Μέσα στα σχέδια ενίσχυσης της αποτροπής και της άμυνας του ΝΑΤΟ η Μεσόγειος

Με τρία νέα αμυντικά σχέδια που αφορούν ευρύτερες περιοχές το ΝΑΤΟ στοχεύει στην ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, πριν από την Σύνοδο της Συμμαχίας στο Βίλνιους, της Λιθουανίας.

«Στη

Σύνοδο θα κάνουμε περαιτέρω σημαντικά βήματα για να ενισχύσουμε την αποτροπή και την άμυνα με τρία νέα αμυντικά σχέδια που αφορούν ευρύτερες περιοχές για να αντιμετωπίσουμε δύο βασικές απειλές, τη Ρωσία και την τρομοκρατία» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ. Συγκεκριμένα, εξήγησε ότι τα σχέδια έχουν ως εξής: «Ένα σχέδιο για το Βορρά,τον Ατλαντικό και την Αρκτική, ένα για το κέντρο που καλύπτει τη περιοχή της Βαλτικής και την Κεντρική Ευρώπη και ένα νότιο σχέδιο για τη Μεσόγειο και την Μαύρη θάλασσα».

Επίσης, προσέθεσε ότι το ΝΑΤΟ για να υλοποιήσει αυτά τα σχέδια «θέτει 300.000 στρατεύματα σε υψηλότερη ετοιμότητα. Συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής αεροπορικής και ναυτικής δύναμης μάχης».

Αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας σημείωσε ότι η συνάντηση μεταξύ του ίδιου, του Πρωθυπουργού της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, θα γίνει το απόγευμα της Δευτέρας. Επανέλαβε ότι η χθεσινή συνάντηση μεταξύ Σουηδίας, Φινλανδίας, Τουρκίας και ΝΑΤΟ ήταν «εποικοδομητική» και «καλή» και σημειώθηκε πρόοδος. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε να σημειώνουμε πρόοδο, αλλά υπάρχουν ακόμη κενά που πρέπει να καλυφθούν. Γι'αυτό προσκάλεσα τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Πρωθυπουργό Κρίστερσον να συναντηθούμε στο Βίλνιους. Θα συναντηθούμε οι τρεις μας με τους ειδικούς μας, για να καθίσουμε και να δούμε τις λεπτομέρειες, τα συγκεκριμένα ζητήματα» επισήμανε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε σχέση με την Ουκρανία αναμένεται οι ηγέτες να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο με τρία σημεία. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, «πρώτα θα συμφωνήσουμε σε ένα πολυετές πρόγραμμα βοήθειας για να υπάρξει διαβεβαίωση πλήρους διαλειτουργικότητας μεταξύ των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και του ΝΑΤΟ. Δεύτερον, θα αναβαθμίσουμε τους πολιτικούς μας δεσμούς ιδρύοντας το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας και τρίτον αναμένω οι ηγέτες των συμμάχων μας να επαναβεβαιώσουν ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ».

Τέλος, υπογράμμισε ότι τα νέα νούμερα για τις αμυντικές επενδύσεις το 2023 «είναι ενθαρρυντικά, είναι θετικά. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση εδώ και δεκαετίες, 8,3% αύξηση των αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη και τον Καναδά».

Η ένταξη της Φινλανδίας δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι η Σουηδία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ δηλώνει Φινλανδός πρόεδρος Νιινίστο στην εφημερίδα Le Monde   

Λίγες ημέρες πριν λάβει για πρώτη φορά μέρος,ως αρχηγός κράτους μέλους της Ατλαντικής Συμμαχίας, στη σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Le Monde" χαρακτηρίζει το γεγονός «μεγάλη στιγμή» για τη χώρα του, θεωρεί ότι μετά τα τελευταία συμβάντα στη Ρωσία ο πρόεδρος Πούτιν είναι αποδυναμωμένος, αλλά εξακολουθεί να ελέγχει την κατάσταση και τάσσεται υπέρ της ταχείας προσχώρησης και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Σάουλι Νιινίστο τονίζει ότι οι Φινλανδοί αισθάνονται μεγάλη ανακούφιση, λόγω του άρθρου 5 του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, σημειώνοντας ωστόσο πως το μεγαλύτερο όφελος είναι πάνω απ' όλα η αποτρεπτική πτυχή του ΝΑΤΟ. Αναφερόμενος στην ανταρσία της Wagner ο Φινλανδός πρόεδρος λέει τα εξής:

«Ορισμένοι πιστεύουν ότι ήταν σκηνοθετημένη. Εγώ δεν το πιστεύω. Όταν γράφεις ένα έργο, υπάρχει πάντα ένας ήρωας. Αυτό δεν συμβαίνει εδώ. Νομίζω ότι όταν η Ρωσία ανακοίνωσε στα μέσα Ιουνίου ότι σκόπευε να ενσωματώσει την ομάδα Wagner στον ρωσικό στρατό, ο εγωισμός του Γεβγκένι Πριγκόζιν δέχτηκε ένα πλήγμα. Δεν νομίζω ότι είχε ολοκληρωμένο σχέδιο. Πίστευε ότι η πορεία προς τη Μόσχα θα ήταν αρκετή, ότι ο κόσμος θα τον ακολουθούσε. Υπολόγισε λάθος. Ως προς το αν έχει αποδυναμωθεί ο Πούτιν από αυτό το επεισόδιο, σημειώνει:

«Το ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο στη Ρωσία μας φαίνεται απίστευτο. Σημαίνει όμως αυτό ότι ο Πούτιν είναι πιο αδύναμος στα μάτια των Ρώσων; Δεν είμαι σίγουρος. Χρησιμοποίησε αυτή την ευκαιρία για να κάνει πατριωτικές δηλώσεις, καλώντας τους Ρώσους να ενωθούν. Δεν νομίζω ότι η θέση του έχει επηρεαστεί. Διατηρεί τον έλεγχο.

Ως προς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής του Βίλνιους, ο Φινλανδός πρόεδρος ξεκαθαρίζει οτι η Ουκρανία πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και οτι «πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία σε αυτή την πορεία, βοηθώντας τους Ουκρανούς να εκπληρώσουν τα κριτήρια ένταξης. Αναφερόμενος τέλος στο ζήτημα της προσχωρήσεις της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αναφέρει τα εξής:

«Εκτός από το γεγονός ότι είμαστε καλοί φίλοι, όλοι χρειαζόμαστε έναν εταίρο που να μας καλύπτει. Αυτό είναι η Σουηδία για εμάς γεωγραφικά. Είναι εξίσου σημαντική και για την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία. Το έχω καταστήσει σαφές, μεταξύ άλλων και στον Ερντογάν: η ένταξη της Φινλανδίας δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι η Σουηδία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό θα συμβεί μια μέρα. Η Σουηδία πληροί όλα τα κριτήρια. Αλλά προφανώς μια χώρα μπορεί να δημιουργήσει τα δικά της κριτήρια, όπως κάνει η Τουρκία, κάτι που εγείρει ερωτήματα. Εν τω μεταξύ, ελπίζω ότι όλοι κατανοούν τη σημασία της επίδειξης ενός ενιαίου μετώπου για την Ουκρανία στο Βίλνιους».

Διαβάστε επίσης: ΝΑΤΟ: Οι χώρες θα επαναλάβουν ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος της Συμμαχίας

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα