Ντράγκι: Δεν ωφελεί καμιά χώρα η έξοδος από την ευρωζώνη

Η έξοδος από τη ζώνη του ευρώ δεν θα ήταν επωφελής για μια χώρα μέλος της νομισματικής ένωσης και είναι οι ίδιες οι κυβερνήσεις που φταίνε για τα οικονομικά τους προβλήματα, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο ευρωσκεπτικισμός έχει κερδίσει έδαφος στην περιοχή καθώς το πολιτικό της περιβάλλον γίνεται πιο "λαϊκίστικο" και η νομισματική ένωση ενδεχομένως να έχει αντιμετωπίσει την πιο δύσκολη πρόκληση, καθώς το Κίνημα Πέντε Αστέρων πραγματοποιεί εκστρατεία για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ και η προεδρική υποψήφια Μαρίν Λε Πεν εισηγείται το ίδιο για τη Γαλλία.

Ενθαρρυμένοι εν μέρει από την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς όσοι αντιτίθενται στο ευρώ επιχειρηματολογούν ότι μια ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία θα επέτρεπε στις χώρες αυτές να ξεφύγουν από το φαινομενικά ατέλειωτο κύκλο λιτότητας και από ένα σχετικά ισχυρό νόμισμα.

Το κοινό νόμισμα έχει οδηγηθεί προς τα πάνω λόγω της εύρωστης ανάπτυξης που καταγράφεται στην οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης, τη Γερμανία, η οποία και έχει επωφεληθεί δυσανάλογα.

Αλλά σε ορισμένες από τις πιο έντονες δηλώσεις του και δείχνοντας προς την κατεύθυνση των πολιτικών για την έλλειψη εμπιστοσύνης στη νομισματική ζώνη, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι η αιτία των οικονομικών προβλημάτων της Ευρώπης είναι πολιτική.

«Οι χώρες που έχουν εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις δεν εξαρτώνται από μια ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία για να πετύχουν βιώσιμη ανάπτυξη», είπε, μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Λουμπλιάνα για τα 10χρονα από την ένταξη της Σλοβενίας στην ευρωζώνη.

«Αν η χώρα έχει χαμηλή παραγωγική ανάπτυξη λόγω των βαθιά ριζωμένων διαρθρωτικών προβλημάτων, η συναλλαγματική ισοτιμία δεν μπορεί να είναι η απάντηση», πρόσθεσε.

«Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν ήταν το ευρώ ως νόμισμα που φταίει γι' αυτό», ανέφερε ο κ. Ντράγκι, προσθέτοντας ότι «οι εθνικές Αρχές γνώριζαν τι έπρεπε να κάνουν», είπε.

«Το νόμισμα δεν μπορούσε να τους προστατέψει από τις ίδιες τις αποφάσεις πολιτικής τους», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, η ένταση της κρίσης στην ευρωζώνη και οι φόβοι για τη μετανάστευση, την παγκοσμιοποίηση και την κοινωνική αλλαγή παρεμπόδιζαν την ολοκλήρωση, η οποία αποτελεί κλειδί για την ευημερία και την πολιτική ασφάλεια.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα