Ο Αμαζόνιος εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ότι απορροφά.

Το Δάσος του Αμαζονίου εκπέμπει τώρα περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό, τι απορροφά, αυξάνοντας τους φόβους για τον καταστροφικό αντίκτυπο στα εύθραυστα οικοσυστήματά του και την περαιτέρω επιδείνωση της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Παρότι παλιότερα το γιγάντιο δάσος αποτελούσε «συλλέκτη άνθρακα», πλέον απλώς επιταχύνει την κλιματική κρίση, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Αυτή η πηγή άνθρακα φαίνεται να βρίσκεται σε παρακμή», ανέφεραν οι μελετητές. «Τα τελευταία 40 χρόνια, η ανατολική Αμαζονία έχει

υποστεί περισσότερη αποψίλωση των δασών, θέρμανση και υγρασία από το δυτικό τμήμα, ειδικά κατά τη διάρκεια της ξηρασίας» συμπλήρωσαν.

Οι περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προκαλούνται από τις πυρκαγιές - πολλές εκ των οποίων είναι αποτέλεσμα εμπρησμού, προκειμένου να αποψιλωθούν δασικές περιοχές και να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή βόειου κρέατος, σόγιας και ξυλείας. Αλλά ακόμη και χωρίς τις πυρκαγιές, οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και οι ξηρασίες σημαίνουν πως ο Αμαζόνιος έχει γίνει πηγή διοξειδίου του άνθρακα, όχι πια συλλέκτης.

Η πυκνή βλάστηση του Αμαζονίου, του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του πλανήτη, απορροφούσε περίπου το ένα τέταρτο των εκπομπών ορυκτών καυσίμων από τη δεκαετία του 1960.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τελευταία αυτή εξέλιξη είναι μια ηχηρή προειδοποίηση πως η περικοπή εκπομπών από ορυκτά καύσιμα είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Η κυβέρνηση Μπολσονάρο δέχεται εντονότατες επικρίσεις επειδή, όπως καταγγέλλεται, ενθαρρύνει την περαιτέρω αποδάσωση -που έχει φτάσει σε υψηλό 12ετίας.

«Τα πρώτα πολύ κακά νέα είναι πως το κάψιμο του δάσους παράγει περίπου τριπλάσια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα απ΄ό,τι απορροφά. Η δεύτερη κακή εξέλιξη είναι πως τα μέρη όπου η αποψίλωση είναι στο 30% ή περισσότερο, εμφανίζουν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεκαπλάσιες από τις περιοχές εκείνες όπου η αποδάσωση είναι κάτω τού 20%», εξηγεί η Λουτσιάνα Γκάτι του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας και επικεφαλής της έρευνας. Και σημειώνει πως λιγότερα δέντρα σημαίνουν λιγότερη βροχή και υψηλότερες θερμοκρασίες που κάνουν την περίοδο ξηρότητας εντονότερη για το εναπομείναν δάσος.

«Η κλιματική αλλαγή δεν ξεχωρίζει τα γεωγραφικά όρια», δήλωσε ο Πάολο Μπράντο, επίκουρος καθηγητής και επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Irvine, τον περασμένο μήνα. «Αυτό που συμβαίνει στον Αμαζόνιο θα επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη», τόνισε.

Πηγή: CNN

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αμαζόνιος,amazonios