Ο λόγος που οι θεομηνίες του τελευταίου έτους είναι εντονότερες

Τα ακραία -πολλές φορές- καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται στην Κύπρο τον τελευταίο χρόνο προκαλώντας πολλές καταστροφές δημιουργούν ερωτήματα για τις αιτίες που τα προκαλούν, την ετοιμότητα των αρμόδιων αρχών για αντιμετώπισή τους, αλλά και τους λόγους που οι καταστροφές γίνονται εντονότερες.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τους άμεσα εμπλεκόμενους, προσπαθήσαμε να δώσουμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα και κατά πόσο μπορούμε στο μέλλον, εάν όχι να αποτρέψουμε τις καταστροφές, να τις ελαχιστοποιήσουμε.

Σύμφωνα

με τον πρόεδρο της Reaction Μάριο Σταύρου, η Κύπρος είναι γενικά απροετοίμαστη απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, αφού πρόκειται για κάτι καινούργιο και αυτό φαίνεται από το παράδειγμα κατά το οποίο το προηγούμενο διάστημα σε κάποιο μέρος της Κύπρου έβρεχε, ενώ άλλου οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδιναν μάχη με τις φλόγες.

Όσον αφορά στις Αρμόδιες Υπηρεσίες, μας ανέφερε ότι υπάρχει συνεργασία μεταξύ τους αλλά πρέπει να διασαφηνίσουν μεταξύ τους τις αρμοδιότητές τους, αφού δημιουργεί μπέρδεμα για τις ευθύνες απέναντι στους πολίτες αλλά και τις δράσεις σε κάθε περίπτωση κακοκαιρίας.

Όπως ανέφεραν πολλοί κάτοικοι της Αγλαντζιάς, κατά την τελευταία θεομηνία που κτύπησε την επαρχία της Λευκωσίας, δημιουργήθηκε μια σύγχυση με τις αρμόδιες υπηρεσίες για το ποιος έχει την ευθύνη για το κάθε πρόβλημα από τις βροχοπτώσεις.

Σημαντικό για τη Reaction είναι η δημιουργία ενός πλάνου διαχείρισης των εθελοντών, αφού πλέον «βρισκόμαστε με την πλάτη στον τοίχο» και πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα.

Όσον αφορά στις αιτίες, μας αναφέρθηκε ότι σημαντικό είναι να ελέγχονται τα φρεάτια των δήμων, αφού πολλές φορές είναι ο λόγος πίσω από τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Ο δρ. Κυριάκος Κύρου, εκπρόσωπος της ΕΤΕΚ, θεωρεί ότι δύο είναι οι λόγοι πίσω από τις πλημμύρες και τις καταστροφές των τελευταίων χρόνων. Αρχικά θεωρεί ότι αυξήθηκαν τα φαινόμενα. Κατά δεύτερο, θεωρεί ότι δεν δίνουμε διόδους στο νερό. Ειδικότερα, ανέφερε ότι το νερό χρειάζεται διόδους για να φεύγει, ενώ η αποκοπή του δημιουργεί το φαινόμενο της συσσώρευσης του νερού στους δρόμους, πλημμυρίζοντας στη συνέχεια υποστατικά και υπόγεια, φαινόμενα που παρατηρήθηκαν τόσο πέρσι στη Λεμεσό όσο και φέτος στην περιοχή κυρίως της Αγλαντζιάς.

Πιο συγκεκριμένα, ο δρ. Κύρου, εξηγώντας το φαινόμενο, ανέφερε ότι πλέον τα υφιστάμενα κανάλια διαφυγής του νερού έχουν καταργηθεί για να γίνουν οικόπεδα. Μάλιστα, τόνισε ότι το Τμήμα Πολεοδομίας εκδίδει τις άδειες, αλλά είναι «η λιγότερη αρμόδια», αφού, σύμφωνα με τον ειδικό, το συγκεκριμένο τμήμα δεν έχει υδρολόγους και άτομα που να μελετούν το θέμα των υδάτων. Επεσήμανε ότι καταργούν τα υδατορεύματα για να δημιουργήσουν οικόπεδα, έτσι, όταν έρθει το νερό, θα περάσει από εκεί που περνούσε πάντα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πλημμύρες. Όσον αφορά στα ήδη υπάρχοντα υδατορεύματα, ανάλογα με τις πλημμύρες που έχουν ήδη υπάρξει καταλαμβάνουν και περισσότερη έκταση.

Αυτό που γίνεται σήμερα είναι να κτίζουμε πάνω στα σύνορα, περιορίζουμε το κανάλι στην κτηματολογική κοίτη του ποταμού, με αποτέλεσμα το νερό να μην έχει άλλη δίοδο και να καταλήγει στις περιουσίες του κόσμου. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούν να δημιουργηθούν μέσα στις πόλεις κανάλια νερού.

Ο ειδικός επεσήμανε, επίσης, το θέμα με τις αρμοδιότητες της κάθε Αρχής, αφού για όλες αυτές τις διαδικασίες αλλού είναι υπεύθυνα τα δημαρχεία, αλλού η κοινοτική Αρχή, αλλού το Συμβούλιο Αποχετεύσεων και αλλού το κράτος, δημιουργώντας φαύλους κύκλους. Δεν υπάρχει αρχή να διαχειριστεί αυτά τα θέματα, ενώ, σύμφωνα με τον δρ. Κύρου, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα είναι πιο συχνά. Μια πλημμύρα που γινόταν κάθε 100 χρόνια θα συμβαίνει κάθε δέκα ή δεκαπέντε, επισημαίνει.

Όσον αφορά τους πλημμυρισμένους δρόμους, εξήγησε ότι πολλά από τα συστήματα είναι παλιά και δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν τόσο μεγάλες ποσότητες νερού. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ειδικό, ίσως χρειαστούν να γίνουν απαλλοτριώσεις σε περιοχές όπως η Λάρνακα αλλά και η Λευκωσία και συγκεκριμένα η Έγκωμη, περιοχές που επλήγησαν πολλές φορές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο Σωκράτης Ζαπίτης, Πρώτος Ελεγκτής Μηχανικός Δημοσίων Έργων, κληθείς να σχολιάσει τις καταστροφές που άφησε πίσω η κακοκαιρία στην λεωφόρο Αμμοχώστου στην Αγλαντζιά, ανέφερε ότι επρόκειτο για πολύ έντονες καιρικές συνθήκες, αλλά δεν υπήρχε αποχετευτικό σύστημα, με αποτέλεσμα οι όγκοι νερού να οδηγήσουν πολλά άχρηστα υλικά και σκουπίδια στις σχάρες των δρόμων, με αποτέλεσμα να τις φράσσουν και να υπάρχει πρόβλημα απορροής. Επεσήμανε δε ότι δεν προκάλεσαν πρόβλημα μόνο τα οδικά έργα, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των κατοίκων της περιοχής. Μάλιστα, είπε ότι δεν μπορεί να καθυστερούν τα έργα επειδή βρέχει, αποκλείοντας το επιχείρημα ότι τα οδικά έργα θα μπορούσαν να προγραμματίζονται άλλους από τους χειμερινούς μήνες.

Ο Έπαρχος Λευκωσίας Μάριος Παναγίδης, αναφερόμενος στις ζημιές στην περιοχή της Λευκωσίας, ανέφερε ότι γίνεται καταγραφή των ζημιών ώστε να διαφανεί το εύρος των ζημιών και να διαφανεί εάν οι ζημιές δικαιολογούν αλλαγή στα κριτήρια για παραχώρηση βοήθειας σε όλους και όχι μόνο στις ευάλωτες ομάδες. Μάλιστα έκανε αναφορά και στις αποζημιώσεις από τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε τους Άγιους Τριμιθιάς τον προηγούμενο Οκτώβριο, αναφέροντας ότι οι αποζημιώσεις έχουν δοθεί σε όσους έχουν ήδη κάνει τα έργα.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα του τελευταίου χρόνου

Αρχίζοντας από τον Φεβρουάριο του 2018, ζημιές ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ άφησαν πίσω τους οι καταρρακτώδεις βροχές στην περιοχή της Λεμεσού.

Η πυροσβεστική υπηρεσία είχε δεχθεί πέραν των 200 κλήσεων για άντληση νερών από σπίτια, υπόγεια, άλλα υποστατικά και δρόμους, άλλα και για απεγκλωβισμό οδηγών από πλημμυρισμένα αυτοκίνητα.

Στην περιοχή του Κάστρου, αρκετά εστιατόρια υπέστησαν τεράστιες ζημιές από τους χείμαρρους που δημιουργήθηκαν, αλλά και από αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν. Θαμώνες των εστιατορίων, ανέβηκαν σε καρέκλες και τραπέζια για να γλιτώσουν από τη θεομηνία.

Δεκάδες ήταν, επίσης, τα αυτοκίνητα που υπέστησαν ζημιές από πλημμυρισμένους δρόμους, τους χώρους στάθμευσης στην επίχωση και αλλού.

Στις 12 Μαΐου, λίγα λεπτά ήταν αρκετά για να προκληθούν τεράστιες ζημιές από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την ορεινή Λεμεσό.

Από την ξαφνική νεροποντή που συνοδευόταν από χαλάζι και ισχυρούς ανέμους, επλήγησαν πολλές φυτείες, με τους κατοίκους της περιοχής να αντικρίζουν με πόνο ψυχής τις περιουσίες τους να παραδίδονται στο μένος της φύσης.

Από το μένος της φύσης δεν γλίτωσαν υποστατικά στο υπαίθριο παζάρι της κοινότητας, ενώ ζημιές προκλήθηκαν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της περιοχής.

Η Τριμίκλινη, αμέσως μετά το πέρασμα της ολιγόλεπτης θεομηνίας, έμοιαζε βομβαρδισμένο τοπίο.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους τεράστιες ήταν οι ζημιές που άφησε στο πέρασμά του ανεμοστρόβιλος που χτύπησε περιοχές της Λευκωσίας, με το φαινόμενο να είναι ιδιαίτερα έντονο στους Αγίους Τριμιθιάς.

Στέγες σπιτιών καταστράφηκαν και αλουμίνια μετακινήθηκαν, καθώς ο ανεμοστρόβιλος σάρωνε την περιοχή.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο τελικός απολογισμός των ζημιών σε ιδιωτικές περιουσίες ήταν: 165 οικίες, 3 γεωργικές αποθήκες, 2 επαγγελματικά υποστατικά, 4 βιομηχανικά υποστατικά, ενώ το σύνολο ζημιών ήταν €1.424 εκ.

Το σημαντικότερο ήταν ότι υπήρχαν μόνο υλικές ζημιές.

Τέλος, οι πιο πρόσφατες καταστροφές σημειώθηκαν λίγο πριν εκπνοή του χρόνου τα ξημερώματα της 4ης Δεκεμβρίου, μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Λευκωσία και τη Λεμεσό. Τα περιστατικά αφορούσαν αντλήσεις όμβριων υδάτων από υπόγειους ή ημιυπόγειους χώρους και άλλα υποστατικά, ρυμούλκηση οχημάτων από πλημμυρισμένους δρόμους και διασώσεις ατόμων που βρίσκονταν εγκλωβισμένα εντός των οχημάτων τους σε πλημμυρισμένους δρόμους στις περιοχές της Φανερωμένης, του Καϊμακλίου, της Αγλαντζιάς, στο κέντρο της πόλης, στον Στρόβολο, στα Λατσιά και στο Δάλι.

Keywords
Τυχαία Θέματα