Μισός αιώνας τουρκικής εισβολής και κατοχής,η Κύπρος τιμά σήμερα τους πεσόντες

Μισός αιώνας συμπληρώνεται σήμερα από την αποφράδα ημέρα της τουρκικής εισβολής που έσπειρε στο νησί τον θάνατο και την καταστροφή.  Ο κυπριακός λαός καταδικάζει σήμερα και για πάντα, το έγκλημα και τιμά τους πεσόντες. 

Οι σειρήνες ήχησαν σε όλες τις πόλεις με το σύνθημα έναρξης συναγερμού στις 5:30 το πρωί, την ώρα που η Τουρκία το 1974 εισέβαλλε στην Κύπρο παραβιάζοντας τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Την πρώτη αυτή φάση του προσχεδιασμένου εγκλήματος ακολούθησε και δεύτερη στις 14 Αυγούστου 1974 με την Τουρκία

να ολοκληρώνει το έγκλημα της κατά της Κύπρου και του λαού της.

Ο κατακτητής πάτησε τα ιερά χώματα της γης μας και εκ τότε, εκμεταλλευόμενος τη διεθνή υποκρισία, τα δυο μέτρα και δυο σταθμά, παραμένει αμετακίνητος. Θάνατος, πόνος, προσφυγιά, βιασμοί, αγνοούμενοι, εγκλωβισμένοι. Χιλιάδες οι νεκροί, εκατοντάδες οι αγνοούμενοι της κυπριακής τραγωδίας.

Μέλος της ΕΕ πλέον σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία ετοιμάζεται να αναλάβει για δεύτερη φορά την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το 2026 ως ημικατεχόμενη χώρα. Μια χώρα ακόμα μοιρασμένη, με τον Τούρκο κατακτητή να σκληραίνει ακόμη περισσότερο την αδιάλλακτη στάση του εν μέσω μιας νέας προσπάθειας από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία διά στόματος του ΓΓ του ΟΗΕ τονίζουν ότι η μακροχρόνια έλλειψη συμφωνίας δημιουργεί περαιτέρω εμπόδια - τόσο πρακτικά όσο και ψυχολογικά αλλά συνεχίζουν ειδικά τα τελευταία χρόνια να τηρούν στις πλείστες περιπτώσεις, στάση "ουδετερότητας".

Εκδηλώσεις καταδίκης

Σήμερα, σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου διοργανώνονται εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους πεσόντες και δεήσεις για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου,  θα παραστεί στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, αρχικά, στις 7:45 π.μ. για τα αποκαλυπτήρια των προτομών του Τάσου Μάρκου, Φώτη Χρίστου και Ανδρέα Αρέστη και ακολούθως, στις 8.00 π.μ.,  στον ίδιο χώρο, σε επίσημη δέηση για τους πεσόντες και τους αγνοούμενους

Στις 9.00 π.μ. ο Πρόεδρος θα παραστεί σε Συνοδικό Συλλείτουργο προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου, συλλειτουργούντων των Μελών της Ιεράς Συνόδου, στο Μητροπολιτικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στην Κοκκινοτριμιθιά, προσωρινό Καθεδρικό Ναό της Ιεράς Μητροπόλεως Κυρηνείας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση απόψε στο Προεδρικό, για τα πενήντα χρόνια εισβολής και κατοχής.

Στην Κύπρο βρίσκεται και αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα πενήντα χρόνια εισβολής και κατοχής. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο Β’ Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Γεώργιος Γεωργαντάς. Στην αντιπροσωπία μετέχει, επίσης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης και οι Βουλευτές Σταύρος Καλαφάτης, Χρήστος Μπουκώρος, Ιωάννης Λοβέρδος, Θεοδώρα Τζάκρη, Νίνα Κασιμάτη και Δημήτρης Μάντζος.

Επίσης, στην Κύπρο βρίσκεται και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης. Τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, συνοδεύουν ο βουλευτής και τομεάρχης Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, η βουλευτής και τομεάρχης Εξωτερικών Ρένα Δούρου και ο διπλωματικός σύμβουλος Δημήτρης Παπαγεωργίου.Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις καταδίκης.

Εξάλλου, στα  μνημόσυνα  που  θα  πραγματοποιηθούν  την Κυριακή  21  Ιουλίου 2024,  στις  8.30 π.μ., την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, με την κατάθεση στεφάνων εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στη Λεμεσό θα παρευρεθεί ο  Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου  στο Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Παντανάσσης (Καθολική), στη Λάρνακα η  Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κοντού, στην Πάφο ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου  στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Θεοδώρου και στο Παραλίμνι η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου για τα μνημόσυνα των πεσόντων κατά το Πραξικόπημα και την Τουρκική Εισβολή, στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου.

Ιστορικό

Σαν σήμερα Τούρκοι στρατιώτες αποβιβάζονται  στις ακτές της βόρειας Κύπρου σε μια «ειρηνευτική επιχειρηση» στην οποία δόθηκε η κωδική ονομασία «Αττίλας». Τουρκικά μεταγωγικά αεροπλάνα μεταφέρουν αλεξιπτωτιστές μεταξύ 5.15 και 5.20 το πρωϊ στην περιοχή του τουρκικού θύλακα Λευκωσίας- Αγίου Ιλαρίωνα. Οι αλεξιπτωτιστές έπεφταν μαζικά ενώ δυνάμεις πεζικού της Τουρκίας αποβιβάζονταν στις παραλίες της Κερύνειας. Στις 5.20 το πρωϊ αρχίζει η απόβαση τουρκικών δυνάμεων στο Πέντε Μίλι με τους στρατιώτες να προχωρούν προς την Κερύνεια. 

Με σύνθημα «Η Αϊσέ μπορεί να πάει διακοπές», η Τουρκία έσπειρε στο νησί την καταστροφή. Μέσα σε τρία εικοσιτετράωρα ο κατακτητής σκόρπισε τον απόλυτο όλεθρο με άγριες εκτελέσεις, βιασμούς, συλλήψεις αιχμαλώτων, καταστροφές εκκλησιών, ξεριζωμό.  Η «κυβέρνηση» των πραξικοπηματιών του Νίκου Σαμψών παραιτήθηκε υπό το βάρος των εξελίξεων στις 23 Ιουλίου 1974.

Στη Νέα Υόρκη το απόγευμα της 20ης Ιουλίου συνέρχεται το Συμβούλιο Ασφαλείας το οποίο εγκρίνει το ψήφισμα 353 με το οποίο ζητείται κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο, τερματισμός κάθε ξένης στρατιωτικής επέμβασης και έναρξη συνομιλιών μεταξύ των τριών Εγγυητριών Δυνάμεων της Κύπρου για αποκατάσταση της ειρήνης και της συνταγματικής Κυβέρνησης στο νησί.  Στις Βρυξέλλες συνέρχεται το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων χωρών- μελών του ΝΑΤΟ, το οποίο όμως αποφεύγει να πάρει ουσιαστικά θέση.

Στη Γενεύη άρχισαν πυρετώδεις διαβουλεύσεις για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης υπό την αιγίδα του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κάλαχαν. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, εκπροσωπούμενη από τον Γλαύκο Κληρίδη, αξίωσε για πρώτη φορά μετά το 1963 εφαρμογή των Συνθηκών Ζυρίχης-Λονδίνου και του Κυπριακού Συντάγματος. Η Τουρκία αρνήθηκε και προέβαλε το πάγιο αίτημά της για γεωγραφικό χωρισμό του νησιού.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Τουράν Γκιουνές αντιπρότεινε σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία θα ήταν δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος πολλών καντονιών, στο οποίο οι Τουρκοκύπριοι θα έλεγχαν το 34% περίπου του νησιού. Ο Κληρίδης ζήτησε αναβολή 36 ή 48 ωρών, για να συμβουλευτεί το Υπουργικό Συμβούλιο. Οι Τούρκοι απέρριψαν το αίτημά του.

Ενόσω διαρκούσαν οι διπλωματικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη δεν φαινόταν να επιτυγχάνεται αίσια έκβαση και η Τουρκία, αφού πρώτα στις 3:30 τα ξημερώματα της 14 Αυγούστου του 1974 απέσυρε την αντιπροσωπεία της, σε λιγότερο από 1 1/2 ώρα μετά (4:35 π.μ. της ίδιας ημέρας) προχώρησε και στο δεύτερο κύμα εισβολής υπό την κωδική ονομασία "Αττίλας 2" με την κατάληψη της Μόρφου, της Αμμοχώστου και της Καρπασίας.

Συνέπειες της εισβολής

Ως αποτέλεσμα της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής και κατοχής, 162.000 Ελληνοκύπριοι εκτοπίστηκαν και έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα. Αντίσκηνα, προσφυγικοί καταυλισμοί παντού και τα παιδιά με συσσίτια. Οι νεκροί έφθασαν τις 3.000 ενώ οι 20.000 Ελληνοκύπριοι και Μαρωνίτες που επέλεξαν να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους παρά την τουρκική κατοχή υπόκειντο σε συνεχή παρενόχληση, περιορισμούς στη διακίνηση, άρνηση πρόσβασης σε επαρκή ιατρική φροντίδα και εκπαίδευσης με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους με τον αριθμό τους να έχει δραματικά μειωθεί στους 300. 

Η πιο τραγική συνέπεια της τουρκικής εισβολής είναι οι αγνοούμενοι. Χιλιάδες Ελληνοκύπριοι είχαν συλληφθεί και κρατηθεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Κύπρο ενώ πάνω από 2.000 αιχμάλωτοι πολέμου είχαν μεταφερθεί παράνομα και κρατηθεί σε  φυλακές στην Τουρκία. Η τύχη σημαντικού αριθμού αγνοουμένων δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί.

Η Τουρκία έθεσε υπό παράνομη στρατιωτική κατοχή το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο και κατέχει μέχρι σήμερα, συνεχίζοντας την ίδια πολιτική, περιφρονώντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων και ψηφίσματα άλλων διεθνών οργανισμών.

Συνεχίζει την συστηματική πολιτική εποικισμού του κατεχομένου τμήματος της Κύπρου και την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του ιστορικού αυτού νησιού της Μεσογείου, στοχεύοντας μεταξύ άλλων στην εξάλειψη κάθε ελληνικού και χριστιανικού στοιχείου που υπήρχε για αιώνες.

Διαβάστε επίσης: Πενήντα χρονιά τουρκικής κατοχής - Πενήντα χρόνια αντίστασης

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα