Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κύπρος είμαστε αξιόπιστοι μεσολαβητές στη Μέση Ανατολή

Την κοινή θέση τους στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για την εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή εξέφρασαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Χριστοδουλίδης

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά το πέρας των εργασιών της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας - Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κοινή προσπάθεια των δύο κρατών να βοηθήσουν στην εκτόνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, κάτι που όπως είπε τόνισαν

με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και στο Παρίσι κατά τη διάρκεια της Διεθνής Διάσκεψη για την ανθρωπιστική υποστήριξη της Γάζας.

«Έντονη η ανησυχία μας για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα»

«Εκφράσαμε και πάλι την έντονη ανησυχία μας για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα, τον κίνδυνο εξάπλωσης των συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή. Ελλάδα και Κύπρος υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα όμως πάντα με το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης ενώ επανέλαβε το διαχωρισμό της τρομοκρατικής -όπως τη χαρακτήρισε- οργάνωσης Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και την ηγεσία του. «Αθήνα και Λευκωσία τάσσονται προφανώς υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης όλων των ομήρων χωρίς όρους», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Προτεραιότητα μας να υποστηρίξουμε τους άμαχους της Γάζας»

«Θεωρούμε προτεραιότητα μας να συνδράμουμε μέσω ανθρωπιστικών παύσεων και διαδρόμων βοήθειας έτσι ώστε να υποστηρίξουμε αυτούς που σήμερα έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. Και αυτοί είναι οι άμαχοι της Γάζας, κυρίως γυναίκες και παδιά», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφέρθηκε στις διαχρονικά καλές σχέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου, τόσο με το Ισραήλ όσο και με τον αραβικό κόσμο. «Είμαστε συνεπώς και οι δύο αξιόπιστοι μεσολαβητές στη Μέση Ανατολή», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός και συνεχάρη τον Πρόεδρο της Κύπρου για την πρωτοβουλία του στην αναζήτηση θαλασσίων διαδρόμων ανθρωπιστικής υποστήριξης προς τη Γάζα. «Δηλώνω και πάλι τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετέχουμε εμπράκτως εφόσον μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αρκετές τεχνικές δυσκολίες που μία τέτοια πρωτοβουλία πάντα δημιουργεί», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε ότι η οριστική λύση μόνο πολιτική μπορεί να είναι και αυτή είναι η λύση των δύο κρατών.

Φωτογραφία μετά το πέρας των εργασιών της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου«Η πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα είναι προς όφελος και του Κυπριακού»

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε τις δηλώσεις του από την επιτυχία της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου και έκανε ξεχωριστή αναφορά στο Κυπριακό τονίζοντας ότι «η επίλυση του αποτελεί εθνική μας προτεραιότητα». Όπως ανέφερε, στόχος είναι να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ενώ ξεκαθάρισε ότι πρέπει να ισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.

Μιλώντας για τις συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας που έχουν ξεκινήσει σε καλύτερο κλίμα συγκριτικά με το παρελθόν, εκτίμησε ότι η πρόοδος στις σχέσεις των δύο κρατών θα είναι προς όφελος και του Κυπριακού.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου, τονίζοντας ότι αποτελεί βούληση και των δύο πλευρών η περαιτέρω αναβάθμιση της και μίλησε για πεδία στα οποία μπορεί να υπάρξει ανταλλαγή τεχνογνωσίας, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πολιτική προστασία, η ναυτιλία ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνεργασία σε θέματα ενέργειας.

Ν. Χριστοδουλίδης για Μέση Ανατολή: Επιδιώκουμε να είμαστε μέρος της λύσης

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να έχουν Ελλάδα και Κύπρος στις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι «επιδιώκουμε να είμαστε μέρος της λύσης».

Ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε για την επιτυχημένη 1η Διακυβερνητική Σύνοδο και για τα οφέλη που μπορούν να έχουν Ελλάδα και Κύπρος από αυτή την πιο στενή συνεργασία.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Ποια η διαφορά μεταξύ κατάπαυσης πυρός και ανθρωπιστικής παύσηςΣΥΡΙΖΑ: Η έξοδος Σκουρλέτη και Βούτση, το δημοψήφισμα Κασσελάκη και η διαφορά με τον ΤσίπραΕΛΣΤΑΤ: Τα τρόφιμα έβαλαν φωτιά στον πληθωρισμό τον Οκτώβριο - Ραγδαία αύξηση στο 3,4%
Keywords
Τυχαία Θέματα