Μετεγκατάσταση ξένων προσφύγων στην ΕΕ από Ελλάδα - Ιταλία

Τη μετεγκατάσταση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες 32.256 αιτούντων άσυλο, που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα και την Ιταλία, αποφάσισαν οι 28 υπουργοί της Ε.Ε., αρμόδιοι για τα ζητήματα της μετανάστευσης.

Η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε λόγο για μετεγκατάσταση 40.000 αιτούντων άσυλο, αριθμό που δεν κατάφεραν, ωστόσο, να φτάσουν οι εθελοντικές προσφορές

των κρατών μελών.

Οι 28 κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι το ζήτημα πρέπει να ξανασυζητηθεί πριν το τέλος της χρονιάς, με σκοπό να γίνει ακόμα μια προσπάθεια να συμφωνήσουν στην μετεγκατάσταση και των υπολοίπων 8.000.

Οι αιτούντες άσυλο, που θα επωφεληθούν, κυρίως, από τη συμφωνία για τη μετεγκατάσταση, θα είναι κυρίως αυτοί που προέρχονται από χώρες όπως η Συρία, η Ερυθραία, η Σομαλία και το Ιράκ.

Επιπλέον, αποφασίστηκε η επανεγκατάσταση περισσότερων από 20.000, ήδη, αναγνωρισμένων προσφύγων εντός των χωρών της Ε.Ε.

«Η αλληλεγγύη δεν είναι σλόγκαν» δήλωσε σε συνέντευξη τύπου, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων, ο ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Παρόλο, που η πρόταση της Επιτροπής δεν έγινε δεκτή στο σύνολό της, είπε, το γεγονός ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε. δέχτηκαν να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ιταλία στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών είναι ένα «ιστορικό βήμα μπροστά».

Οι πιο απρόθυμες χώρες στην αποδοχή προσφύγων ήταν η Ουγγαρία (καμία θέση για μετεγκατάσταση και καμία για επανεγκατάσταση), η Αυστρία ( καμία θέση για μετεγκατάσταση και 1900 για επανεγκατάσταση), η Σλοβακία (100 για μετεγκατάσταση και 100 για επανεγκατάσταση) και η Σλοβενία (20 για μετεγκατάσταση και 230 για επανεγκατάσταση) Ο πρόεδρος του Συμβουλίου και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν αναφερόμενος σε αυτές τις χώρες, χαρακτήρισε την ανταπόκρισή τους "ντροπιαστική ή και απογοητευτική".

Τέλος, το συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ υιοθέτησε ένα ακόμα μέτρο, τη δημιουργία στην Ελλάδα και την Ιταλία των λεγόμενων "hot spots" (σημείων υποδοχής). Σε αυτά τα σημεία θα γίνεται η ταυτοποίηση και καταγραφή των αιτούντων άσυλο με τη συνδρομή των αρμόδιων υπηρεσιών της ΕΕ, όπως είναι η Europol, η Frontex και το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου.

"Από τα μεσάνυχτα σήμερα το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου θα είναι πλήρες, δίνοντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα υψηλότερα πρότυπα ασύλου σε όλο τον κόσμο" δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος υπογραμμίζοντας πως "τώρα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα θα εφαρμοστεί πλήρως".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα