Μέτρα προστασίας δανειοληπτών ζητά ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ από Κυβέρνηση

Ομπρέλα προστασίας θα έχουν οι συνεπείς δανειολήπτες στην Ελλάδα, αφού σχεδόν όλες οι Τράπεζες, έχουν ανακοινώσει πάγωμα επιτοκίων/δόσεων στεγαστικών δανείων για 12 μήνες (ανάλογα με την Τράπεζα), αναφέρει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών (ΣΥΠΡΟΔΑΤ), ο οποίος καλεί την κυπριακή Κυβέρνηση να σχεδιάσει και να υλοποιήσει μέτρα,

που να προστατεύουν τόσο τους δανειολήπτες όσο και την οικονομία γενικότερα.

Σε ανακοίνωση, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει ότι η κυπριακή Κυβέρνηση «πρέπει να δώσει άμεσα αποτελεσματικές και λειτουργικές λύσεις για το κυριότερο πρόβλημα της οικονομίας μας».

«Στην Κύπρο πέραν των συνεχόμενων αυστηρών συστάσεων από την Πρόεδρο της Βουλής Αννίτας Δημητρίου, από τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, και από τον Διοικητή της ΚΤΚ, Κωνσταντίνο Ηροδότου, τίποτα ουσιαστικό δεν έγινε, σχετικά με τα διαχρονικά προβλήματα των Δανειοληπτών καθώς επίσης και για την ορθή διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ)», αναφέρει ο Σύνδεσμος και προσθέτει πως στην Κύπρο «οι Τράπεζες μας έχουν μεγάλη κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα, καθώς και μεγάλα κέρδη λόγω της αύξησης των επιτοκίων».

Αναφέρει επίσης ότι στην Ελλάδα, το πρόγραμμα παγώματος δόσεων/επιτοκίων στεγαστικών δανείων  για 12 μήνες, προστατεύει τους συνεπείς Δανειολήπτες από μελλοντικές αυξήσεις στα επιτόκια αναφοράς.

Προσθέτει πως στο πρόγραμμα αυτό, θα ενταχθούν αυτόματα οι συνεπείς Δανειολήπτες χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια εκ μέρους τους. Προϋπόθεση για ένταξη στο σχέδιο αυτό είναι τα δάνεια να μην εμφανίζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σύμφωνα με τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ, η κυπριακή οικονομία δεν μπορεί να σηκώσει ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων και «η Κυβέρνηση θα πρέπει να στοχεύσει σε πράξεις που θα προστατεύσουν τους συνεπείς Δανειολήπτες, αλλά και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων».

«Οι δανειολήπτες, οι καταναλωτές, οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, καλούνται συνεχώς να προσαρμοστούν αναγκαστικά σε νέες καταναλωτικές συνήθειες λόγω αυξήσεων των βασικών αγαθών, επιτοκίων κ.λπ.», προσθέτει.

Αναφέρει επίσης ότι «μέχρι σήμερα υπάρχει στοχευμένη εξόντωση των δανειοληπτών εξαιτίας των εκποιήσεων, στις οποίες προχωρούν ακάθεκτα τόσο οι Τράπεζες όσο και οι Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων. Όπως υπολογίζεται τα έτη 2023-2024 θα είναι έτη εκποιήσεων».

«Περίπου 6.000 εκποιήσεις είναι προγραμματισμένες να γίνονται κάθε χρόνο», αναφέρει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ, ο οποίος καλεί τους δανειολήπτες να τρέξουν να ζητήσουν αναδιάρθρωση του Δανείου τους, σύμφωνα με την Οδηγία και τον Κώδικα της ΚΤΚ και «αν αντιμετωπίσουν πρόβλημα, ο Σύνδεσμος είναι έτοιμος να τους βοηθήσει κάθε στιγμή».

Keywords
Τυχαία Θέματα