Καταργούνται οι Σχ. Εφορείες με τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Πληρώνουν τη νύφη τα σχολεία, δηλώνει ο πρόεδρος των Σχολικών Εφορειών, κ. Ντίνος Έλληνας, μιλώντας στο SigmaLive, σχετικά με την νέα πρόνοια της μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση , που αφορά την  ολική κατάργηση των Σχολικών Εφοριών και την ένταξη των υπηρεσιών τους στους Δήμους και κοινότητες διογκώνοντας  και το έργο τους αλλά και της αυξανόμενες υποχρεώσεις τους,  δημιουργώντας

μια πολυπληθή αντιπαραγωγική μηχανή.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που εξασφάλισε το SigmaLive, η μεταρρύθμιση καταργεί μονομερώς τις σχολικές εφορείες,πράγμα που αναμένεται όπως σχολιάζει ο κ. Έλληνας να προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των εμπλεκόμενων φορέων στην εκπαίδευση (Δείτε σχετικά έγγραφα πιο κάτω).

Ερωτήματα πάντως προκύπτουν, για το πώς προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τις Σχολικές Εφορίες αφού το 2014, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο προετοιμασία, διαμόρφωση και υλοποίηση μιας σειράς σημαντικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων τους.

Πάντως τα ερωτήματα απέστειλε και γραπτώς στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, και άλλους εμπλεκόμενους εκπαιδευτικούς φορείς, ο πρόεδρος των Σχολικών Εφοριών, εξηγώντας την ανάγκη διασφάλισης της ανεξαρτησίας των Εφοριών αλλά και τις ανησυχίες τους για τις μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκησης φαίνεται από το νομοσχέδιο ότι οι Σχολικές Εφορίες  καταργούνται και τις αναλαμβάνουν οι δήμοι και οι κοινότητες. Ποια είναι η δική σας θέση;

«Πρόκειται για ‘θέατρο του παράλογου’  που σκοπό έχει να εξυπηρετηθούν οι Δήμοι σε μια διαδικασία ‘πάρε-δώσε’ κατά την οποία οι εφορείες είναι το ‘δώσε’, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η μέχρι τώρα συμβολή των σχολικών εφορειών, υπό τη μορφή που έχουν σήμερα ως ανεξάρτητοι οργανισμοί, στη βελτίωση της λειτουργίας και υλικοτεχνικής υποδομής των σχολικών μονάδων.

Τίθενται επίσης ερωτήματα νομικής φύσεως κυρίως σε σχέση με την ιδιοκτησία των σχολικών μονάδων αλλά και την ιδιοκτησία των Σχολικών Εφορειών που πρέπει να μελετηθούν.

Πρόσθεσε πως, «όταν θα συζητηθεί η πρόταση στην Επιτροπή Παιδείας αναμένουμε να υπάρξουν έντονες  αντιδράσεις από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ,τους οργανωμένους γονείς και ενδεχομένως από το Υπουργείο Παιδείας . Και ας ερωτηθούν από τώρα για την θέση τους.

Ενώ επιδιωκόμενος στόχος είναι η μεταρρύθμιση και ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας των Σ.Ε., υπάρχουν ομάδες συμφερόντων (Ένωση Δήμων και Ένωση Κοινοτήτων), που διαφωνούν με τη μεταρρύθμιση και επιθυμούν την κατάργησή τους και την ανάληψη των αρμοδιοτήτων τους από τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης. Διότι μπορεί το νομοθετικό πλαίσιο να προνοεί για ανάληψη των καθηκόντων από τα κατά τόπους Δημοτικά Συμβούλια, όμως κατά την άποψη μας αυτό ουσιαστικά αποτελεί κατάργηση του θεσμού των Σ.Ε.».

«Ενώ λοιπόν στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της εκπαίδευσης τα περισσότερα κράτη προβαίνουν σε αυτονόμηση περιφερειών ή ακόμα και σχολικών μονάδων για να επιτευχθεί η λειτουργικότητα και η αποτελεσματικότητα, εμείς (στα πλαίσια εκσυγχρονισμού της τοπικής αυτοδιοίκησης) εξετάζουμε λύσεις συγκεντρωτικές που επιβαρύνουν τις Δημοτικές αρχές με επιπλέον ευθύνες αντί να εξετάσουμε πως θα τις απαλλάξουμε από τα τόσα βαρίδια.

Διερωτόμαστε πως μπορούν να συνδέονται οι σχολικές εφορείες με την τοπική αυτοδιοίκηση , εφόσον είναι οργανισμοί που λειτουργούν μεν αυτόνομα σε συνεργασία με το υπουργείο παιδείας και με κονδύλια που προκύπτουν από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας. Το μόνο κοινό που μας συνδέει με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι η κοινή μέρα των εκλογών και ο τρόπος διαχωρισμού των γεωγραφικών περιοχών αρμοδιότητας», είπε  ο κ. Έλληνας.

Ερωτηθείς  πώς θα μπορούσε να ισχύσει κάτι διαφορετικό από την ήδη ψηφισμένη νομοθεσία για τη μεταρρύθμισης στη Τοπική Αυτοδιοίκηση  ο κ. Έλληνας σημείωσε πως,

«στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, αναφέρεται ρητά η επιδίωξη για εκ βάθρων εκσυγχρονισμό του θεσμού των Σχολικών Εφορειών (Σ.Ε.), για τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και τη διασφάλιση της χρηστής διοίκησης. Στην Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας (2014) για τη λειτουργία και τη δομή του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (Υ.Π.Π.), προτείνεται μείωση του αριθμού των Σ.Ε., για την εξασφάλιση οικονομιών κλίμακας. Ως εκ τούτου, στο Σχέδιο Δράσης που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 30 Ιουλίου 2014 (Αρ. Απόφασης 77.331), για προετοιμασία, διαμόρφωση και υλοποίηση μιας σειράς σημαντικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, μία από τις επιμέρους δράσεις αφορά στην αναδιοργάνωση των Σ.Ε. Σύμφωνα με την πιο πάνω Απόφαση, η επιδιωκόμενη μεταρρύθμιση αφορά στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας των Σ.Ε. και όχι στην κατάργησή τους. Για τον λόγο αυτό, το Υ.Π.Π. παραμένει δεσμευμένο στην προώθηση της μεταρρύθμισης, στη βάση της προαναφερόμενης Απόφασης», εξήγησε.

Πρόσθεσε μάλιστα πως, «αποτελεί κοινή διαπίστωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εμπλεκόμενων φορέων ότι ο θεσμός των Σ.Ε. και το πλαίσιο λειτουργίας τους χρήζουν σημαντικών αλλαγών, εκσυγχρονισμού και εξορθολογισμού, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις ανάγκες των σχολικών μονάδων και των μαθητών/τριών».

Τέλος σημείωσε πως, «η διαμόρφωση της νέας νομοθεσίας, αποτελεί την κατάληξη έργου που έχει επιλεγεί από την Υπηρεσία Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παροχή Τεχνικής Βοήθειας προς την Κυπριακή Δημοκρατία.  Τυχόν καθυστέρηση ενδεχομένως να εκθέσει την Κύπρο, αφού το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019.Η ψήφιση της νέας νομοθεσίας πρέπει να ολοκληρωθεί έγκαιρα, ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή των προνοιών της κατά την οργάνωση των επόμενων εκλογών για την ανάδειξη των μελών των Σ.Ε., που προγραμματίζεται να γίνουν το τελευταίο τρίμηνο του 2021».

Σύμφωνα με τις  προτεινόμενες  μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση:

*Η σχολική εφορεία θα απαρτίζεται από επτά μέλη (τον Δήμαρχο ως Πρόεδρο και άλλα έξι μέλη που θα επιλέγονται από το Δημοτικό Συμβούλιο από τα οποία το ένα θα διοριστεί ως αντιπρόεδρος)

*Σε κάθε σχολείο θα συστήνεται Συμβουλευτική Επιτροπή Σχολείου, η οποία θα απαρτίζεται από το Διευθυντή ή από το Βοηθό Διευθυντή Ά ή από άλλο Βοηθό Διευθυντή, που θα είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής και τα ενευ αμοιβής μέλη:

-από ένα εκπρόσωπο του διδασκαλικού ή καθηγητικού  συλλόγου

-από δύο εκπροσώπους του Συνδέσμου Γονέων

-από τον πρόεδρο του Μαθητικού Συμβουλίου του σχολείου

-από ένα μέλος της οικεία Σχολικής Εφορείας

Δείτε αναλυτικά:

Keywords
Τυχαία Θέματα