Νομπελίστες ζητούν τερματισμό γενοκτονίας Ροχίνγκια

Τρεις γυναίκες που έχουν βραβευθεί με Νόμπελ Ειρήνης κάλεσαν την ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Κι και τον στρατό της χώρας να τερματίσουν «τη γενοκτονία» των μουσουλμάνων Ροχίνγκια αμέσως ή να έρθουν αντιμέτωποι με διώξεις.

Ο ΟΗΕ και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν συλλέξει στοιχεία για εκτεταμένες παραβιάσεις από τον βιρμανικό στρατό ενάντια στη μειονότητα των Ροχίνγκια, μεταξύ των οποίων βιασμοί,

φόνοι και πυρπολήσεις, εξαιτίας των οποίων σχεδόν 700.000 εξ αυτών αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο γειτονικό Μπανγκλαντές.

«Η Σου κι θα πρέπει να σταματήσει να κάνει τα στραβά μάτια στις διώξεις εναντίον των Ροχίνγκια, διαφορετικά κινδυνεύει να είναι συνεργός στα εγκλήματα», δήλωσε η Υεμενίτισσα ακτιβίστρια Ταουακόλ Καρμάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Ντάκα, αφού επισκέφθηκε καταυλισμούς προσφύγων στο Κοξ Μπαζάρ του Μπανγλαντές.

«Ξυπνήστε ή αντιμετωπίσετε διώξεις», τόνισε η Καρμάν, που βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2011.

«Αν δεν το κάνει, η επιλογή της είναι ξεκάθαρη: να παραιτηθεί ή να λογοδοτήσει μαζί με τους διοικητές του στρατού για τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί», πρόσθεσε.

Η Σου Κι βραβεύθηκε το 1991 με το Νόμπελ Ειρήνης για τη μακροχρόνια μάχη της υπέρ της δημοκρατίας. Το 2016 ανέλαβε την εξουσία στη Μιανμάρ και μέχρι στιγμής δεν έχει καταδικάσει ξεκάθαρα τις διώξεις εναντίον των Ροχίνγκια, οι οποίες ξεκίνησαν στις 25 Αυγούστου του 2017.

Οι Αρχές της Μιανμάρ αρνούνται τις κατηγορίες για διώξεις εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας και τονίζουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν νόμιμη εκστρατεία εναντίον «τρομοκρατών», τους οποίους κατηγορούν ότι επιτίθενται εναντίον της αστυνομίας.

Η Μέιριντ Μαγκουάιρ, ακτιβίστρια από τη Βόρεια Ιρλανδία, δήλωσε, από την πλευρά της, ότι άκουσε μαρτυρίες για επανειλημμένους βιασμούς γυναικών και οικογένειες που δολοφονήθηκαν, αλλά και ιστορίες για παιδιά που οι Βιρμανοί στρατιώτες έριξαν στη φωτιά ή έπνιξαν σε ποταμούς.

«Πρόκειται για γενοκτονία. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί. Η σιωπή ισοδυναμεί με συνέργεια», τόνισε.

Οι βραβευθείσες με Νόμπελ ζήτησαν την προσαγωγή των υπευθύνων για τις ωμότητες ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Με περισσότερο από ένα εκατομμύριο Ροχίνγκια να έχουν εκτοπιστεί, αμέτρητους νεκρούς και αγνοούμενους και τους βιασμούς και τη σεξουαλική βία να χρησιμοποιούνται ως όπλο πολέμου, έχει παρέλθει η ώρα που έπρεπε να δράσει η διεθνής κοινότητα», επεσήμανε η Ιρανή δικηγόρος Σιρίν Εμπαντί, η οποία το 2003 έγινε η πρώτη μουσουλμάνα που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης.

Η Καρμάν δήλωσε ότι οι τρεις γυναίκες σκοπεύουν να επισκεφθούν τη Μιανμάρ και ότι έχουν στείλει αρκετά μηνύματα στη Σου Κι, στα οποία δεν έχει απαντήσει.

«Πρέπει να δούμε τι συμβαίνει εκεί», τόνισε.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα