Οι ανακατατάξεις στη συμμαχική σκακιέρα και η Κύπρος

Η κινητικότητα στην περιοχή μας είναι εκ των πραγμάτων αυξημένη, το ίδιο και η ένταση, κυρίως εξαιτίας της τουρκικής προκλητικότητας.

Από αυτήν τη συνάντηση πρέπει να πάρουμε το ισχυρό μήνυμα που επιχειρούν να δώσουν προς δυσμάς οι ηγεσίες των τριών χωρών.

Ότι δηλαδή περνάμε στο επόμενο στάδιο της προσέγγισης των τριών αυτών, φιλόδοξων περιφερειακών δυνάμεων, οι οποίες θέλουν να αλλάξουν το γεωπολιτικό παιχνίδι στην Εγγύς και Μέση Ανατολή.

Άρα λοιπόν έχουμε έναν ισχυρό τριγωνικό άξονα, απέναντι στον δικό μας τετραμερή, στον οποίο όμως ετοιμάζεται να εισέλθει η Ιορδανία και

βεβαίως τυγχάνει της στήριξης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Έμπρακτης πλέον στήριξης που διαφαίνεται και από την απομάκρυνση των στρατευμάτων από το Ιντζιρλίκ στην Ελλάδα κατά κύριο λόγο και μερικώς στη Ρουμανία.

Είναι προφανές ότι αυτοί οι τρεις, στενοί πλέον, σύμμαχοι σε πολλές περιπτώσεις έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα κι αυτό είναι ένα δεδομένο που έχει αλλάξει, εκ των πραγμάτων, από τις εξελίξεις;

Βασικός στόχος της τριγωνικής συμμαχίας είναι, ακριβώς επειδή τα συμφέροντα της μιας αντιτίθεται σε ορισμένες περιπτώσεις στα συμφέροντα της άλλης, να βρεθεί ένα κοινό σημείο, μια χρυσή τομή διασφάλισης των ξεχωριστών συμφερόντων.

Διαβάστε επίσης: Ανάλυση: Ποιος είναι ο βαθύτερος στόχος του Ερντογάν

Αυτό επιβάλει άλλωστε η διεθνής πολιτική, οι διεθνείς κανόνες που ξεκάθαρα λένε πως δεν υπάρχουν φίλοι, υπάρχουν σύμμαχοι που δεν είναι τίποτα περισσότερο από αγωγοί των δικών μας συμφερόντων.

Πλέον, το βασικό συμφέρον των τριών είναι η μείωση της δυτικής επιρροής στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον, κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών και γι’ αυτόν τον λόγο το Ισραήλ μετατρέπεται σε σάκο του μποξ, ενώ αυξάνεται και η τουρκική πίεση εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας, που είναι πλέον σύμμαχοι του Ισραήλ.

Σε αυτό το παζλ όμως πρέπει να συμπεριλάβουμε και το ΝΑΤΟ, το οποίο αφήνει πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο εξόδου της Τουρκίας από τη συμμαχία.

Αυτό δεν είναι κάτι που έχει ειπωθεί επισήμως, όμως όντως μεταξύ διπλωματικών κύκλων συζητείται έντονα. Βεβαίως και η Τουρκία είναι δυνατό μέλος της συμμαχίας, από τα πολύ λίγα που έχουν στρατό σε ετοιμότητα, όπως και η Ελλάδα έχει.

Όμως ΝΑΤΟ χωρίς ΗΠΑ δεν νοείται και αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει τον ρόλο του δούρειου ίππου της Ρωσίας, εντός του ΝΑΤΟ.

Ήδη η Γερμανία και η ΗΠΑ αποχώρησαν ή αποχωρούν από τις τουρκικές ΝΑΤΟϊκές βάσεις.

Αυτό που φαίνεται λοιπόν να σχεδιάζει η συμμαχία, είναι ο συντονισμός των υπόλοιπων μελών ώστε να εξαναγκάσουν την Τουρκία, με τη μορφή απαιτήσεων, να αποχωρήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα