«Να αναφέρονται οι παρενέργειες για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των φαρμάκων»

Στην 6η ετήσια ενημερωτική εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σημαντικότητα της αναφοράς ύποπτων παρενεργειών έπειτα από εμβολιασμό, συμμετέχουν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

Μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο η  αναπληρώτρια διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Έλενα Παναγιωτοπούλου, ανέφερε ότι ο κόσμος πρέπει να ευαισθητοποιηθεί σχετικά με τα φάρμακα που λαμβάνει.

«Αν πολίτης παρατηρήσει κάποια παρενέργεια πρέπει να την αναφέρει μέσω της κίτρινης κάρτας των φαρμακευτικών υπηρεσιών

που μπορεί να βρει στην ιστοσελίδα των φαρμακευτικών υπηρεσιών ή μέσω του application.

Μετά τροχοδρομείται ένας θεσμοθετημένος μηχανισμός, που χρησιμοποιείται σε όλη την Ευρώπη για ανάλυση των δεδομένων ούτως ώστε να καταλήξουν σε συμπεράσματα σχετικά με το φάρμακο» ανέφερε ο κα Παναγιωτοπούλου.

Στη συνέχεια ανέφερε τα εξής:

«Είναι ένας μηχανισμός που είναι πολύπλοκος όμως πρέπει να ακολουθείται ούτως ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που κυκλοφορούν εντός της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η παρακολούθηση των παρενεργειών δεν αφορά μονό τώρα με τα εμβόλια, είναι για όλα τα φάρμακα, είναι γύρω στα δυόμιση χιλιάδες φάρμακα που κυκλοφορούν στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αν έχεις για το ίδιο φάρμακο 5 χιλιάδες παρενέργειες, από 27 κράτη μέλη, σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Όταν υπάρχουν αυτές οι αναφορές ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μπορεί να τερματίσει την κυκλοφορία του ή μπορεί να αλλάξει κάποιες επιφυλάξεις στο φυλλάδιο οδηγιών χρήσης ώστε οι γιατροί να είναι ενήμεροι ότι με αυτό το φάρμακο δεν μπορούν να δώσουν αυτό το φάρμακο.

Επομένως υπάρχουν πολλά μέτρα ελαχιστοποίησης του κινδύνου που μπορούν να γίνουν όταν συγκεντρώνεις αυτές τις αναφορές».

Διαβάστε επίσης: #MedSafetyWeek: Πού να αναφέρεται πιθανές παρενέργειες εμβολίων

Keywords
Τυχαία Θέματα