Οδυσσέας: Εντοπίσαμε σκάνδαλο μέχρι και στο Τμήμα Αναδασμού

Αναφορές σε σοβαρό σκάνδαλο στο πάλαι ποτέ Τμήμα Αναδασμού, το οποίο πλέον έχει ενσωματωθεί στο Τμήμα Κτηματολογίου, έκανε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι όπως διαπιστώθηκε, κάποιοι στο εσωτερικό του τμήματος ή άλλοι που είχαν προνομιακή πληροφόρηση, έσπευδαν σε ανυποψίαστους αγρότες, αγόραζαν από αυτούς τεμάχια γης και μετά την αναδιανομή βρίσκονταν με τεμάχια που μπορούσαν να δικαιολογήσουν μεμονωμένη κατοικία, «μοσχοπουλώντας»

τα ή κρατώντας τα αφού είχαν μεγάλη αξία.

«Η υπόθεση αυτή έχει ολοκληρωθεί ενώ η Αστυνομία έχει αρχίσει ήδη έρευνα. Η υπόθεση είναι μεγάλη σε μέγεθος και δεν ανέμενα σε ένα τμήμα χαμηλής πολιτικής να υπάρχουν τέτοια φαινόμενα», είπε.

Διαβάστε επίσης: Νέες βόμβες Ελεγκτή για ΤΕΠΑΚ - Θησαύριζαν σε Χαλαμάντουρα

Ερωτηθείς αν υπάρχουν περιπτώσεις που τον «ξαφνιάζουν» όταν ανακαλύπτονται, ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε ότι δεν υπάρχουν κοινωνίες αγγέλων, καθώς ακόμα και σε χώρες της βόρειας Ευρώπης οι οποίες θεωρούνται «δεκαετίες μπροστά από την Κύπρο σε θέματα διαφθοράς», τέτοια κρούσματα υπάρχουν.

«Το πρόβλημα είναι ότι στην Κύπρο λόγω μιας διαχρονικής κουλτούρας ατιμωρησίας που υπήρχε, έχουμε οδηγηθεί σε μια αρκετά ανεξέλεγκτη κατάσταση, που άνθρωποι μπήκαν σε διαδικασίες διαφθοράς χωρίς να παίρνουν τις στοιχειώδεις προφυλάξεις», τόνισε.

Αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων

Επιπλέον, αναφερόμενος στις αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων στη μόνιμη αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες , ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως αυτό που έχει παρατηρηθεί στον διαχειριστικό έλεγχο που διεξάγει η Ελεγκτική Υπηρεσία, είναι ότι τα θέματα των εν λόγω αποσπάσεων θα έπρεπε να διέπονται από μια διαφάνεια όσον αφορά στον τρόπο επιλογής τους, δηλαδή να γίνεται προκήρυξη των θέσεων, καθώς οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί.

«Αυτό αφορά στα πρόσωπα που αποσπώνται με τη διαδικασία των εθνικών εμπειρογνωμόνων, διαδικασία σύμφωνα με την οποία λειτουργοί της Δημοκρατίας συνεχίζουν μεν να πληρώνονται από αυτή, αλλά κατά κάποιο τρόπο αναστέλλουν την υπηρεσία τους για να προσφέρουν υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι καλό, γιατί ο (εκάστοτε) υπάλληλος θα αποκτήσει εμπειρία σε κάποιο θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέρα από το ότι θέλουμε να έχουμε και Κύπριους σε όργανα λήψης αποφάσεων της ΕΕ», είπε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι για το θέμα των εθνικών εμπειρογνωμόνων το 2014 είχε τεθεί κάποια διαδικασία από το Υπουργικό Συμβούλιο η οποία ήταν σωστή, ασχέτως αν δεν εφαρμόζεται πάντοτε.

«Υπάρχει και η περίπτωση που αφορά στο απόλυτα σεβαστό συνταγματικό δικαίωμα του Υπουργικού Συμβουλίου να τοποθετεί άτομα σε διπλωματικές αποστολές εκτός της υπηρεσίας του Υπουργείο Εξωτερικών. Έχουμε την άποψη ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να μεριμνήσει η διαδικασία να ασκείται με διαφάνεια. Αναφέραμε παράδειγμα υπάλληλου ο οποίος μέχρι πρόσφατα υπηρετούσε στο ίδρυμα προώθησης έρευνας, που από το πουθενά διορίστηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ως μορφωτικός λειτουργός στην Ύπατη Αρμοστεία του Λονδίνου με μισθό περίπου 5.000 στερλίνες το μήνα, ενώ το Τμήμα Δημοσίας Διοίκησης και Προσωπικού εισηγείτο τα μισά. Το πρόσωπο αυτό ήταν για ένα μεγάλο διάστημα διπλοθεσίτης», ανέφερε.

Συμβούλια αποχετεύσεων

Σε εξέλιξη βρίσκονται, εν τω μεταξύ, οι ποινικές έρευνες από την Αστυνομία για τις υποθέσεις των συμβουλίων αποχετεύσεων Λάρνακας και Λευκωσίας, με την Ελεγκτική Υπηρεσία να συνδράμει από την πλευρά της όσο μπορεί.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, η Αστυνομία οφείλει να ελέγξει όσους λάμβαναν αποφάσεις, τόσο εκλεγμένους, όσο και τεχνοκράτες.

Τουρκοκυπριακές περιουσίες

Αναφορικά με το ζήτημα των τουρκοκυπριακών περιουσιών, ο Γενικό Ελεγκτής ανέφερε ότι όπως συμπεραίνει από τις δηλώσεις των πολιτικών και δη του Υπουργού Εσωτερικών, όντως επρόκειτο για «πλιάτσικο».

Όπως τόνισε, ναι μεν υπάρχουν άνθρωποι που δικαιούνται και όντως έλαβαν τ/κ περιουσίες, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι «αετονύχηδες» που βρέθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να εκμεταλλεύονται αυτές τις περιουσίες.

«Έχουν ήδη ακουστεί σκανδαλώδεις υποθέσει για άτομα τα οποία κατά παράβαση του πνεύματος και του γράμματος του νόμου έχουν βρεθεί να είναι εισοδηματίες, χωρίς να κάνουν τίποτα», τόνισε.
Πρόσθεσε, δε, ότι η διαδικασία της υπενοικίασης είναι «παράνομη», όπως προκύπτει και μέσα από γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα.

Στο Μακένζυ έγιναν τα πάντα

Σχολιάζοντας δήλωση του Δημάρχου Πάφου, σύμφωνα με την οποία το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Λάρνακα, ο Γενικός Ελεγκτής είπε ότι ενώπιον του υπάρχουν καταγγελίες, όπως για την περιοχή Μακένζιυ για την οποία υπήρχαν αναφορές από το 2003.

«Στη συγκεκριμένη περιοχή, δεν υπάρχει παρανομία που να μην έχει γίνει, όπως παράνομες υπεκμισθώσεις, δάνεια από τους δανειστικούς επιτρόπους για να ανεγερθούν υποστατικά προ 30ετίας τα οποία δεν αποπληρώθηκαν, παραχωρήσεις σε μη δικαιούχους, συμβόλαια προς το δήμο που είχαν μέσα παράνομες πρόνοιες, αποζημιώσεις σε εστιάτορες στην περιοχή Πιαλέ Πασά που είχαν παράνομα υποστατικά και στη συνέχεια αποζημιώθηκαν με ποσά πέραν του μισού εκατομμυρίου για να τα μετακινήσουν ή τους παραχώρησαν γη στα τουρκοκυπριακά χωρίς να είναι δικαιούχοι», είπε.

Ερωτηθείς γιατί δεν γινόταν τίποτα, όλο αυτό το διάστημα, ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε ότι είναι ανησυχητικό ότι, τόσο η κοινωνία, όσο και οι ασκούντες εξουσία δείχνουν μια νοοτροπία που κάνει τον κόσμο να πιστεύει ότι χρειάζεται και «πρέπει κάποιος να φωνάξει και να ανακατέψει ΜΜΕ» για να καταδικαστούν κάποιοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα