Νόμος εκποιήσεων: Στα χέρια του ΓΕ οι χειρισμοί της Κυβέρνησης

Νομική Συμβουλή προς την κυβέρνηση ετοιμάζει ο Γενικός Εισαγγελέας αναφορικά με τον νόμο που ψήφισε η βουλή για εκποιήσεις, την περασμένη βδομάδα. Τη σχετική πληροφόρηση επιβεβαίωσε στο ΣΙΓΜΑ ο Κώστας Κληρίδης.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Είμαστε σε επαφή με την κυβέρνηση για λήψη αποφάσεων».

Σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση, ο Γενικός Εισαγγελέας αναμένεται να αποφανθεί κατά πόσο ο νέος νόμος είναι συνταγματικός και αν όχι, θα συμβουλέψει την

κυβέρνηση για τον καταλληλότερο τρόπο αντίδρασης και ειδικότερα, αν πρέπει να γίνει αναπομπή στη βουλή ή αναφορά στο Ανώτατο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Βάσει της ίδιας πληροφόρησης,

αναμένεται εντός των ημερών να αποσταλεί στη Νομική Υπηρεσία για αξιολόγηση ολόκληρο το κείμενο του νόμου που ψήφισε η βουλή την περασμένη βδομάδα.

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ρίχνει τα βέλη του κατά των κομμάτων, στα οποία καταλογίζει μεγάλη προχειρότητα για τον τρόπο χειρισμού του θέματος.

«Σκεφτείτε ότι λάβαμε την τελική πρόταση Πέμπτη μεσημέρι και Παρασκευή πρωί ψηφίστηκε. Οι διεργασίες δεν διεξάγονται έτσι. Έχουμε υποχρέωση σε τέτοιες περιπτώσεις να εξασφαλίζουμε, για παράδειγμα, γνώμη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών.

Για τη συνταγματικότητα του νόμου που ψηφίστηκε από τη βουλή, θα αποφανθεί ο Γενικός Εισαγγελέας, είπε ο Χάρης Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως αναμένει και την άποψη της Κεντρικής Τράπεζας για το πως μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική η διαδικασία των εκποιήσεων.

«Αυτό που μας προβληματίζει και θέλουμε να το εξετάσουμε, ακούγοντας και την άποψη της Κεντρικής Τράπεζας, είναι αν έχουμε κάνει τη διαδικασία πιο περίπλοκη και πιο χρονοβόρα, κάτι που παρακολουθούν και αξιολογούν οι εποπτικές Αρχές», συμπλήρωσε ο Χάρης Γεωργιάδης.

"Κλειδί" η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας θεωρούν οικονομολόγοι.

«Η Κύπρος βλάπτεται από θεσμική ανεπάρκεια», επεσήμανε ο οικονομολόγος Νίκος Παυλίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα