Οι παρενέργειες των κυρώσεων – «Γρατζουνιές» στη Ρωσική αρκούδα

Καταποντισμό του ρωσικού νομίσματος, νέα άνοδο των τιμών του πετρελαίου και απώλειες σε χρηματιστήρια και αεροπορικές εταιρείες, έφερε η εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Αποδέκτης των παρενεργειών των κυρώσεων γίνεται -ωστόσο- η Ευρώπη.

Η Ευρώπη οδηγείται σε οικονομικό στραγγαλισμό και φτωχοποίηση.

Οι κυρώσεις της Δύσης είναι -για την ώρα- απλώς μια γρατζουνιά στο σώμα του θηρίου και σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο και τονίζω

το βραχυπρόθεσμο, οι ΗΠΑ είναι κερδισμένες. Όσο πιο πολύ σκληραίνουν οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, τόσο πιο βαθιές θα είναι οι χαρακιές στην Ευρώπη και τόσο πιο κοντά αναγκάζεται να έρθει η Ρωσία κοντά στην Κίνα.

Ακόμα και ο Τζωρτζ Κέναν, πατέρας και αρχιτέκτονας του Ψυχρού Πολέμου, θέτοντας τις βάσεις της πολιτικής της ανάσχεσης, και το περιβόητο "Μακρό Τηλεγράφημα" στόχευε σε απομάκρυνση της Ρωσίας από την Ευρώπη, αλλά όχι εξωθώντας την προς την Κίνα.

Οι κυρώσεις δεν αγγίζουν το κομμάτι του ρωσικού φυσικού αερίου. Οι συναλλαγές με ρωσικό φυσικό αέριο συνεχίζονται κανονικά.

Το 2021, τα κέρδη από πετρέλαιο και φυσικό αέριο της Ρωσίας ανήλθαν 120 δισεκατομμύρια και βάσει στοιχείων του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών ήταν κατά 51% αυξημένα. Μάλιστα, αυτά τα κέρδη αποτελούν το 36% των συνολικών κρατικών εσόδων.

Αυτά, λοιπόν, δεν επηρεάζονται. Και είναι δύσκολο να επηρεαστούν, διότι χωρίς το ρωσικό αέριο δεν μπορούν να δουλέψουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες.

Υπάρχει βεβαίως, μία ακόμη παράμετρος, η οποία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Το δημόσιο χρέος της Ρωσίας δεν υπερβαίνει το 20% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της, ενώ το χρέος της Ε.Ε. φτάνει το 80%. Αυτό, δίνει στη Μόσχα περιθώριο αντοχής.

Το ρούβλι καταποντίστηκε, πάντως, σήμερα, χάνοντας το 30% της αξίας του. Ήταν ιστορικό χαμηλό και αποτέλεσμα του αποκλεισμού 5 τραπεζών της από το σύστημα πληρωμών SWIFT.  Η πτώση του νομίσματος δημιουργεί πληθωρισμό, πλην όμως, παρενέβη η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, η οποία αύξησε το επιτόκιο της από 9,5% σε 20% για να αποτρέψει άνοδο των τιμών.

Το πλήγμα που επιτυγχάνουν οι κυρώσεις αφορά στις εξαγωγές της Ρωσίας σε μέταλλα και σιτηρά. Εκεί, πράγματι θα έχει κάποιες συνέπειες, όπως και στις εισαγωγές κάποιων προϊόντων. Όμως, δεν πρέπει να υποτιμούμε την προετοιμασία που είχε κάνει ο Πούτιν, αλλά και την αυτάρκεια που έχει δημιουργήσει για να λειτουργεί η οικονομία του. Προβάλλεται η αναστάτωση στη Ρωσία και η απόσυρση καταθέσεων από τις ρωσικές τράπεζες. Οι αποσύρσεις αυτές και πάλι θα καταλήξουν στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα μόλις ξεκαθαρίσει το μέτωπο του πολέμου, καθώς δεν μπορούν να εξαχθούν.

Η Ευρώπη πληρώνει τα σπασμένα, λόγω της βαθιάς ριζωμένης ενεργειακής της εξάρτησης. 

Σήμερα, νέα πορεία ανόδου ακολουθούσαν οι τιμές του πετρελαίου. Αυτό, αυξάνει το κόστος παραγωγής και οικονομικής δραστηριότητας. Επίσης, το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου και οι αξίες των μετοχών των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών έπεσαν στα χρηματιστήρια, καθώς μετά το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ε.Ε. πρέπει να εκτρέπουν τις πτήσεις τους προς τα νότια.

Βεβαίως, όλοι μιλούν για τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, όμως θα πρέπει να συνυπολογίζουμε ενδεχόμενα αντί-μετρα με τα οποία δυνατόν να απαντήσει ο Πούτιν. Τι θα γίνει αν κλείσει τις στρόφιγγες του Φυσικού Αερίου προς την Ευρώπη και στραφεί προς την Ασία; Ή, τι απώλειες θα έχει εάν αύριο αποφασίσει να πωλεί μεν φυσικό αέριο στην Ευρώπη αλλά με δολάρια;

Η Ευρώπη από αυτή την κρίση χάνει από τον πληθωρισμό στην ενέργεια που πυροδοτεί ο πόλεμος, τις ρωσικές επενδύσεις, τον ρωσικό τουρισμό, χάνει όμως και φθηνή παραγωγή. 

Μην ξεχνάμε ότι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν εργοστάσια στη Ρωσία, τα οποία τώρα κλείνουν. Η Ευρώπη, φαντάζει ανύπαρκτη. Είναι εξαρτημένη ενεργειακά από τη Ρωσία και σε επίπεδο ασφάλειας από την Αμερική. Δεν κατάφερε η Ευρώπη να μετατρέψει σε πλεονέκτημα αυτό που ο Μερσχάιμερ πάντα επαγγελλόταν, πως η Ευρώπη είναι η καρδιά του πλανήτη και όποιος την ελέγχει, ελέγχει τον πλανήτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα