Ο EastMed μπορεί να προκαλέσει κόστος στην Τουρκία (vid)

Ο αγωγός EastMed, ο οποίος προγραμματίζεται να κατασκευαστεί για τη μεταφορά αποθεμάτων φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, αναμένεται να προκαλέσει κόστος στην Τουρκία.

Την άποψη αυτή εξέφρασε ο Επίκουρος Καθηγητής Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής Θεόδωρος Τσακίρης, ο οποίος, μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», διευκρίνισε ότι για να πραγματοποιηθεί το έργο,

θα πρέπει να συντρέχει μια σειρά προϋποθέσεων, όπως η ανακάλυψη περισσότερου φυσικού αερίου, κάτι που η Τουρκία προσπαθεί με στρατιωτικά μέσα να εμποδίσει στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Η στρατηγική των κανονιοφόρων, όπως λέμε στη διπλωματία, δεν μπορεί να συνεχιστεί στην κυπριακή ΑΟΖ, γιατί θα την “γκριζάρει”. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να ξαναδεί το πλέγμα των στρατηγικών συνεργασιών που έχει, τόσο σε επίπεδο εταιριών όσο και κρατών, να δώσει έμφαση στην Εθνική Άμυνα και στις υποδομές της Εθνικής Φρουράς και να πάψει η Κύπρος να είναι το παρακολούθημα όλων των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή», τόνισε.

Ωστόσο, όπως εξήγησε, ο αγωγός θα αργήσει να έρθει, καθώς μια διακρατική συμφωνία σαν αυτήν που υπέγραψαν η Κύπρος με την Ελλάδα και το Ισραήλ στη Λευκωσία, δεν δεσμεύει τελεσίδικα μια χώρα, αλλά αποτελεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που περιγράφει τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες, δίνοντας ώθηση στα κράτη ώστε ένα έργο να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Επανέλαβε δε ότι πρόκειται για ένα πλαίσιο που αν δεν υπάρχει, ο αγωγός δεν θα μπορέσει να γίνει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κατ’ ανάγκη το έργο θα πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, η αντίδραση Ακιντζί αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο ίδιος αισθάνεται να έχει την υποχρέωση, τόσο σε πολιτικό όσο και σε ηθικό επίπεδο, να λειτουργήσει ως φερέφωνο και αναμεταδότης της τουρκικής προπαγάνδας και εξωτερικής πολιτικής.

«Είναι προφανές ότι η Τουρκία θα ακολουθήσει μια διεκδικητική πολιτική αυξανόμενης πίεσης προς την Κύπρο, τις εταιρίες και τις χώρες που είναι εδώ για να στηρίξουν την προοπτική του EastMed, όχι όσον αφορά τον αγωγό αυτό καθεαυτό, αλλά τη δυνατότητα σχηματισμού της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου μέσω της Κυπριακής Δημοκρατίας σε έναν στρατηγικό παράγοντα», είπε.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα