Μέρκελ για συνασπισμό "Τζαμάικα": Μπορεί να πετύχει

«Μπορεί να πετύχει. Είναι μια πολύ δύσκολη, περίπλοκη δουλειά, αλλά υπάρχει η βούληση», δήλωσε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εν όψει της τελικής φάσης, απόψε, των διερευνητικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και κάλεσε τους πιθανούς εταίρους της, Φιλελεύθερους (FDP) και Πράσινους, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς, όπως είπε, «θα μπορούσε να δημιουργηθεί κάτι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Bild», κατά τις χθεσινοβραδινές συνομιλίες, η Καγκελάριος,

σε μια ομιλία διάρκειας 15 λεπτών, υπενθύμισε σε όλους τους συμμετέχοντες την ευθύνη τους απέναντι στη χώρα,, πέρα από αυτήν έναντι των κομμάτων τους και τόνισε πόσο σημαντικός είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης και για την Ευρώπη. Η κυρία Μέρκελ προειδοποίησε για ενδεχόμενη αποτυχία του εγχειρήματος «Τζαμάικα», ενώ, όπως αναφέρει η «Bild», για το ενδεχόμενο αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, προετοιμάζονται ιδιαίτερα στο FDP και στους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές (CSU).

Όπως επισημαίνεται, ωστόσο, σήμερα από τα γερμανικά ΜΜΕ, δεν θα πρέπει να αποκλείεται παράταση λίγων ημερών για τις διερευνητικές συνομιλίες, πρόταση που κατέθεσαν ήδη οι Πράσινοι. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αποψινή συνάντηση εκτιμάται ως ιδιαίτερα κρίσιμη και ενδεχομένως να διαρκέσει ως τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς η 16η Νοεμβρίου είχε τεθεί ως καταληκτική ημερομηνία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κοινός τόπος για την δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού. Αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, αύριο τα κόμματα θα συνεδριάσουν ώστε να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους.

Τα βασικά «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων αφορούν τη δημοσιονομική πολιτική, την πολιτική για το κλίμα, τη μετανάστευση, τις μεταφορές, την εσωτερική ασφάλεια, την άμυνα και την Ευρώπη. Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, στα θέματα προϋπολογισμού και φορολογίας οι απαιτήσεις των κομμάτων ανέρχονται συνολικά σε 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός που έχει τεθεί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν ξεπερνά τα 35-40 δισεκατομμύρια, ώστε να μην κινδυνεύσουν οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί που παρέδωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σε ό,τι αφορά την πολιτική για το κλίμα, όλα τα κόμματα συμφωνούν ότι η Γερμανία πρέπει να ανταποκριθεί στις διεθνείς δεσμεύσεις της, διαπιστώνεται όμως μεγάλη δυσκολία όταν η συζήτηση φθάνει στις επιμέρους πολιτικές που στοχεύουν στον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2020, προκειμένου η χώρα να πετύχει τους μεσοπρόθεσμους στόχους της.

Σημείο τριβής αποτελούν τα εργοστάσια που λειτουργούν με λιγνίτη. Το μεγάλο ζήτημα της μετανάστευσης είχε μείνει για καιρό στην άκρη, καθώς οι διαφορές μεταξύ των θέσεων των κομμάτων ήταν τεράστιες.

Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) επιμένει στη δική της συμφωνία για ένα άτυπο ανώτατο όριο στον αριθμό προσφύγων που μπορεί να υποδεχτεί η χώρα ετησίως, ενώ οι Πράσινοι ζητούν τη διεύρυνση της πρόνοιας για την επανένωση των οικογενειών. Σημείο διαφωνίας αποτελεί και ο χαρακτηρισμός της Τυνησίας, της Αλγερίας και του Μαρόκου ως ασφαλών χωρών προέλευσης. Στον τομέα των μεταφορών, τα μεγάλα ζητήματα αφορούν τη χρήση πετρελαίου κίνησης, αλλά και τα όρια εκπομπής καυσαερίου από τα αυτοκίνητα.

Η εσωτερική ασφάλεια, η οποία αναδείχθηκε τα τελευταία χρόνια σε βασικό ζητούμενο από την κοινή γνώμη, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην «Τζαμάικα», καθώς η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το θέμα της προστασίας προσωπικών δεδομένων, με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους να διεκδικούν αλλαγή του σημερινού καθεστώτος, το οποίο υπερασπίζεται η Ένωση. Και στην Άμυνα, όμως, η πώληση εξοπλιστικών συστημάτων κυρίως σε περιοχές κρίσης, προκαλεί τη σύγκρουση μεταξύ Πρασίνων, οι οποίοι ζητούν την πλήρη απαγόρευσή της και όλων των άλλων πιθανών εταίρων, οι οποίοι θέλουν να στηριχτεί η γερμανική αμυντική βιομηχανία.

Στο θέμα της ευρωπαϊκής πολιτικής, το σημαντικότερο θέμα είναι η απαίτηση του CSU για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους Πράσινους να ζητούν μόνο το «πάγωμα» των συνομιλιών, καθώς θεωρούν «λάθος μήνυμα» την οριστική διακοπή των διαπραγματεύσεων. Διαφωνίες πάντως υπάρχουν και στα ζητήματα οικονομικής πολιτικής της ΕΕ, κυρίως σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση δημοσιονομικών και τραπεζικών κρίσεων. Οι Πράσινοι έχουν κατ' επανάληψη δηλώσει την προθυμία τους να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, οι προτάσεις του οποίου ωστόσο βρίσκουν όλους τους άλλους επιφυλακτικούς.

Όσο πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για τα κόμματα και όσο αναδεικνύονται οι αγεφύρωτες διαφορές τους, τόσο εντείνεται και η συζήτηση για το ενδεχόμενο νέων εκλογών. Από την πλευρά πάντως του FDP, το μέλος του προεδρείου και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Μάρκο Μπούσμαν, σε σημερινή συνέντευξή του στην «Frankfurter Rundschau», δήλωσε ότι κανείς στο κόμμα του δεν επιθυμεί νέες εκλογές, αντιθέτως, το ζητούμενο για το FDP είναι «ένας βιώσιμος συμβιβασμός με τα άλλα κόμματα, προκειμένου να εκσυγχρονίσουμε τη χώρα και να την πάμε μπροστά». Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η απειλή για νέες εκλογές δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να υποχωρήσουν τα μικρότερα κόμματα στις διαπραγματεύσεις και τόνισε ότι η απόφαση για νέες εκλογές αφορά το πρώτο κόμμα, δηλαδή το CDU.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα