Νέα Ζηλανδία - Το ιστορικό της μουσουλμανικής παρουσίας

Σαρανταεννέα νεκροί και 48 τραυματίες, εκ των οποίων οι 20 σοβαρά, είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από την αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε στις 13.40 της Παρασκευής σε δύο ισλαμικά τεμένη στην πόλη Christchurch της Νέας Ζηλανδίας. Ο χρόνος που επιλέχθηκε για την επίθεση, στη διάρκεια των προσευχών της Παρασκευής, αλλά και η απευθείας μετάδοση της επίθεσης στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από έναν από τους δράστες έχει εντείνει την οργή ανάμεσα στον μουσουλμανικό κόσμο με πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες σε όλη την Ασία να εκφράζουν τον αποτροπιασμό τους. Ποια είναι όμως η

ιστορία των μουσουλμάνων στην Νέα Ζηλανδία;

Το ιστορικό των μουσουλμάνων

Οι πρώτοι μουσουλμάνοι στο νησί ήταν μια ινδική οικογένεια που εγκαταστάθηκε στο Cashmere, του Christchurch, στη δεκαετία του 1850. Στις αρχές της δεκαετίας του 1900 τρεις σημαντικές μουσουλμανικές οικογένειες έφτασαν από την Ινδία.

Η πρώτη Ισλαμική οργάνωση στη Νέα Ζηλανδία, η Μουσουλμανική Ένωση της Νέας Ζηλανδίας (NZMA), ιδρύθηκε στο Ώκλαντ το 1950. Το 1951 το προσκάφος SS Goya έφερε πάνω από 60 μουσουλμάνους πρόσφυγες από την Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Mazhar Krasniqi, της Μουσουλμανικής Ένωσης της Νέας Ζηλανδίας. Αυτοί οι Γκουτζαράτι και οι Ευρωπαίοι μετανάστες συνεργάστηκαν στη δεκαετία του 1950 για να αγοράσουν ένα σπίτι και να το μετατρέψουν σε ισλαμικό κέντρο το 1959. Την επόμενη χρονιά έγινε η άφιξη του πρώτου ιμάμη, Maulana Said Musa Patel, από το Γκουτζαράτ της Ινδίας. Σπουδαστές από τη Νότια Ασία και τη Νοτιοανατολική Ασία βοήθησαν να δημιουργηθούν οι άλλες αίθουσες προσευχής και τα ισλαμικά κέντρα αλλού από τη δεκαετία του 1960, αν και η Νέα Ζηλανδία είχε σχετικά μικρό μουσουλμανικό πληθυσμό μέχρι πολλά χρόνια αργότερα.

Η μεγάλης κλίμακας μουσουλμανική μετανάστευση στην χώρα άρχισε με την άφιξη κυρίως της εργατικής τάξης Indo-Fijians στη δεκαετία του 1970. Ακολούθησαν επαγγελματίες μετά το πρώτο πραξικόπημα των Φίτζι το 1987. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 πολλοί μετανάστες έγιναν δεκτοί στο πλαίσιο της προσφυγικής ποσόστωσης της Νέας Ζηλανδίας, από τις ζώνες πολέμου στη Σομαλία, τη Βοσνία, το Αφγανιστάν, το Κοσσυφοπέδιο και το Ιράκ. Στη Νέα Ζηλανδία υπάρχει επίσης ένας σημαντικός αριθμός Μουσουλμάνων από το Ιράν.

Σύνθεση και αριθμός μουσουλμάνων

Η πλειοψηφία των Μουσουλμάνων της Νέας Ζηλανδίας είναι Σουνίτες, αλλά υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός Σιiτών που ζουν στη Νέα Ζηλανδία, συγκεντρωμένοι κυρίως στο Auckland (η μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας). Τα τελευταία χρόνια οι Σιίτες Μουσουλμάνοι έχουν γίνει ενεργοί και διατηρούν και το έθιμο Ashura (αυτομαστίγωμα) στα πάρκα του Ώκλαντ. Το πρώτο από αυτά διεξήχθη από την φιλανθρωπική ένωση Fatima Zahra στις 19 Ιανουαρίου 2008.

Ο αριθμός των Μουσουλμάνων στη Νέα Ζηλανδία σύμφωνα με την απογραφή του 2013 ήταν 46.149, αυξημένος κατά 28% από τις 36.072 στην απογραφή του 2006. Η Νέα Ζηλανδία διαθέτει τώρα πολλά τζαμιά στα μεγάλα κέντρα και δύο ισλαμικά σχολεία (Al Madinah και Zayed College για κορίτσια).

Στη Νέα Ζηλανδία υπάρχουν σημαντικές κοινότητες Μουσουλμάνων από τη Μέση Ανατολή (Τουρκία και Λίβανο), τη Νότια Ασία (Πακιστάν, Ινδία και Μπαγκλαντές) και τη Νοτιοανατολική Ασία. Υπάρχει επίσης μια μεγάλη ινδο-Φιτζιανή μουσουλμανική κοινότητα και μια εξίσου σημαντική μειονότητα της Σομαλίας. Η πλειοψηφία των μουσουλμάνων στη Νέα Ζηλανδία συγκεντρώνεται στις μεγάλες πόλεις του Ώκλαντ, του Χάμιλτον, του Ουέλλινγκτον και του Christchurch, όπου έγινε η δολοφονική επίθεση.

Το Ισλάμ εκτιμάται ότι είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη θρησκεία μεταξύ των Mαορί με στοιχεία απογραφής που δείχνουν ότι ο αριθμός των μουσουλμάνων Μαορί εθνότητας αυξάνεται από 99 σε 708 τα 10 χρόνια έως το 2001 και 1.083 έως το 2013 με βάση τα δεδομένα απογραφής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2013, υπήρχαν 4.353 μουσουλμάνοι (περίπου 9,5% του συνολικού μουσουλμανικού πληθυσμού) μεταξύ της ευρωπαϊκής κοινότητας.

Τα σημεία τριβής

Το 2006, δύο εφημερίδες στη Νέα Ζηλανδία αποφάσισαν να αναδημοσιεύσουν αμφιλεγόμενες γελοιογραφίες δανών σκιτσογράφων που απεικόνιζαν τον Μωάμεθ, τον προφήτη του Ισλάμ. Η μουσουλμανική κοινότητα κατέγραψε τη δυσαρέσκειά της μέσα από δηλώσεις του Τύπου και μια μικρή ειρηνική πορεία στο Ώκλαντ. Το ζήτημα έτυχε προσεκτικού χειρισμού τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από τον Τύπο της χώρας με αποτέλεσμα να συμφωνηθεί ότι στο μέλλον θα απέφευγαν να δημοσιεύσουν προσβλητικές εικόνες. Η ηγεσία των Μουσουλμάνων της Νέας Ζηλανδίας, μέσω της Ομοσπονδίας των Ισλαμικών Συλλόγων της Νέας Ζηλανδίας, προχώρησε με καλή πίστη να εξετάσει το ζήτημα και έστειλε επιστολές σε 52 μουσουλμανικές χώρες αντιστρέφοντας την προηγούμενη στάση τους και ζητώντας να μην μποϊκοτάρουν τα προϊόντα της Νέας Ζηλανδίας.

Το Νοέμβριο του 2016, ο Mohammad Anwar Sahib, ο ιμάμης του τζαμιού Al-Taqwa στο Manukau του Auckland και θρησκευτικός σύμβουλος του FIANZ, προκάλεσαν δημόσια αντιπαράθεση όταν έκανε επιθετικές παρατηρήσεις για τους Εβραίους, τους χριστιανούς και τις γυναίκες σε μια σειρά ομιλιών που δημοσιεύθηκαν. Τα σχόλια του Sahib καταδικάστηκαν από ένα ευρύ φάσμα προσωπικοτήτων και ομάδων στην κοινωνία της Νέας Ζηλανδίας, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της FIANZ Hazim Arafeh, το Συμβούλιο Ισλαμικής Γυναίκας της Νέας Ζηλανδίας (IWCNZ), το εβραϊκό συμβούλιο της Νέας Ζηλανδίας κ.α. Ως αποτέλεσμα ο Sahib απολύθηκε από τη συμβουλευτική του θέση στο FIANZ αλλά ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορίες για ρατσισμό.

Στα τέλη Οκτωβρίου 2017 αναφέρθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι ο πρώτος γραμματέας της πρεσβείας του Ιράν Hormoz Ghahremani, ο επισκέπτης ιρανός κληρικός Hojatoleslam Shafie και ο κοινοτικός γέροντας Sayed Taghi Derhami είχαν κάνει δηλώσεις άρνησης του Ολοκαυτώματος και επιθέτικά στο Ισραήλ και επιτίθενται στο Ισραήλ στο Shia Islamic Ahlulbayt Foundation στο Pakuranga του Ώκλαντ κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης για τον εορτασμό της ημέρας Quds τον Ιούνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα