Μετά τον Κέρι και ο Ομπάμα στην Χιροσίμα

Τη Χιροσίμα πρόκειται να επισκεφθεί ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στα τέλη Μαΐου.

Ο Ομπάμα, ο οποίος θα είναι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα μεταβεί στην ιαπωνική πόλη μετά την πυρηνική επίθεση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θα συμμετάσχει την προγραμματισμένη συνάντηση των G7 στην Ιαπωνία.

Όπως επισημαίνει ο Λευκός

Οίκος σε ανακοίνωσή του, η επίσκεψή του κ.Ομπάμα στη Χιροσίμα στοχεύει στην ανάδειξη της επιδίωξής του για «ειρήνη και ασφάλεια στον κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα».

Ο Ομπάμα θα συνοδεύεται από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε, ενώ ερωτηθείς για το επικείμενο ταξίδι δήλωσε πως θα είναι τιμή του να μεταβεί στην πόλη, προσθέτοντας: «Είναι κάτι που θα έχει μεγάλη σημασία για εμένα».

Επίσκεψη Κέρι

Υπενθυμίζεται, ότι τον Απρίλιο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είχε επισκεφθεί το μουσείο του πυρηνικού ολοκαυτώματος στη Χιροσίμα ως φόρο τιμής στα 140.000 θύματα της επίθεσης που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ το 1945.

O εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Έρνεστ, είχε προχωρήσει σε δηλώσεις σχετικά λέγοντας πως «το σύμβολο της Χιροσίμα είναι η σημαντική και κατά κάποιους τρόπους τραγική ικανότητα της ανθρωπότητας να προκαλεί τρομερές καταστροφές». Ο εκπρόσωπος είχε προσθέσει τότε πως στόχος του Ομπάμα ήταν ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα κάτι που θα μπορούσε να αποτυπωθεί και στις δύο πόλεις, την Ουάσιγκτον και τη Χιροσίμα.

«Συμβολικά, δεν υπάρχει πιο ισχυρή αποτύπωση αυτής της δέσμευσης από την πόλη που είχε τα θύματα της πρώτης χρήσης αυτού του όπλου», είχε συμπληρώσει ο Έρνεστ.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα