Μιχαηλίδης: Κύπρος το Χονγκ Κογκ της Τουρκίας μετά τη λύση

Σε περίπτωση διαρκούς και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό, το επανενωμένο νησί θα μπορούσε να αποτελέσει για την Τουρκία ότι και το Χονγκ Κογκ για την Κίνα, ανέφερε ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Χρίστος Μιχαηλίδης, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στα κατεχόμενα για το ρόλο της επιχειρηματικής κοινότητας στην εξεύρεση λύσης.

Σε ρεπορτάζ της διαδικτυακής αγγλικής έκδοσης της τουρκικής Χουριέτ, φιλοξενούνται τα όσα ανέφερε ο Χρίστος Μιχαηλίδης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Όπως είπε όλοι

είναι πλέον σοφότεροι και μιλούν πιο ανοιχτά για τη λύση.

«Όταν βάλουμε μαζί τις πολιτικές, περιφερειακές και οικονομικές παραμέτρους, δημιουργείται μια συνέργια η οποία μας φέρνει πολύ κοντά στη λύση αυτή τη φορά. Ως επιχειρηματίες, πρέπει να εργαστούμε ως καταλύτες προς την κατεύθυνση της λύσης. Όταν υπάρχουν σοβαροί επιχειρηματίες, τότε και οι πολιτικοί γίνονται πιο σοβαροί. Στην απουσία σοβαρών επιχειρηματιών, οι πολιτικοί δέχονται λιγότερη πίεση για να κάνουν το καλύτερο για τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ερωτηθείς σχετικά, ο Χρίστος Μιχαηλίδης ανέφερε πως η οικονομική κρίση μας έκανε όλους σοφότερους. Επιπλέον εκτίμησε πως οι δύο ηγέτες στις δύο πλευρές, είναι επίσης πιο κοντά στο να κάνουν τη διαφορά.

«Το όλο πράγμα γίνεται κουραστικό, όμως υπάρχουν δύο ηγέτες διατεθειμένοι να εργαστούν για μια λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε επίσης ότι οι αλλαγές στην περιφέρεια της ανατολικής Μεσογείου, καθώς και η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου, έχουν σπρώξει προς την κατεύθυνση της λύσης. Είπε επίσης ότι η επιθυμία της Τουρκίας να μπει στην ΕΕ, έχει φέρει επίσης μεγαλύτερη επιθυμία για λύση.

«Δεν ξέρω αν αυτό ακούγεται λίγο υπερβολικό, αλλά η Κύπρος μπορεί να γίνει για την Τουρκία ότι και το Χονγκ Κονγκ για την Κίνα. Η Κύπρος είναι ήδη ένα επιχειρηματικό κέντρο και έχει έντονα ανεπτυγμένες σχέσεις με πολλές χώρες», ανέφερε.

Αναφέρθηκε επίσης στο δημοψήφισμα του σχεδίου Ανάν το 2004, λέγοντας ότι σήμερα και οι δύο πλευρές επιθυμούν λύση, ωστόσο η «ελληνική πλευρά» ανησυχεί για τον τομέα της ασφάλειας. Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι η Κύπρος δεν θα πρέπει να έχει εγγυήτριες δυνάμεις και πως τον ρόλο αυτό θα πρέπει τον παίξει η ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα