Ο Ερντογάν δεν έλαβε υποστήριξη Τεχεράνης ή Μόσχας για επίθεση στη Συρία

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, Φαϊσάλ Μεκντάντ, που επισκέπτεται το Ιράν, δήλωσε σήμερα ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπόρεσε να λάβει την υποστήριξη του Ιράν ή της Ρωσίας για μια επίθεση στη Συρία, που απειλεί να εξαπολύσει από τον Μάιο.

Ο Σύρος αξιωματούχος έκανε την δήλωση αυτή την επομένη της τριμερούς συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη, στην Τεχεράνη με τους προέδρους της Τουρκίας, της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί.

Η Ρωσία,

το Ιράν και η Τουρκία είναι σημαντικοί παράγοντες στην σύγκρουση που ξέσπασε στη Συρία το 2011, με την Τεχεράνη και την Μόσχα να υποστηρίζουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-'Ασαντ και την Τουρκία να στηρίζει τους αντάρτες.

Κατά την σύνοδο κορυφής της Τεχεράνης την Τρίτη, οι στόχοι του Ερντογάν "δεν επιτεύχθηκαν, έπειτα από συνομιλίες και απόψεις που εξέφρασαν οι φίλοι, ο Ιρανός και ο Ρώσος", δήλωσε ο Μεκντάντ σε συνέντευξη Τύπου στην Τεχεράνη με τον Ιρανό ομόλογό του, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Στη σύνοδο κορυφής, ο πρόεδρος Ερντογάν, που θέλει να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη 30 χλμ. κατά μήκος των συριακών συνόρων, εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να εξαπολύσει "σύντομα" νέα στρατιωτική επιχείρηση κατά των κουρδικών δυνάμεων που ελέγχουν την περιοχή.

"Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι δεν υπάρχει θέση στην περιοχή για τα αυτονομιστικά τρομοκρατικά κινήματα και τους συνεργούς τους. Θα συνεχίσουμε σύντομα την μάχη μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων", προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος, που θεωρεί "τρομοκράτες" τους Κούρδους μαχητές.

Σε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, είχε υπογραμμίσει την αντίθεση της χώρας του σε μια τουρκική επιχείρηση στην Συρία, κρίνοντάς την "επιβλαβή" για την περιοχή και καλώντας σε μια διευθέτηση μέσω του διαλόγου μεταξύ Άγκυρας, Δαμασκού, Μόσχας και Τεχεράνης.

Η Μόσχα είχε επίσης καλέσει την Άγκυρα να απόσχει από μια τέτοια επιχείρηση στη Συρία.

Στην κοινή τους ανακοίνωση στο τέλος της συνόδου κορυφής, οι τρείς χώρες υποστηρίζουν εμμέσως την Άγκυρα στην μάχη της κατά των Κούρδων, εκφράζοντας τη "βούλησή (τους) να αντιταχθούν σε αυτονομιστικές φιλοδοξίες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Συρίας" και να απειλήσουν την ασφάλεια των γειτονικών χωρών.

Για τον επικεφαλής της συριακής διπλωματίας, οποιαδήποτε τουρκική εισβολή θα προκαλούσε μια "άλλη μορφή σύγκρουσης" μεταξύ των δυο χωρών.

Ο Ιρανός ομόλογός του, από την άλλη πλευρά, μίλησε για την ανάγκη αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στις περιοχές της Συρίας ανατολικά του Ευφράτη, απηχώντας έκκληση που απηύθυνε την Τρίτη ο αγιατολάχ Χαμενεΐ κατά την διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο Πούτιν.

"Η παρουσία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ανατολικά του Ευφράτη είναι ένα από τα προβλήματα της περιοχής", δήλωσε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα