«Ο Μακρόν έκοψε τον "γόρδιο δεσμό"»

Ο Πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ μίλησε για το πλήγμα που έφερε στο κομματικό σύστημα ο Γάλλος Πρόεδρος
Με αυτήν την εικόνα για την κατάσταση των κομμάτων, ο Ε. Φιλίπ δικαιολογεί την στρατηγική Μακρόν για μια πολιτική υπεράνω των κομμάτων, έστω και εάν τούτο προϋποθέτει τη διάλυσή τους και την αναδιοργάνωση του πολιτικού τοπίου

«Ο Πρόεδρος Μακρόν έκοψε τον "γόρδιο δεσμό" του γαλλικού κομματικού συστήματος, που είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο και ήταν αδύνατο να ξεμπλεχτεί», δήλωσε με χθεσινή συνέντευξή του στην «Εφημερίδα της Κυριακής», ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Με αυτήν την εικόνα

για την κατάσταση των κομμάτων, ο Ε. Φιλίπ δικαιολογεί τη στρατηγική Μακρόν για μια πολιτική υπεράνω των κομμάτων, έστω και εάν τούτο προϋποθέτει τη διάλυσή τους και την αναδιοργάνωση του πολιτικού τοπίου. «Τα δύο κόμματα που διαχειρίζονταν εναλλάξ τη Γαλλία, αποκλείσθηκαν από τον πρώτο γύρο.

Η δυσαρέσκεια των Γάλλων απέναντί τους είναι ιδιαίτερα σημαντική (...) δεν είναι τα κόμματα που είναι νεκρά, αλλά οι συνήθειές τους, οι πρακτικές τους που είναι ξεπερασμένες και έχουν οδηγήσει σε καθίζηση και απολίθωση. Λέω στους Γάλλους, μη φοβάστε, έχουμε την ευκαιρία να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο (...) θα πρέπει να αδράξουμε αυτήν τη στιγμή και αυτήν την ελπίδα», υπογραμμίζει.

Αποχαιρέτησε
Με στόχο την υποδειγματικότητα που έχει ζητήσει ο Μακρόν, ο πρωθυπουργός αποχαιρέτησε χθες τους συμπολίτες του στη Χάβρη όπου διατέλεσε Δήμαρχος από το 2010. Με την παραίτησή του ευθυγραμμίζεται με τη θέληση του προέδρου κατά της πολυθεσίας. Παράλληλα, για το ερχόμενο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης ετοιμάζει μια μέθοδο εργασίας, την οποία θα παρουσιάσει στα μέλη της κυβέρνησής του. Βασικοί άξονες της μεθόδου: συλλογικότητα, αποτελεσματικότητα, εμπιστευτικότητα και υποδειγματικότητα.

«Οργάνωση επικοινωνίας»
Σχετικά με την εμπιστευτικότητα των μελών της κυβέρνησης και στο ερώτημα, εάν απώτερη θέληση είναι να μειωθεί κατά πολύ η προς τα έξω επικοινωνία και ενημέρωση, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Θέληση είναι να οργανώσουμε την επικοινωνία με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην τροφοδοτείται μια μόνιμη πολυλογία. Όταν ένα πρόγραμμα βρίσκεται στην προπαρασκευαστική του φάση, κάνεις δεν έχει το δικαίωμα να δημοσιοποιήσει τους τομείς που βρίσκονται ακόμα σε διαιτησία».

Οι βουλευτικές
Ο Ε. Φιλίπ αναγνώρισε ότι ως πρωθυπουργός της κυβέρνησης Μακρόν έχει δεσμευθεί να οδηγήσει τις βουλευτικές με στόχο «την εξασφάλιση μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στον πρόεδρο». «Θα κάνω επομένως εκστρατεία για τους υποψηφίους του προεδρικού κινήματος», δήλωσε. Για το τι θα διαλέξει όμως, στις δύσκολες έως σχιζοφρενικές περιπτώσεις, όταν προεδρικοί υποψήφιοι βρεθούν αντιμέτωποι με φιλικά του άτομα από το δεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Θα κάνω εκστρατεία όπως έχω πάντα κάνει, με ήπιους τόνους. Με δεδομένο ότι επιδιώκουμε μια θετική απάντηση στο χέρι συνεργασίας που τείνει ο πρόεδρος, δεν υπάρχει περίπτωση να δυσφημίσω, επικρίνω ή κακολογήσω άτομα που εκτιμώ, που όμως έχουν κάνει μια διαφορετική επιλογή από εμένα (...) Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να προχωρήσει η χώρα», κατέληξε.

Στα ύψη η δημοτικότητα
Η δημοτικότητα του Γάλλου νέου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σε παρόμοια επίπεδα με εκείνα που συγκέντρωναν οι άμεσοι προκάτοχοί του όταν αναλάμβαναν τα προεδρικά τους καθήκοντα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ifop, που δημοσιεύτηκε χθες στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Journal.

Περίπου το 62% των ερωτηθέντων δήλωσαν ικανοποιημένοι από τον Μακρόν, μία ποσοστιαία μονάδα παραπάνω από το αντίστοιχο ποσοστό (61%) που συγκέντρωνε ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, στην αρχή της προεδρικής του θητείας τον Μάιο του 2012 και έναντι 65% του συντηρητικού Νικολά Σαρκοζί το 2007. Αντιθέτως, η δημοτικότητα του Ζακ Σιράκ όταν επανεξελέγη το 2002 κυμαινόταν στο 51% και στο 59% όταν εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 1995.

Η αποδοχή του Φιλίπ
Σύμφωνα με μια ξεχωριστή έρευνα της εταιρείας Elabe, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, τo επίπεδo εμπιστοσύνης στην ικανότητα του κεντρώου νέου προέδρου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας ανερχόταν μόλις στο 45%, ενώ το 36% εξέφραζε την εμπιστοσύνη του στον συντηρητικό νέο πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ.

Στη δημοσκόπηση της Ifop το ποσοστό αποδοχής του Φιλίπ ανέρχεται στο 55%, στα ίδια επίπεδα με προηγούμενους πρωθυπουργούς στις αρχές της θητείας τους.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 973 ψηφοφόρων στις 19 και 20 Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα