Μέλος ΔΕΑ: Βασική ανησυχία η χρηματοδότηση της προσπάθειας

Οι επείγουσες ανάγκες χρηματοδότησης που συνδέονται με τις αναλύσεις DNA, οι αγνοούμενοι της κατεχόμενης Άσσιας, που έχουν μεταφερθεί από μαζικό τάφο σε άλλο χώρο στο Δίκωμο και οι έρευνες για αγνοούμενους σε αρχεία διαφόρων χωρών μεταξύ αυτών και της Τουρκίας, αποτελούν αυτή τη στιγμή τις βασικότερες ανησυχίες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) σύμφωνα με το τρίτο μέλος της Πολ Χένρι Αρνί, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ.

Η

συνέντευξη δόθηκε μια μέρα πριν την επίσκεψη στην Κύπρο αντιπροσωπείας της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Επιτροπή είχε σειρά επαφών στο νησί με στόχο να καταγράψει την πρόοδο που σημειώνεται στο έργο της ΔΕΑ αναφορικά με τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των λειψάνων αγνοουμένων. Οι Ευρωβουλευτές είδαν και τα τρία μέλη της ΔΕΑ, τον κ. Αρνί , τον Νέστορα Νέστορος και την Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσούκ και εξέφρασαν στήριξη στο έργο της. Η ΕΕ να σημειωθεί ότι είναι ο μεγαλύτερος δωρητής της ΔΕΑ με προϋπολογισμό για τις ανάγκες της ύψους 2,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Αρνί εμφανίστηκε ιδιαιτέρως ανήσυχος και προβληματισμένος για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τη ΔΕΑ και απηύθυνε επείγουσα έκκληση, μέσω του ΚΥΠΕ, σε διάφορες χώρες να στηρίξουν το έργο της Επιτροπής.

«Ναι όντως ανησυχώ ιδιαίτερα γιατί πήραμε ως Επιτροπή ένα ρίσκο και τώρα χρειαζόμαστε χώρες να μας στηρίξουν, να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε αυτό το ρίσκο. Στη στρατηγική μας για το 2017-2020 αναλάβαμε το ρίσκο να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό μας από 3 εκατομμύρια σε 3,5 εκατομμύρια σε διάστημα ενός έτους για να επενδύσουμε στην έρευνα, σε νέες τεχνολογίες, σε νέες μεθόδους ανάλυσης του εδάφους, προκειμένου να βελτιώσουμε τόσο τις έρευνές μας και τις ανασκαφές όσο και την εργασία μας στο εργαστήριο, την έρευνα των αρχείων κλπ. » εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Αρνί το ρίσκο αυτό σχετίζεται περισσότερο με την επιθυμία της ΔΕΑ αυτή η προσπάθεια να αποτελέσει την τελευταία ώθηση «αν θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία να βρούμε και τους υπόλοιπους 900 τόσους αγνοούμενους και γι` αυτό πρέπει να πιέσουμε για χρηματοδότηση».

Για φέτος η ΔΕΑ έχει ανάγκες στον προϋπολογισμό της ύψους 400,000 χιλιάδων εξου και η έκκληση για χρηματοδότηση.

«Έχουμε λάβει μόνο δύο μικρές δωρεές από την Πορτογαλία και τη Βρετανία και παροτρύνουμε τις χώρες που μας υποστήριζαν στο παρελθόν να το πράξουν και πάλι για να καλύψουμε τα έξοδά μας, οι πιο επείγουσες ανάγκες συνδέονται με τις αναλύσεις DNA", εξήγησε.

Οι αναλύσεις αυτές γίνονται ως γνωστό σε εξειδικευμένο εργαστήριο στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Το κόστος για κάθε δείγμα οστού ανέρχεται στα 400 ευρώ. Όπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ ο κ. Αρνί στο παρελθόν οι περισσότερες περιπτώσεις ήταν εύκολες και απαιτείτο μια και μόνο ανάλυση DNA και η διασταύρωση με αίμα ή σάλιο από την οικογένεια. Τώρα όμως επειδή κάποιες σοροί δεν εντοπίζονται ολόκληρες ή εντοπίζονται μόνο μικρά οστά απαιτούνται μέχρι και πέντε αναλύσεις, άρα το κόστος αναπόφευκτα εκτοξεύεται.

«Πέρσι οι ταυτοποιήσεις ήταν 118, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το γεγονός ανέβασε και τον προϋπολογισμό μας», ανέφερε.

Σημείωσε ότι κάθε χώρα δωρητής που ενδιαφέρεται όχι μόνο για να βοηθήσει τις οικογένειες των αγνοουμένων, αλλά και για να βοηθήσει την Κύπρο να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων, θα μπορούσε να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της ΔΕΑ.

«Το έργο της ΔΕΑ δεν βοηθά μόνο αυτούς που έχουν φύγει από τη ζωή και τους ζωντανούς, τους συγγενείς τους, αλλά βοηθά επίσης τις κοινότητες να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη η οποία αυτή τη στιγμή δεν είναι επαρκής", πρόσθεσε ο κ. Αρνί.

«Εχουμε δει στο παρελθόν να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη, το είδαμε στις οικογένειες που έλαβαν τα λείψανα των δικών τους ανθρώπων, είδαμε αυτή η εμπιστοσύνη να βοηθά και στη συνεργασία των χωρών της περιοχής, οπότε έχει σίγουρα αντίκτυπο στο έργο της συμφιλίωσης», αναφέρει.

Το τρίτο μέλος της ΔΕΑ πιστεύει ότι είναι δύσκολο να υπάρχει συμφιλίωση στην Κύπρο και λύση με τόσους ακόμη αγνοούμενους να μην έχουν εντοπιστεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα