Οι 3 μαγικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις σε ένα interview

Πολλοί νομίζουν ότι στα πλαίσια μιας συνέντευξης για νέα δουλειά δεν πρέπει να μιλάμε και ότι μόνο ο άνθρωπος που έχουμε απέναντί μας πρέπει να μιλά.

Κι όμως το περιοδικό TIME, αναφέρει ότι πέραν από την εξειδίκευση, εκείνο που οι ειδικοί εκτιμούν πως έχει τη σημασία του κόντρα στο "μεγάλο Θηρίο", είναι η καλή προετοιμασία. Εννιά στις δέκα φορές, όταν τελειώνει η διαδικασία της συνέντευξης και μετά από τις ερωτήσεις που έχουμε δεχθεί, ο συνεντευκτής μας, θα πει: "Λοιπόν;

Έχετε εσείς κάποια ερώτηση-απορία;".

Όπως αναφέρει το περιοδικό Time που επικαλείται συμβούλους εύρεσης εργασίας, το τέλος του τετ α τετ με τον εργοδότη είναι μια καλή ευκαιρία για να αναδείξετε περισσότερες πτυχές της προσωπικότητας σας ή για να "διαβάσετε" πίσω από τις γραμμές, σχετικά με το τι πραγματικά συμβαίνει στην εταιρεία στην οποία προσδοκάτε να ενταχθείτε στο άμεσο μέλλον σας.

Οι τρεις ερωτήσεις σύμφωνα με το περιοδικό Time, θα μπορούσαν να διατυπωθούν ως εξής:

Α. Μιλήστε μου λίγο για τη φιλοσοφία - κουλτούρα της επιχείρησης.

Η απάντηση θα σας κάνει να καταλάβετε περισσότερα για το περιβάλλον και για το αν τελικά θα θέλατε να είστε μέλος αυτού του επαγγελματικού οργανισμού.

Ακόμη κι αν ο εργοδότης λέει ψέματα, θα το καταλάβετε άμεσα σε περίπτωση πρόσληψης πολύ σύντομα, ενώ θα έχετε a priori κατά νου τα όσα σας είχε πει αρχικά για να τα χρησιμοποιήσετε ενδεχομένως στο μέλλον.

Β. Πώς είναι μια τυπική ημέρα στην εταιρεία;

Οι περισσότεροι εργοδότες θα εξιδανικεύσουν τις πληροφορίες που θα σας δώσουν. Ζητήστε περισσότερες λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα των αρμοδιοτήτων (ωράριο κλπ) και το είδος που απαιτεί η θέση που διεκδικείτε σε αυτή την επιχείρηση.

Γ. Ποιο είναι το επόμενο στάδιο μετά τη συνέντευξη;

Αυτή η ερώτηση δείχνει πως έχετε αυτοπεποίθηση σχετικά με την έκβαση της συνέντευξης ή ότι είστε ρεαλιστής. Δείχνει ακόμη πως από τώρα σκέφτεστε, ή τα πρώτα βήματα στη δουλειά, ή το πώς θα κινηθείτε στον χώρο της αγοράς εργασίας από εδώ και πέρα σε περίπτωση αρνητικής απάντησης. Επίσης, είναι ένα ερώτημα σχετικά με την ημερομηνία πρόσληψης.

Σε γενικές γραμμές, το να ρωτάτε και εσείς ερωτήσεις κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης δείχνει πως έχετε άποψη, αποφασιστικότητα και δυναμικό χαρακτήρα και δεν εξαρτάστε μονάχα από τις ερωτήσεις που θα σας υποβάλλουν τα μελλοντικά αφεντικά σας. Δείχνει επίσης πως και στο εργασιακό σας μέλλον στην εταιρεία, θα έχετε άποψη, πυγμή και λόγο για τις καθημερινές σας εργασίες. Οι εργοδότες που θέλουν τέτοιος υφιστάμενους, θα το εκτιμήσουν δεόντως.

Υποσημείωση: Το περιοδικό Time δεν εστιάζει φυσικά στη χώρα μας, όπου θα είχαν νόημα και... άλλες ερωτήσεις όπως "θα καταβάλλονται τα χρήματα στην ώρα τους;", "θα μπαίνουν τα ένσημα κανονικά;" κλπ κλπ.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την έρευνα της People for Business σχετικά με το πώς επιλέγουν προσωπικό οι Έλληνες εργοδότες, τα στοιχεία που προκρίνονται είναι τα εξής:

-τα προσωπικά χαρακτηριστικά (64,19%),
-οι εξειδικευμένες γνώσεις (41,16%),
-η επιπρόσθετη μόρφωση (51,59%),
-οι τεχνικές γνώσεις (48,59%)
-τα πτυχία (40,13%).

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.197.696 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 941.793. Από το σύνολο των αποχωρήσεων οι 491.785 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 450.008 οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας 117.200 εργαζόμενοι είτε αναζητούν δεύτερη συμπληρωματική απασχόληση, είτε αναζητούν μία καλύτερη δουλειά από αυτή που έχουν σήμερα.

1. Σχεδόν ένας στους τέσσερις (24,48%), δηλαδή 28.700 άτομα αναζητούν άλλη εργασία επειδή θέλουν να εργαστούν περισσότερες ώρες από αυτές που εργάζονται σήμερα.
2. 26.000 άτομα αναζητούν άλλη εναλλακτική λύση απασχόλησης επειδή επιθυμούν καλύτερες συνθήκες εργασίας.
3. 18.300 άτομα επιθυμούν μια δεύτερη απασχόληση, ως πρόσθετη εργασία.
4. 11.200 αναζητούν άλλη απασχόληση επειδή φοβούνται ότι θα χάσουν αυτή που έχουν.
5. 10.100 εργαζόμενοι θεωρούν ότι η σημερινή απασχόληση δεν είναι ανάλογη των προσόντων και των δεξιοτήτων που έχουν.
6. Ένας μικρός αριθμός 5.600 εργαζομένων θεωρούν ότι η εργασία που έχουν είναι μεταβατική,
7. Τέλος καταγράφηκε ένας σημαντικός αριθμός 17.200 εργαζομένων οι οποίοι δεν δήλωσαν τους λόγους για τους οποίους αναζητούν άλλη εργασία.

Πηγή: news247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα