Ο Ζούκερμπεργκ δεν απαντάει στις ανησυχίες των Ευρωπαίων

Καμία απάντηση δεν έδωσε ο επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ στα ομολογουμένως σκληρά ερωτήματα που έθεσαν οι Ευρωβουλευτές κατά τη σχετική συνεδρίαση την Τρίτη το βράδυ.

Αν και ο ίδιος απολογήθηκε πολλές φορές για τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν από το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, εν τέλει απέφυγε να διασκεδάσει τις ανησυχίες και να ικανοποιήσει τους εκπροσώπους των Ευρωπαίων πολιτών.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, η Εκπρόσωπος Τύπου του Γραφείου

του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Αλεξάνδρα Ατταλίδου εξέφρασε την άποψη ότι, αν υπάρχουν νομικές ευθύνες του ιδίου και της εταιρίας του, αυτό θα πρέπει να το αποφασίσουν τα δικαστήρια.

Η κα Ατταλίδου υπενθύμισε, επίσης, ότι ο ευρωπαϊκός κανονισμός για την προστασία των προσωπικών δεδομένων τίθεται σε ισχύ από τις 30 Μαΐου, κάτι που η ίδια χαρακτήρισε πολύ σημαντικό.

«Επιτέλους δίνεται η δύναμη στους πολίτες να ελέγχουν τα προσωπικά τους δεδομένα: Πού θα τα έχει, πόσα θα έχει, αν θα μπορεί να τα δίνει αλλού», είπε.

Όπως ανέφερε, ο προηγούμενος σχετικός κανονισμός είχε δημιουργηθεί το 1995 και παρουσίαζε προφανή κενά λόγω της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης, με αποτέλεσμα η Κομισιόν το 2012 να προτείνει την εισαγωγή νέου κανονισμού και το Ευρωκοινοβούλιο να τον εξετάζει, βελτιώνοντάς τον σε σειρά συνεδριάσεων, για να εγκριθεί τον Απρίλιο του 2016. Τελικά δόθηκαν δύο χρόνια στα κράτη μέλη να προετοιμαστούν για την εφαρμογή του.

«Ως Κύπριοι και Ευρωπαίοι πολίτες, είμαστε δέκτες συνεχών παραβιάσεων των προσωπικών μας δεδομένων. Παίρνουμε emails και SMS από οργανισμούς στους οποίους ποτέ δεν έχουμε δώσει δικαίωμα να απευθύνονται σε εμάς», είπε.

Περισσότερη Ευρώπη θέλουν οι Κύπριοι

Όσον αφορά στο ευρωβαρόμετρο το οποίο παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, 23 από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. επιθυμούν «περισσότερη Ευρώπη», κάτι που ισχύει και στην περίπτωση της Κύπρου, καθώς πιστεύουν ότι η ευρωπαϊκή εμπλοκή σε περισσότερους τομείς θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα.

«Οι πολίτες της Ε.Ε. κατά 60% επικροτούν την συμμετοχή της χώρας τους στην Ε.Ε., ένα ποσοστό που είναι ενθαρρυντικό», σημείωσε.

Συγκεκριμένα, οι Κύπριοι πολίτες ζητούν «περισσότερη Ευρώπη» για την καταπολέμηση της ανεργίας και ειδικά των νέων, για την οικονομική ανάπτυξη, καθώς και για τα θέματα άμυνας και ασφάλειας. Όσον αφορά στο τελευταίο, το οποίο έχει τεθεί επανειλημμένως επί τάπητος με αφορμή τα περιστατικά στην ΑΟΖ της Κύπρου, η κα Ατταλίδου επισήμανε ότι, ως γνωστόν, η Ε.Ε. δεν έχει δικό της στρατό για να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορά, εξ ου και η άμυνα και η ασφάλεια της κάθε χώρας είναι δική της ευθύνη.

«Όμως οι Κύπριοι πολίτες, σαφώς αντιλαμβανόμενοι το μικρό μέγεθος της Κύπρου, πιστεύουν ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να προχωρήσει σε κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Αυτό, όμως, θα το αποφασίσουν τα κράτη μέλη, μεταξύ αυτών και η Κύπρος, όπου, ωστόσο, υπάρχουν και πολλές πολιτικές δυνάμεις οι οποίες δεν θέλουν κάτι τέτοιο», είπε, διευκρινίζοντας ότι μπορεί η Ένωση να επιθυμεί κάτι, αλλά τα κράτη μέλη να ασκήσουν βέτο.

«Σε αυτή την περίπτωση, το δάκτυλο θα πρέπει να στραφεί σε εκείνους που μπλοκάρουν την περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και όχι να ρίχνουν τα προβλήματα πάνω στην Ε.Ε. Νομίζω ότι θα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε ποιος φταίει και οι πολίτες δεν έχουν εκείνο που ζητούν από την Ευρώπη», είπε.

Τόνισε δε ότι στην Κύπρο έχει καλλιεργηθεί μια άποψη ότι η Ευρώπη δεν είναι αρκετά καλή και ότι όλα τα «κακά» αποφασίζονται στις Βρυξέλλες ενώ τα «καλά» τα οικειοποιούνται άλλοι.

«Είναι καλό οι πολίτες να γνωρίζουν πού παίρνει αποφάσεις η Ε.Ε. και πού οι κυβερνήσεις», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα