Νουρής για μεταναστευτικό:«Ποια συμφέροντα εξυπηρετούν τα δημοσιεύματα;» (VID)

Απαντήσεις σχετικά με το περιερχόμενο του χθεσινού πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ του Πολίτη με τίτλο «Ο Νουρής και οι βάρκες της ντροπής» έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών μιλώντασς στην Εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και Κάτι».

Ο κ. Νουρής αφού αρχικά παρέπεμψε και στη χθεσινή ανακοίνωση-απάντηση  του  Υπουργείο Εσωτερικών, είπε πως αρχικά υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός για τα ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται με ανάλογα δημοσιεύματα που δεν τεκμηριώνονται. «Εάν κατηγορείς κάποιον πρέπει να τεκμηριώνεις αυτά τα οποία λες. Αν κατηγορείς τον ΥΠΕΣ ότι

΄΄εδωσε εντολές ποιο παιδάκι θα κατέβει από την βάρκα’’, νομίζω προκαλεί την κοινή νοημοσύνη. Αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πριν κάποιοι σπεύδουν κάποιοι να αποδίδουν χαρακτηρισμούς πρέπει να τους τεκμηριώνουν.»

Διαβάστε επίσης: Απορρίπτει δημοσίευμα εφημερίδας για μεταναστευτικό το ΥΠΕΣ

Ο Υπουργός διερωτήθηκε εκ νέου ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται από ανάλογα δημοσιεύματα. Είπε πως δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εφημερίδα και η συγκεκριμένη δημοσιογράφος  ασκεί μια τέτοια κριτική.

 «Θέλω να ακούσω και τι εισηγούνται όλοι αυτοί που δεν βλέπουν πρόβλημα στην μετανάστευση», είπε τονίζοντας πως ο ίδιος δεν είναι «υπερ-υπουργός», όπως αναγράφεται. Υπάρχουν εκτελεστικοί βραχίονες και τα όσα γράφονται είναι αήθεις χαρακτηρισμοί και αυτοί που τους έχουν γράψει πρέπει να τους τεκμηριώσουν.

Kληθείς να σχολιάσει αν θα προσφύγει στην δικαιοσύνη αν όπως λέει στο δημοσίευμα υπάρχουν ψευδείς αναφορές, ο κ. Νουρής απάντησε «Για εμένα ο μεγαλύτερος κριτής είναι η κοινωνία. Αν η κοινωνία θεωρεί πως ο ΥΠΕΣ είναι ΄΄τέρας’’, όπως αναφέρει η συνάδελφός σας, τότε εγώ το αφήνω στην κοινωνία».

Μεταξύ άλλων είπε πως δεν ευσταθούν οι αιτιάσεις ότι αφήνουν άτομα για μέρες στις βάρκες.

«Εμείς είμαστε εντεταλμένοι να υπηρετήσουμε ένα σκοπό.  Αυτή η χώρα δέχεται ένα δυσανάλογο μεταναστευτικό βάρος το οποίο εκτός από μεγάλα προβλήματα στην χώρα, δημιουργεί επιβαρύνσεις και στους φορολογούμενους. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση που φαίνεται να μας ξεφεύγει στην Πράσινη Γραμμή. Αν δεν παρθούν εκείνα τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για να υπάρξει ανακοπεί αυτή ο ροή, η Κύπρος θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα».

Ο κ. Νουρής μίλησε για ολοκληρωμένη πρόταση που έχει ετοιμαστεί για αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος και θα κατατεθεί στον ΠτΔ.

Τις επόμενες μέρες, είπε,  θα λειτουργήσει το νέο κέντρο υποδοχής  στις Λίμνες […].  «Σήμερα έχει 1800 άτομα στο Πουρνάρα του οποίου η χωρητικότητα είναι 1200 το μέγιστο», επεσήμανε.

Ερωτηθείς για το λόγο που δεν φαίνεται να έχει πειστεί η Ε.Ε για τον ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στο ζήτημα του μεταναστευτικού, ο κ. Νουρής απάντησε «Η Ε.Ε αναγνωρίζει  πως η Τουρκία απορροφά ένα τεράστιο αριθμό μεταναστών και είναι ένα σημαντικό εργαλείο στην απορρόφησή τους . Την ίδια ώρα όμως  μετά από έντονες πιέσεις μας έχει συμπεριληφθεί στις εκθέσεις της Ε.Ε η αναγκαιότητα ύπαρξης ελέγχου στην Πράσινη Γραμμή όπως στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε, αναγνωρίζοντας ότι η πράσινη γραμμή δεν είναι σύνορο.

Keywords
Τυχαία Θέματα