Νέα αντιπαράθεση Οζερσάι–Μπουρτζιού με αφορμή το δείπνο με ΠτΔ

Δεν είναι σωστό από ηθικής άποψης να πει τι έγινε στο δείπνο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε ο Κουντρέτ Οζερσάι, σημειώνοντας ότι ήταν καλεσμένοι με τις συζύγους τους στο σπίτι του κοινού τους γνωστού, εκλελεγμένου εκπροσώπου των Μαρωνιτών στην ε/κ πλευρά, όπως σημείωσε. «Δεν είναι θέμα ότι δεν μπορώ να πω τι συζητήθηκε εκεί ή δεν μπορώ να το δηλώσω. Όμως, τέτοιοι διάλογοι κάποτε είναι πιο εποικοδομητικοί και από ανεπίσημες συναντήσεις. Είναι σημαντικό να στηρίξεις το περιεχόμενό τους. Δημιουργείς έναν ανθρώπινο διάλογο (επικοινωνία)».

Ο κ. Οζερσάι ήταν καλεσμένος το πρωί σε διαδικτυακή

εκπομπή της ιστοσελίδας Χαμπέρ Κίπρις και ρωτήθηκε για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά και για την κρίση που προκάλεσε με την αντίδραση του Τ/κ ηγέτη. Δεν χρειάζεται αυτή η ένταση, είπε ο «υπέξ», λέγοντας πως ο ίδιος είναι υπόλογος στον «πρωθυπουργό» και το «υπουργικό συμβούλιο». Για το δείπνο, είπε, είχε ενημερώσει και πριν και μετά τον «πρωθυπουργό» Τατάρ. Δεν πρέπει να κρατούμε τον κόσμο απασχολημένο άδικα, συνέχισε ο κ. Οζερσάι, λέγοντας ότι ο ίδιος έχει εκλεγεί από τον «λαό» και γι’ αυτό βρίσκεται στην εξουσία και είναι ο «υπουργός εξωτερικών» της «κυβέρνησης». Προσπαθούμε «καλέ τη δουλειά μας να κάνουμε», πρόσθεσε.

Λίγο μετά και ερωτηθείς για το Κυπριακό, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι για πολλά χρόνια δοκιμάσθηκε η προσέγγιση «να καταγραφεί μια νύχτα αυτό που λέγεται περιεκτική λύση, σε χιλιάδες σελίδες και την επομένη να τεθεί σε δημοψήφισμα. Όμως το να ξεκινήσουμε από κάπου, να δημιουργήσουμε τις βάσεις για εμπιστοσύνη από κάτω προς τα πάνω και να υπάρξει συνεργασία σε περιορισμένα θέματα, αυτό είναι μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση. Αυτό πράττουμε τώρα. Την βλέπουμε (την προσέγγιση αυτή) σε δράση και εξάπτομαι, αλλά εάν κάνουμε λίγο πίσω θα μπορούμε να δούμε».

Κατά τον κ. Οζερσάι δημιουργείται μια λάθος εντύπωση ότι η «κυβέρνηση» έχει πολιτική τη λύση δύο κρατών εντός της ΕΕ. «Αυτό που λέμε δεν είναι αυτό, αλλά ότι πλέον δεν είναι εφικτή υπό αυτές τις συνθήκες η ομοσπονδιακή λύση και φέρνουμε δύο παραδείγματα. Το πρώτο είναι ότι θα πρέπει να μπορούμε να μιλήσουμε για μοντέλα συνεργασίας που να βασίζονται στη συνεργασία. Το άλλο παράδειγμα, δύο κράτη εντός της ΕΕ και άλλες νέες ιδέες που να μοιάζουν με αυτό».

Γι’ αυτό, συνέχισε, υπογραμμίζουμε ως «κυβέρνηση» ότι θα πρέπει να μπορούμε να συζητούμε διαφορετικές και νέες ιδέες χωρίς να αποκλείουμε τίποτα. «Δηλαδή, μετά που όλοι έχουν αποδεχθεί ότι μετά από τόσα χρόνια η ε/κ ηγεσία δεν θέλει να μοιραστεί μαζί μας την εξουσία και τον πλούτο, η προσέγγιση ‘εμείς θα μιλήσουμε ντε και καλά για ομοσπονδία’ δεν είναι ρεαλιστική. Βεβαίως και είμαστε αναγκασμένοι να συμφωνήσουμε με την άλλη πλευρά. Μια εκτός ομοσπονδίας λύση θα μπορεί να συμφωνηθεί εάν συμφωνήσει και η άλλη πλευρά, αλλά η ζωή συνεχίζεται. Αυτά που λέω είναι θέματα που αφορούν και την καθημερινότητα και θα πρέπει να πάνε μπροστά. Δηλαδή, όλοι έχουν το δικαίωμα να συζητούν νέες ιδέες, περιλαμβανομένου και του κ. Αναστασιάδη, αλλά όχι για τον τ/κ "λαό"».

Ως «κυβέρνηση» του ψευδοκράτους, ανέφερε ο κ. Οζερσάι, και ως εκλελεγμένα άτομα, εκπροσωπούν μια βούληση και «λέμε ότι στο όνομα του τ/κ "λαού" πρέπει να συζητηθούν νέες ιδέες και εφαρμόζοντας την πολιτική που έχουμε θέσει, πλέον συζητούνται οι νέες ιδέες».

Μπαρίς Μπουρτζιού

Ο κ. Οζερσάι συμμετείχε στις τελευταίες «προεδρικές εκλογές» με το δικό του όραμα και αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο, θύμισε απαντώντας στον Κουντρέτ Οζερσάι ο Μπαρίς Μπουρτζιού ρωτώντας τον «"υπουργό εξωτερικών" που δεν μπόρεσε να πάρει την ψήφο του "λαού" και έχασε λόγω του οράματός του» - κατά την έκφρασή του – «σε αυτές τις μυστικές συναντήσεις ποιο όραμα παζαρεύεις;».

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του καναλιού Κίπρις, ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη αναφέρθηκε στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 που φέρει την υπογραφή των δύο τότε ηγετών, Νίκου Αναστασιάδη και Ντερβίς Έρογλου και αναφέρει ότι σε περίπτωση συμφωνίας είναι οι δύο ηγέτες που θα την υπογράψουν και θα την φέρουν στις κοινότητες για δημοψήφισμα. «Δεν λέει όμως σε αυτό το έγγραφο ότι θα υπογράψουν ο κ. Οζερσάι και ο κ. Χριστοδουλίδης και αυτοί θα θέσουν (τη συμφωνία) για έγκριση στον "λαό". Λέει οι δύο ηγέτες». Κατά τον κ. Μπουρτζιού δεν τίθεται θέμα εξίσωσης στις διαπραγματεύσεις του «προέδρου», που είναι και ο εκάστοτε διαπραγματευτής της τ/κ κοινότητας, με τον «υπουργό εξωτερικών». «Μπορεί να γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί μια τέτοια εντύπωση, αλλά δεν είναι πραγματικότητα αυτό».

Το «υπουργείο εξωτερικών», συνέχισε ο κ. Μπουρτζιού, είναι ο «θεσμός» που πρέπει να συνεργάζεται πιο πολύ με την «προεδρία», «αλλά εσείς το χρησιμοποιείτε για να έχετε διαφορετικά οφέλη και προσπαθείτε αυτό να το παζαρέψετε». Όλα είναι εδώ, είπε ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, αναφέροντας ότι εδώ και καιρό ο κ. Οζερσάι δεν ενημερώνει τον κ. Ακιντζί, δεν διαβουλεύεται και έχει μυστικές επαφές. Συνέχισε λέγοντας: «Εγώ από δω θέλω να ρωτήσω τον "υπουργό εξωτερικών" του οποίου το όραμα έχασε και δεν μπόρεσε να πάρει την ψήφο του λαού (στις «προεδρικές»): εσύ σε αυτές τις μυστικές συναντήσεις ποιο όραμα παζαρεύεις;». Το όραμα του Τ/κ ηγέτη, συνέχισε, πήρε 60% και "εσύ (ο Κουντρέτ Οζερσάι) είσαι υποχρεωμένος να στηρίξεις αυτό το όραμα".

Η «προεδρία», είπε, δεν είναι κάτι που αφήνει ο μπαμπάς στον γιο, αλλά είναι παρακαταθήκη του «λαού» και ο κ. Ακιντζί παραμένει δεσμευμένος στο όραμα για το οποίο έδωσε υπόσχεση στην κοινωνία η οποία ενέκρινε το μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. «Άλλωστε αυτό είναι στο τραπέζι. Αυτή είναι η μόνη φόρμουλα που μπορεί να συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές και είναι παράμετρος των ΗΕ».

Keywords
Τυχαία Θέματα