Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου: Μπορεί να αντιμετωπισθεί ο παιδικός καρκίνος

Το μήνυμα ότι ο παιδικός καρκίνος μπορεί να αντιμετωπισθεί και πως τα ποσοστά ίασης άνω του 80% ενθαρρύνουν, αλλά δεν οδηγούν σε εφησυχασμό, στέλνουν η Ογκολογική Εταιρεία Κύπρου (ΟΕΚ), σε συνεργασία με την Παιδογκολογική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΕΚ, ο καρκίνος και η λευχαιμία σε παιδιά και εφήβους είναι ένα πολύ δύσκολο ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα. Η σωστή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των πολύπλοκων

αυτών καταστάσεων, προστίθεται, περιλαμβάνει όχι μόνο τη διάγνωση και θεραπεία, αλλά και την εξειδικευμένη ψυχολογική και κοινωνική προσέγγιση, που χρειάζονται τόσο οι μικροί ασθενείς, όσο και οι οικογένειες τους. "Η ασθένεια του καρκίνου μπορεί να προσβάλει παιδιά οποιασδήποτε ηλικίας. Κάθε χρόνο καταγράφονται στην Κύπρο κατά μέσο όρο 42 καινούρια περιστατικά καρκίνων και λευχαιμίας σε παιδιά και έφηβους. Από αυτά το 40% είναι οξείες λευχαιμίες, το 20% εγκεφαλικοί όγκοι και τα υπόλοιπα είναι λεμφώματα, σαρκώματα, όγκοι οστών, νεφρών και άλλων οργάνων".

Κατά τα τελευταία 30 χρόνια, αναφέρει η Ογκολογική Εταιρεία, έχει σημειωθεί στον τομέα της Παιδογκολογίας μια τεράστια πρόοδος, με αποτέλεσμα σήμερα να επιτυγχάνεται ποσοστό ίασης της τάξης του 80%.  Για να επιτευχθούν όμως τα αποτελέσματα αυτά είναι απαραίτητο τα βρέφη, τα παιδιά ή οι έφηβοι που πάσχουν από καρκίνο να περιθάλπονται σε ένα εξειδικευμένο Κέντρο, όπου ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο επιστημονικό προσωπικό, μέσα στα πλαίσια μιας εξειδικευμένης, πολυθεματικής ομάδας, να είναι ειδικά αφοσιωμένοι στη φροντίδα των πολύ σοβαρών αυτών περιστατικών, όπως προστίθεται.

Στην Κύπρο, αναφέρεται, διαθέτουμε στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ στη Λευκωσία, την Παιδογκολογική – Παιδοαιματολογική Κλινική, που είναι το μοναδικό Κέντρο στη χώρα μας, στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, για τη διάγνωση, θεραπεία και μακροχρόνια αντιμετώπιση των περιπτώσεων παιδικού και εφηβικού καρκίνου και λευχαιμίας.

Δυστυχώς στον παιδικό καρκίνο δεν τίθεται θέμα πρόληψης ούτε για τους γονείς, ούτε για τους γιατρούς, ούτε φυσικά για τα ίδια τα παιδιά, τίθεται όμως θέμα έγκαιρης διάγνωσης που θα οδηγήσει στην έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση και στα ψηλά ποσοστά ίασης, προσθέτει η ΟΕΚ.

Τίθεται, επίσης θέμα ίσων ευκαιριών και ίσης πρόσβασης στις θεραπείες για όλα τα παιδιά με καρκίνο στον κόσμο, σημειώνεται αναφέροντας ότι αυτό είναι και το μήνυμα της φετινής παγκόσμιας ημέρας κατά του παιδικού καρκίνου, η οποία επισκιάζεται από την πανδημία Covid-19. Οι ίσες ευκαιρίες και η ίση πρόσβαση θα πρέπει πάση θυσία και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να διασφαλιστούν, σημειώνεται.

Η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης τόσο σε επίπεδο γνώσεων όσο και τεχνολογίας, αλλά και η συνεργασία των διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων που εμπλέκονται στην θεραπεία του παιδικού καρκίνου, πρωτοστατούσας της Παιδογκολογίας, εγγυούνται τα επιτυχή αποτελέσματα στην θεραπεία και υπόσχονται περαιτέρω βελτίωση τους, καταλήγει η Ογκολογική Εταιρεία.

Διαβάστε επίσης 

«Είμαι ο Φίλιππος και διαγνώστηκα με λευχαιμία»-Μήνυμα αισιοδοξίας από 13χρονο

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα