ΓΓ ΑΚΕΛ: Τον καλύτερό μας εαυτό για λύση

Ας δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, υλοποιώντας ο καθένας από την πλευρά του όσα πρέπει να πράξει έναντι της πατρίδας και του λαού μας για μια λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα πολιτικά κόμματα και το σύνολο του λαού να συμπεριφερθούν υπεύθυνα, σοβαρά και εποικοδομητικά έχοντας ως γνώμονα τα συμφέροντα της Κύπρου

και του κυπριακού λαού.

Αυτή, είπε, είναι η υπόσχεση που δίνει το ΑΚΕΛ στον κυπριακού λαό, σημειώνοντας ότι η διαδικασία που θα αρχίσει εντός Μαϊου θα είναι δύσκολη, όχι απλή και εύκολη.

Μιλώντας μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης “Ενωμένη Κύπρος”, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε σε παράθυρο ευκαιρίας, μετά και την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας, το οποίο θα πρέπει να δούμε πώς θα αξιοποιηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και για να γίνει αυτό είναι σημαντικό όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτή τη διαδικασία να διαδραματίσουν θετικό ρόλο.

Εξηγώντας ότι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα επιδιωχθεί η λύση στο Κυπριακό είναι καθορισμένο από τα ψηφίσματα των ΗΕ, τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Είναι σημαντικό, συνέχισε, ο ΟΗΕ να λειτουργήσει σε αυτά τα πλαίσια, οι προτάσεις του κ. Ακιντζί στο τραπέζι των συνομιλιών να εντάσσονται στο συμφωνημένη πλαίσιο και είναι “εξίσου σημαντικό η δική μας πλευρά να λειτουργήσει με συνέπεια, προσήλωση στις βασικές αρχές λύσης, με εποικοδομητικό τρόπο και συλλογικότητα”.

Και βέβαια, πρόσθεσε, είναι σημαντικό να αποφασίσει η Τουρκία να συμβάλει προς την κατεύθυνση της επίτευξης λύσης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τα οράματα των Κυπρίων, Ε/κ και Τ/κ. Όσοι θέλουν να βοηθήσουν για τη λύση είναι σημαντικό να συμβάλουν ώστε οι συζητήσεις να συμβάλλουν σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε.

Το ΑΚΕΛ, είπε ο κ. Κυπριανού, συνειδητοποιεί ότι τα περιθώρια στενεύουν πάρα πολύ για τον κυπριακό λαό και την Κύπρο και προτεραιότητα και διαχρονική θέση του κόμματος είναι η σωστή λύση του Κυπριακού. Το κόμμα θα επιδιώξει να συμβάλλει στη διαδικασία ώστε να διαμορφωθούν τέτοια δεδομένα που θα επιτρέψουν να φτάσουμε σε συμφωνία, ανέφερε.

Διαβεβαίωσε δε ότι “δεν θα λειτουργήσουμε ούτε εκδικητικά ούτε μικρόψυχα. Αντιθέτως θεωρούμε τη λύση του Κυπριακού ως καθοριστικής σημασίας για το μέλλον και την προοπτική της Κύπρου και του κυπριακού λαού και προς αυτή την κατεύθυνση θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις”.

"Το μομέντουμ για λύση υπάρχει"
Μιλώντας εκ μέρους της Πρωτοβουλίας, ο Ταχίρ Γκιοκτσεμπέλ, πρόεδρος της συντεχνίας τ/κ καθηγητών KTOEOS, αναφερόμενος σε μια ομοσπονδιακή λύση και τη συνέχιση του αγώνα τους για ενοποίηση της Κύπρου, είπε ότι το μομέντουμ για λύση υπάρχει και εκείνο που λείπει είναι η πολιτική βούληση. Πιστεύουν, συνέχισε, ότι προς την κατεύθυνση της λύσης έχει ανοίξει ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας και με την επανέναρξη των συνομιλιών, οι δυνάμεις της ειρήνης και από τις δύο πλευρές χρειάζεται να βγουν στο προσκήνιο και υποστηρίζοντας το στόχο της λύσης με τις απαραίτητες εκδηλώσεις και δράσεις, να παρακολουθούν τις συνομιλίες και να υποβοηθήσουν την επίτευξη λύσης.

Η διαίρεση του νησιού και η συνεχιζόμενη μη λύση έχει δημιουργήσει ένα ψυχολογικό τραύμα, οικονομική καταστροφή και κοινωνική κατάρρευση, σημείωσε, λέγοντας ότι η μη επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων εδώ και περισσότερο από 40 χρόνια και όσοι θεωρούν ότι η μη λύση είναι πλεονέκτημα, μακροπρόθεσμα φάνηκε ότι και στις δύο κοινότητες έχει δημιουργήσει μεγάλες απώλειες και τους έχει στερήσει τα ωφελήματα από μια ομοσπονδιακή λύση. Όσοι θεωρούν ότι σήμερα υπάρχει μια ευκαιρία στο Κυπριακό, ιδιαίτερα οι δυνάμεις της λύσης και στις δύο πλευρές, ενώνοντας τις δυνάμεις τους και ενεργώντας από κοινού, μπορούν να φτάσουν τη λύση στο σημείο που θέλουν, πρόσθεσε.

Ο κ. Γκιοκτσεμπέλ μίλησε για τον καταλυτικό ρόλο του ΑΚΕΛ στη λύση, λέγοντας ότι θα συνεχίσουν τις επαφές και αναφερόμενος στον ίδιο είπε ότι ανήκει στη “δεύτερη χαμένη γενιά”, διερωτώμενος “πόσες ακόμη χαμένες γενιές θα έχουμε. Δεν πρέπει να συνεχίσουμε έτσι. Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία, σε ειρήνη”.

«Μια διαιρεμένη Κύπρος δεν είναι βιώσιμη»
Λαμβάνοντας το λόγο Τάκης Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι ο ίδιος ανήκει στη γενιά που έζησε όλες τις χαμένες γενιές, σημειώνοντας ότι μέσα από τον πόνο, τον καημό και την έγνοια για την πατρίδα “πήραμε κάποια μηνύματα για να βρισκόμαστε σήμερα εδώ Ε/κ, Τ/κ” και να συζητούμε με το ΑΚΕΛ για το μέλλον της Κύπρου. Μια διαιρεμένη Κύπρος, πρόσθεσε, δεν είναι βιώσιμη και η διχοτομημένη Κύπρος είναι μια ανωμαλία και θα είναι εστία συνεχών κρίσεων και αντιπαραθέσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Το όραμά μας για μια επανενωμένη Κύπρο είναι αλληλένδετο με την επιβίωση του τόπου, με την επιβίωση Ε/κ, Τ/κ στην κοινή πατρίδα, σημείωσε, χαρακτηρίζοντας σημαντικό γεγονός την εκλογή Ακιντζί και τη στάση των Τ/κ αξιέπαινη, ότι εξουδετέρωσε τετελεσμένα στάτους κβο και άνοιξε το δρόμο για την πιθανότητα μιας νέας πορείας.

Ήρθαμε να συζητήσουμε με τον ΓΓ και την ηγεσία του ΑΚΕΛ το μέλλον της πατρίδας και όχι να υπαγορεύσουμε πολιτική, ανέφερε ο κ. Χατζηδημητρίου, προσθέτοντας ότι θα σταθούν στο πλευρό του κόμματος “γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι βαδίζουμε στην ίδια πορεία και ότι είμαστε στη διάθεσή τους να προσφέρουμε οποιαδήποτε βοήθεια και στήριξη στη δύσκολη πορεία των συνομιλιών”. Θα χρειαστούν, κατέληξε, δύσκολες αποφάσεις και σίγουρα ο ρόλος των πολιτών θα είναι σημαντικός.

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες στην ε/κ πλευρά για τη στάση της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις μετά την αντιπαράθεση Ερντογάν – Ακιντζί και το διορισμό Ναμί, ο κ. Γκιοκτσεμπέλ ανέφερε ότι στο τραπέζι των συνομιλιών θα υπάρχουν σίγουρα πολλές δυνάμεις, η Τουρκία, η ΕΕ, οι ΗΠΑ που θα κινηθούν για δικό τους όφελος. Οι δυνάμεις που στήριξαν με 65% το σχέδιο Ανάν στηρίζουν σήμερα τον Μουσταφά Ακιντζί, πρόσθεσε, λέγοντας ότι εάν εμείς οι Κύπριοι μπορέσουμε να μεταφέρουμε στο τραπέζι αυτά που θέλουμε, είμαι βέβαιος ότι η ομοσπονδία στην Κύπρο θα πάρει σάρκα και οστά όπως εμείς τη θέλουμε.

Δεν είναι προς όφελος του καθενός, αλλά προς όφελος των Κυπρίων που πρέπει εμείς να κινηθούμε από κοινού, σημείωσε, αναφέροντας ότι όλοι ξέρουμε πώς δημιουργούνται οι ομοσπονδίες και αυτό δεν γίνεται μόνο με τις θέσεις ενός, αλλά θέτοντας τα επιχειρήματα, σε μια νέα σελίδα, σε μια νέα ομοσπονδία, εμείς οι Κύπριοι να πούμε τι θέλουμε, γιατί ούτε ο Ερντογάν, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η ΕΕ μπορούν να μας αναγκάσουν να δεχθούμε κάτι άλλο.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα