ερίκ Ζεμούρ.

Στο ουκρανικό ο Μακρόν υπερασπίστηκε τον εαυτό του έναντι της εγχώριας και διεθνούς κριτικής για τις συχνές αλλά άκαρπες επαφές με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι προσεγγίζει αυτές τις συνομιλίες «χωρίς αφέλεια, όπως κάποιοι άλλοι και χωρίς συνενοχή όπως κάποιοι άλλοι».

Η Λε Πεν επικρίνεται για παλαιότερες δηλώσεις στήριξης του Πούτιν, αλλά λέει πως στηρίζει τις κυρώσεις, αν και όχι στις πρώτες ύλες, ώστε να αποφύγει η Γαλλία ένα «χαρακίρι». Λέει επίσης ότι δεν πρέπει να καταστεί η Ρωσία κράτος-παρίας, διότι τότε θα πέσει στην αγκαλιά της Κίνας.

Ο Πρόεδρος Μακρόν αντιμετωπίζει δε κριτική για την αποκάλυψη πως η κυβέρνησή του κατέβαλε συνολικά πάνω από 840 εκ. ευρώ στη συμβουλευτική εταιρεία McKinsey κυρίως για τον χειρισμό θεμάτων της πανδημίας, την ώρα που η αμερικανική εταιρεία δεν έχει πληρώσει φόρους στη Γαλλία επί μία δεκαετία.

Τον Μακρόν, πάντως, αναμένεται να ευνοήσει η προβλεπόμενη υψηλή αποχή, που κάποιοι αναλυτές λένε ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει το ρεκόρ του 28,4% προ 20ετίας, στη δεύτερη νίκη Ζακ Σιράκ. Μια απρόσμενα μεγάλη προσέλευση ψηφοφόρων θεωρείται ότι θα λειτουργήσει υπέρ της Λε Πεν που μοιάζει να έχει μαζί της την εργατική τάξη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μείωσε, Μακρόν, Λε Πεν,meiose, makron, le pen