Μη ανοικτού τέλους διαπραγμάτευση βλέπει ο Ακιντζί μετά την άτυπη συνάντηση

Έχουμε έναν οδικό χάρτη τουλάχιστον μέχρι την τριμερή, δηλώνει ο Μ. Ακιντζί
ΚΥΠΕ - ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 09/08/2019 18:46
Υπάρχει ένας οδικός χάρτης που θα ακολουθήσουν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τουλάχιστον μέχρι την τριμερή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι στην τριμερή θα αποφασισθεί εάν υπάρχει το έδαφος να πραγματοποιηθεί μια πενταμερής άτυπη συνάντηση. Για το φυσικό αέριο είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την απόρριψη της πρότασής του και προέβη σε αντιπρόταση

την οποία θα του δώσει και γραπτώς. Ανέφερε δε ότι δεν πρέπει να πρόκειται για διακοσμητική πρόταση, αυτό δεν θα άρει το αδιέξοδο.

Σε δηλώσεις στα κατεχόμενα, μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών και μετά τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, ο κ. Ακιντζί είπε ότι συζήτησαν ορισμένα θέματα ουσίας, το φυσικό αέριο και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ενώ αναφερόμενος στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα ΗΕ είπε ότι ένα από τα στοιχεία που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι η Τζέιν Χολ Λουτ αναμένεται να έρθει στο νησί και πάλι. «Πιθανότατα τέλος αυτού του μήνα, αρχές Σεπτεμβρίου, θα έρθουμε σε επαφή μαζί της».

"Θα μπορέσει, συνέχισε, να ολοκληρωθούν οι όροι αναφοράς με το οποίο είναι επιφορτισμένη ως καθήκον η κ. Λουτ και να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ώστε η διαδικασία που θα έχει ως σημείο αρχής του όρους αναφοράς, να οδηγηθεί σε ένα αποτέλεσμα. Εν συντομία υπάρχει και εδώ παρόμοια αναφορά σε μια διαδικασία που δεν θα είναι ανοικτού τέλους, όπως και στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ»

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι επιβεβαίωσαν σήμερα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι είναι ανοικτοί σε μια συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ μετά το τέλος της ΓΣ του ΟΗΕ. «Χωρίς αμφιβολία σε αυτή την τριμερή συνάντηση θα έρθει στην ατζέντα ο προγραμματισμός για το μετά» ανέφερε ο Τ/κ ηγέτης, λέγοντας ότι η πρόταση για μια άτυπη πενταμερή συνάντηση ήταν και δική του πρόταση, ενώ κάτι τέτοιο είναι επιθυμία και της Τουρκίας. Αφού και η νέα ελληνική κυβέρνηση προετοιμαστεί, ο ΓΓ θα λάβει υπόψη όλα τα δεδομένα και στην τριμερή συνάντηση που θα έχουν μαζί του, πρόσθεσε, «θεωρώ ότι μπορεί να χαραχθεί ο δρόμος για την πενταμερή».

«Συζητήσαμε με τον κ. Αναστασιάδη με ανοικτή καρδιά τα σημεία διαφωνίας μας στα κύρια κεφάλαια και θεωρώ ότι όταν έρθει η κ. Λουτ αυτά τα ζητήματα θα μπορέσουμε να τα συζητήσουμε σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια και να τα διαφωτίσουμε. Θεωρώ δε ότι στην συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ αυτά τα θέματα θα ξεκαθαρίσουν πιο πολύ». Αναφερόμενος σε αυτά τα ζητήματα, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να δεσμεύονται από τις συγκλίσεις του παρελθόντος και εάν ισχύουν και το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και το πλαίσιο Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου 2017, που αναφέρεται και στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, τότε – είπε ο Τ/κ ηγέτης – μπορούν να προκύψουν οι όροι αναφοράς όταν έρθει η κ. Λουτ.

Εάν υπάρξουν σημεία στα οποία δεν μπόρεσε να υπάρξει ένα αποτέλεσμα μπορούν, συνέχισε, να τα συζητήσουν και να τα διαφωτίσουν με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη συνάντηση που θα έχουν. Πρέπει, είπε, να τερματιστεί πλέον η συζήτηση για το τί θα διαπραγματευτούμε και αυτό θα ξεκαθαρίσει σε μια ανεπίσημη πενταμερή συνάντηση. Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ανέφερε, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι είναι σωστό αυτά τα ζητήματα να ξεκαθαρίσουν σε μια πλατφόρμα όπου θα βρεθούν όλοι μαζί.

Σίγουρα υπάρχουν σημεία διαφωνίας, δεν τίθεται θέμα συμφωνίας σε όλα αλλά προσπαθούμε μέσω διαλόγου να βρούμε έναν τρόπο να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί. «Αυτό είναι που πρέπει να κάνουμε. Γιατί όσο δεν λύνονται τα προβλήματα, τα ντέρτια (οι δυσκολίες) μεγαλώνουν και τα προβλήματα σοβαρεύουν. Γι’ αυτό είναι καθήκον μας να συνεχίσουμε τον διάλογο για να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα».

Το λιγότερο που μπορώ να πω, πρόσθεσε, είναι ότι «έχουμε έναν οδικό χάρτη. Πραγματοποιήσαμε τη σημερινή συνάντηση. Θα έρθει η κ. Λουτ θα την συναντήσουμε. Μετά μας περιμένει ο ΓΓ του ΟΗΕ, θα τον δούμε χωριστά και μετά θα γίνει η τριμερής. Σίγουρα θα είναι σημαντική η συνάντηση με τον ΓΓ, επειδή θα γίνει προσπάθεια εκεί να χαραχθεί ο οδικός χάρτης για πιο μετά. Και αυτός είναι, απ’ ότι μπορούμε να προβλέψουμε από τώρα, ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια άτυπη έστω πενταμερής συνάντηση. Μένει να το δούμε όλοι μαζί».
 

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα