Μητσοτάκης-ΠτΔ: Μίλησαν για συμπόρευση Κύπρου-Ελλάδας, έδωσαν ραντεβού το 2024
Σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων επικεντρώθηκε η 1η Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, υπό τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, με τη συμμετοχή έντεκα μελών της κυπριακής Κυβέρνησης και των Ελλήνων ομολόγων
Όπως σημείωσαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, κατά τις κοινές δηλώσεις τους, μετά την ολοκλήρωση της Ολομέλειας της Συνόδου, η θεσμοθέτηση του συγκεκριμένου οργάνου σηματοδοτεί την ουσιαστική αναβάθμιση των δυνατοτήτων συντονισμού Ελλάδας και Κύπρου στο σύνολο του κυβερνητικού έργου.
Χαρακτηρίζοντας τη σημερινή συνάντηση ως ιστορική, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «πρόκειται για μια Σύνοδο ουσιαστικής σημασίας, με συγκεκριμένα αποτελέσματα, με σχέδια δράσης που θα ακολουθηθούν, με παραδοτέα και μηχανισμό παρακολούθησης της υλοποίησης των όσων έχουν αποφασιστεί».
«Οι σημερινές συναντήσεις επιβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις και την εξαιρετική συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας σε μια πλειάδα θεμάτων», επισήμανε, τονίζοντας ότι η εμπειρογνωμοσύνη της μιας χώρας μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά την άλλη.
Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, η θεματολογία της σημερινής Συνόδου στράφηκε σε μεγάλο βαθμό και στην κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή.
«Αυτές οι εξελίξεις όπως επίσης το γενικότερο κλίμα αστάθειας στην Μέση Ανατολή επηρεάζουν άμεσα Ελλάδα και Κύπρο», επισήμανε, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μπορούν να γίνουν μέρος της λύσης.
«Οι δυο χώρες μας, ως παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, έχουν ήδη προβεί σε σημαντικές ενέργειες και επαφές, προσφέροντας συγκεκριμένες λύσεις για αποκλιμάκωση της κρίσης και αντιμετώπιση των τεράστιων ανθρωπιστικών αναγκών», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ειδική αναφορά έκανε στην πρωτοβουλία της Κύπρου για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, ευχαριστώντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό για την ετοιμότητα της Ελλάδας να μετάσχει και να συμβάλει στην πρωτοβουλία.
Επίσης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι συζήτησε με τον κ. Μητσοτάκη τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα «τη μέχρι στιγμής αντίδραση της τουρκικής πλευράς στην απόφαση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για διορισμό απεσταλμένου για διερεύνηση των προοπτικών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, όπως επίσης για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Νεκρή Ζώνη και την υπαναχώρηση από μέρους της τουρκικής πλευράς για υλοποίηση των όσων είχαν συμφωνηθεί».
Στο πεδίο των ευρωτουρκικών, τα οποία επίσης αποτέλεσαν μέρος της συζήτησης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δεκεμβρίου αποτελεί «σημαντική ευκαιρία για να επαναληφθεί στην Άγκυρα το μήνυμα ότι η προοπτική ενίσχυσης της συνεργασίας της με την Ευρώπη και η όποια πρόοδος στην ευρωπαϊκή της πορεία περνούν μέσα και από την ουσιαστική πρόοδο στο Κυπριακό».
Αναφερόμενος στις διμερείς συναντήσεις που είχαν τα 11 μέλη της κυπριακής Κυβέρνησης με τους Έλληνες ομολόγους τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για τις συμφωνίες που συνήφθησαν στα θέματα Ασύλου και Μετανάστευσης, στην Πολιτική Προστασία και Πολιτική Άμυνα, στην Ενέργεια – όπου ήδη υπάρχει ενισχυμένη συνεργασία με τον EuroAsia Ιnterconnector αλλά και το Eastern Mediterranean Gas Forum – στην Παιδεία, τον Πολιτισμό αλλά και τη Ναυτιλία. Παράλληλα, όπως είπε, οι συντονιστές του κυβερνητικού έργου αντάλλαξαν βέλτιστες πρακτικές σε σχέση με την παρακολούθηση και υλοποίηση των αποφάσεων.
«Υλοποιούμε τον στρατηγικό στόχο περαιτέρω ενίσχυσης των μηχανισμών συνεργασίας των δυο χωρών μας για αποτελεσματικότερη ανταπόκριση σε κοινές προκλήσεις», κατέληξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας ότι η επόμενη Διακυβερνητική Σύνοδος φιλοξενηθεί στην Κύπρο το 2024.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη Σύνοδο, η οποία όπως είπε, ενισχύει τους άρρηκτους δεσμούς των δύο χωρών και προωθεί τον συντονισμό του βηματισμού τους σε όλα τα πεδία.
Ειδική αναφορά έκανε στο Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι «η συμπόρευση Αθήνας και Λευκωσίας αποτυπώνεται και στο Κοινό Ανακοινωθέν για το Κυπριακό, η επίλυση του οποίου αποτελεί σταθερή εθνική προτεραιότητα».
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «στόχος είναι να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Γιατί όσο διαρκεί η παρούσα κατάσταση, τόσο θα αυξάνεται και η ένταση», ξεκαθαρίζοντας ότι «η θέση περί δύο κρατών είναι απαράδεκτη για εμάς».
«Προσβλέπουμε, λοιπόν, στον διορισμό νέου Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, που θα διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων», επισήμανε. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνδράμει τις προσπάθειες να αναχαιτιστούν μεθοδεύσεις που παραβιάζουν όλες τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Ακόμη, σημείωσε ότι «στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, άλλωστε, ρόλο θα πρέπει να έχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 30ής Ιουνίου».
«Κοινή μας επιδίωξη είναι και θα είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο να ισχύσει σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια», ανέφερε. Παράλληλα, σημείωσε ότι κοινή πεποίθηση Κύπρου και Ελλάδας είναι ότι η προσπάθεια βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων «θα είναι και προς όφελος του Κυπριακού».
Μιλώντας για τον εμπλουτισμό του πεδίου συντονισμού των δύο χωρών, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε πιο διεξοδικά στις δυνατότητες παροχής τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στην Κύπρο στους τομείς του ψηφιακού μετασχηματισμού και της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και τις προοπτικές ενίσχυσης των συνεργιών στη Ναυτιλία. Κάνοντας ειδική αναφορά στα θέματα της Ενέργειας, σημείωσε ότι συζητήθηκαν το έργο EuroAsia Interconnector, καθώς και η Προεδρία του East Mediterranean Gas Forum που θα έχει η Ελλάδα από το 2024.
Μιλώντας για την κρίση στη Μέση Ανατολή, ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνεχάρη τον Πρόεδρο της Κύπρου για την πρωτοβουλία θαλάσσιου διαδρόμου αλληλεγγύης, διαβεβαιώνοντας ότι αν επιλυθούν οι τεχνικές προϋποθέσεις η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει εμπράκτως. Παράλληλα, επανέλαβε τις θέσεις της Ελλάδας για δικαίωμα του Ισραήλ σε αυτοάμυνα, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, για διαχωρισμό της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης από τον παλαιστινιακό λαό και για την ανάγκη για βιώσιμη λύση δύο κρατών.
«Θεωρούμε προτεραιότητα να συνδράμουμε, μέσω ανθρωπιστικών παύσεων και διαδρόμων βοήθειας. Είναι μέγιστη ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι, ειδικά γυναίκες και παιδιά. Γι’ αυτό, άλλωστε, η Ελλάδα και η Κύπρος δηλώνουν παρούσες και συντονίζονται για σχετική πρωτοβουλία», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Διαβάστε επίσης:
Ολοκληρώθηκε η 1η Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου-Ελλάδας (BINTEO)
Ιδού το κοινό ανακοινωθέν μετά την πρώτη Διακυβερνητική Σύνοδο Κύπρου-Ελλάδος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τραγωδία στις Σέρρες: Νεκρός 40χρονος μετά από έκρηξη σε διαμέρισμα
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις - Μαραθώνιος 2023: Οι κλειστοί δρόμοι Σάββατο και Κυριακή
- Απέλυσαν τον Νίκο Σβέρκο από τον ραδιοφωνικό σταθμό "Στο Κόκκινο"
- Κάτια Νικολαϊδου: Είναι αλήθεια ότι ο Σταμούλης, δεν ήταν δίπλα της όταν πάλευε με τον καρκίνο, λέει ο αδερφός της
- «Στο Κόκκινο»: Απολύθηκε ο πρώην διευθυντής Νίκος Σβέρκος και άλλοι τρεις δημοσιογράφοι – Καταγγέλλουν «αποπαρασίτωση»
- Κατερίνα Καινούργιου: Η δημόσια συγγνώμη στον Λιάγκα και το sms -Τι είπε ο Λιάγκας;
- Έφυγε ο Σπύρος Φωκάς
- Μεσσηνία: Έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή της Τριφυλίας
- Αλλαγή πλεύσης από τον Νετανιάχου για την επόμενη μέρα στη Γάζα
- Πιερία: 32χρονος εργαζόμενος χτυπήθηκε από ρεύμα υψηλής τάσης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Τ/κ ΜΜΕ: Θα εξεταστεί η παράδοση των δύο συλληφθέντων στην ΚΔ
- Βερολίνο: Να μην εγκαταλειφθεί η προοπτική ειρήνης Ισραήλ και αραβικών χωρών
- Συνομιλίες εμίρη του Κατάρ με τον Αιγύπτιο πρόεδρο για την Γάζα
- «Όχι» Δικαστηρίου για συμμετοχή Σταυριανού στην θανατική ανάκριση για Θανάση
- Η Άγκυρα στέλνει στην Αίγυπτο πλοίο με βοήθεια για τη Γάζα
- Επαφές στο Foreign Office είχε ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου της Μεγάλης Βρετανίας
- Ιράν: Η περιφερειακή επέκταση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς είναι «αναπόφευκτη»
- ΠΟΥ: Το νοσοκομείο αλ Σίφα στη Γάζα βομβαρδίζεται
- Λίβανος: Επτά μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα
- Αυξήσεις και βελτίωση κλιμάκων ζητεί το ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Μητσοτάκης-ΠτΔ: Μίλησαν για συμπόρευση Κύπρου-Ελλάδας, έδωσαν ραντεβού το 2024
- Ματαρέλα: Μόνη λύση στο Μεσανατολικό είναι τα δύο κράτη
- Λίβανος: Επτά μαχητές της Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα
- Η Άγκυρα στέλνει στην Αίγυπτο πλοίο με βοήθεια για τη Γάζα
- Συνομιλίες εμίρη του Κατάρ με τον Αιγύπτιο πρόεδρο για την Γάζα
- Επαφές στο Foreign Office είχε ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου της Μεγάλης Βρετανίας
- Αυξήσεις και βελτίωση κλιμάκων ζητεί το ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό
- ΦΩΤΟ: Δηλητηριασμένα δολώματα και δύο νεκρά σκυλιά εντοπίστηκαν στη Λάρα
- Ιράν: Η περιφερειακή επέκταση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς είναι «αναπόφευκτη»
- ΠΟΥ: Το νοσοκομείο αλ Σίφα στη Γάζα βομβαρδίζεται
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τι εκτιμούν ιατροδικαστές για τον θάνατο της 23χρονης Φαίης -Πώς πέθανε το κορίτσι που έζησε την κόλαση
- Σε αυτό το καφέ του Παγκρατίου θα πιείτε τον πιο παχύρρευστο φραπέ -Με γεύση που θυμίζει τιραμισού
- Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κύπρος είμαστε αξιόπιστοι μεσολαβητές στη Μέση Ανατολή
- Στα πρόθυρα της εξαφάνισης τo 1/5 των ειδών στην Κόκκινη Λίστα της Ευρώπης
- Σέρρες: Νεκρός 40χρονος που έπεσε από οικοδομή
- Χανιά; Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο «Μοναστική διατροφική συμπεριφορά και ψυχοσωματική υγεία- μακροβιότητα»
- Στο Βερολίνο τη Δευτέρα ο Μητσοτάκης: Συνάντηση με Σόλτς – Πρόσκληση σε δείπνο από τον Σάρλ Μισέλ
- Έξαλλος ο Δρίτσας με Κασσελάκη: «Aυτό το θεωρεί δημοκρατία! Θα το ανεχθείτε κι αυτό; ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ!»