Οι εκκρεμότητες για το τελικό "οκ" στο Euro Working Group

Tο Euro Working Group αναμένει την ολοκλήρωση της εφαρμογής των τελευταίων προαπαιτούμενων από την Ελληνική Κυβέρνηση, για να εγκρίνει και τυπικά την αξιολόγηση και να ξεκλειδώσει τη διαδικασία για την εκταμίευσης της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Η καταβολή της δόσης δεν αναμένεται πριν από τα τέλη Ιουνίου καθώς θα πρέπει πρώτα να δοθεί το τελικό «οκ»

στο Euro Working Group της Πέμπτης προκειμένου το Eurogroup της 17ης Ιουνίου να δώσει την επίσημη έγκριση.

Όπως τονιζόταν από τις πηγές του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει αισιοδοξία γιατί η εισήγηση των θεσμών είναι θετική ως προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι εκκρεμότητες

Το πρώτο εκ των δύο βασικών σημείων που η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί να «κλείσει» εντός 24ώρου είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την μεταβίβαση του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού στην προτιμητέα κοινοπραξία επενδυτών με επικεφαλής την Lamda Development. Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών επί νομοτεχνικών λεπτομερειών συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας προκειμένου η όλη συμφωνία να καταστεί εφικτό να υπογραφεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Η δεύτερη εκκρεμότητα είναι η μεταφορά του 5% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ) που βρίσκεται στην άμεση κυριότητα του δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ και κατ’ επέκταση στην Deutsche Telecom η οποία αποτελεί από το 2011 βασικό μέτοχο του ΟΤΕ κατέχοντας το 40% του μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με τη Συμφωνία Μετόχων, ο γερμανικός Όμιλος κατέχει δικαιώματα σε περίπτωση που το Ελληνικό Δημόσιο αποφασίσει τη πώληση μέρους ή του συνόλου της συμμετοχή του. Συγκεκριμένα, έχει συναποφασιστεί ότι στην περίπτωση που ένας εκ των συμβαλλόμενων (Ελλ. Δημόσιο και DT) σκοπεύει να μεταβιβάσει μετοχές, οφείλει να προσφέρει προς πώληση τους τίτλους αυτούς ή τα σχετικά δικαιώματα πρώτα στον έτερο συμβαλλόμενο, ο οποίος αν αρνηθεί, τότε θα μπορεί να γίνει η μεταβίβαση προς οποιονδήποτε τρίτο.

Βάσει της Συμφωνίας Μετόχων (Ελλ. Δημόσιο και DT), το δημόσιο διατηρεί σειρά δικαιωμάτων στον ΟΤΕ, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης, όπως η αλλαγή έδρας της εταιρίας, ζητήματα συγχωνεύσεων και εξαγορών, έκτακτα μερίσματα, απαγόρευση διαγραφής των μετοχών της εταιρίας από το Χ.Α. κ.α. Σε περίπτωση που το ποσοστό του δημοσίου μειωθεί κάτω από 10% χάνει το δικαίωμα βέτο για ορισμένα επιχειρηματικά και εταιρικά ζητήματα και διατηρεί αυτό της αρνησικυρίας για περιορισμένο αριθμό θεμάτων (λ.χ. εθνικής ασφάλειας).

Απομένει και άλλο ένα 5% που ανήκει στο ΙΚΑΕΤΑΜ, μετά την απορρόφηση του ΤΑΠ-ΟΤΕ και θα πρέπει να αναζητηθεί ειδική φόρμουλα για την μεταβίβασή του καθώς θεωρείται περιουσία του ασφαλιστικού ταμείου.

Η εκχώρηση του ποσοστού του ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ συμπεριλαμβάνονταν σταθερά στα προαπαιτούμενα (prior actions) που έθεταν οι θεσμοί στις προτάσεις τους προς την Ελλάδα.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα