Μνημονίο Συνεργασίας μεταξύ Παν.Κύπρου και Υπ.Εργασίας

Μνημόνιο Συνεργασίας, με το οποίο θεσμοθετείται Πρόγραμμα Συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης (ΚΕΝ) του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες (ΤΚΕΑΑ) του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, υπεγράφη την Τρίτη, 22 Μαρτίου 2016, μεταξύ Πανεπιστημίου Κύπρου και Υπουργείου.

Το Πρόγραμμα Συνεργασίας μεταξύ του ΚΕΝ και του ΤΚΕΑΑ στοχεύει στην ανίχνευση και την έρευνα,

την αξιολόγηση, τη διάγνωση και τεκμηρίωση, την παρέμβαση και την εκπαίδευση στο αντικείμενο της εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης και των αναπηριών που σχετίζονται με αυτή.

Το Μνημόνιο υπέγραψαν εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου ο Πρύτανης Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και η Διευθύντρια του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης Καθηγήτρια Φώφη Κωνσταντινίδου, και εκ μέρους του Υπουργείου, η Υπουργός Εργασίας κα Ζέτα Αιμιλιανίδου και η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες κα Χριστίνα Φλουρέντζου-Κακουρή.

Κατά την τελετή της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας, ο Πρύτανης Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, αφού καλωσόρισε την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έκανε, παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά στη στενή συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου και του Υπουργείου. Αναφέρθηκε, επίσης, στο Σχέδιο Τοποθέτησης Ανέργων Νέων Πτυχιούχων για Απόκτηση Εργασιακής Πείρας σε Επιχειρήσεις/Οργανισμούς, τονίζοντας τη σημασία του τόσο για το Πανεπιστήμιο που δέχεται τους νέους αυτούς, όσο και για τους ίδιους. Σε σχέση με το Μνημόνιο, ο Πρύτανης τόνισε τη σημασία του και για τα δυο συμβαλλόμενα μέρη, εξήροντας το έργο του Τμήματος Ψυχολογίας, και ιδιαίτερα του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης. «Η προσπάθεια προσέλκυσης τέτοιου είδους προγραμμάτων συνεργασίας είναι βασικός στόχος του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ αναβαθμίζει παράλληλα και τη θέση της χώρας μας διεθνώς», τόνισε.

Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου σημείωσε ότι η συνεργασία που θεσμοθετείται με την υπογραφή του Μνημονίου, μόνο οφέλη μπορεί να επιφέρει στα άτομα με αναπηρίες. Απευθυνόμενη προς τον Πρύτανη σε σχέση με το Σχέδιο Τοποθέτησης Ανέργων Νέων Πτυχιούχων, η κα Αιμιλιανίδου σημείωσε ότι το Υπουργείο της προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ομάδες του πληθυσμού όπως οι άνεργοι, τα άτομα με αναπηρίες κ.ά.

Η Διευθύντρια του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης Καθηγήτρια Φώφη Κωνσταντινίδου σημείωσε ότι το Κέντρο έχει αναπτύξει, τα τελευταία χρόνια, διαδικασίες αξιολόγησης και επεμβατικά προγράμματα για ομάδες ατόμων με αναπηρίες, εκφράζοντας, παράλληλα, την ικανοποίησή της για τη θεσμοθέτηση της συνεργασίας με το ΤΚΕΑΑ, προς όφελος της κοινωνίας.

Η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες κα Χριστίνα Φλουρέντζου-Κακουρή τόνισε ότι ο άνθρωπος με αναπηρίες βρίσκεται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του Τμήματος, σε μια προσπάθεια να παραμείνει ενσωματωμένος στην κοινωνία. Μέσω του Προγράμματος, πρόσθεσε, οι ανάγκες αυτών των ατόμων θα μπορούν να αξιολογούνται και να πιστοποιούνται, με αποτέλεσμα και να ικανοποιούνται σε καλύτερο βαθμό.

Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Μάνθος Μαυρομμάτης, ο οποίος ευχαρίστησε για την αμφίδρομη και επωφελή συνεργασία μεταξύ των δυο μερών, τονίζοντας ότι το Πανεπιστήμιο επιθυμεί να προσφέρει ευρύτερα στην κυπριακή κοινωνία, μέσω τέτοιων συνεργασιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα