Οι σκοπιμότητες του Ερντογάν πίσω από την απειλή για νέο προσφυγικό κύμα

Δίχως τέλος είναι οι απειλές του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για άνοιγμα των συνόρων προς την Ευρώπη για τους Σύρους πρόσφυγες, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της μια ακόμη ενδεχόμενη μεταναστευτική ροή από την Συρία.

Πλέον ο Ερντογάν κάνει λόγο για μια «νέα μεταναστευτική απειλή» από την συριακή επαρχία Ιντλίμπ κατά μήκος των τουρκικών συνόρων, ζητώντας έτσι από την ΕΕ να χορηγήσει επαρκή οικονομική βοήθεια.  

«Είτε θα μοιραστείτε αυτό το βάρος, είτε θα ανοίξουμε τα σύνορα», προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος,

επαναλαμβάνοντας την κατηγορία ότι η ΕΕ δεν έχει ακόμη εκπληρώσει πλήρως τις υποσχέσεις της στην παροχή οικονομικής βοήθειας, με βάση τη συμφωνία Άγκυρας- Βρυξελλών του 2016.

Η Τουρκία έχει δαπανήσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια για τους Σύρους πρόσφυγες, δήλωσε ο Ερντογάν, ενώ τόνισε ότι η βοήθεια της Ένωσης είναι «περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ».

«Θα πρέπει να ανησυχούμε εμείς για αυτό; Ας ανησυχήσουν εκείνοι αυτή την φορά», είπε.

Από την άλλη απαντώντας στις απειλές του Ερντογάν η η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής, η Νατάσα Μπερτρό, υπενθύμισε ότι η ΕΕ έχει ήδη παράσχει βοήθεια ύψους 5,6 δισεκ. ευρώ στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων και ότι τα εναπομείναντα 400 εκατ. (από τα συμφωνημένα 6 δισεκ. συνολικά) πρόκειται να δοθούν σύντομα. Όπως είχε τονίσει, η ΕΕ και η Τουρκία συνεχίζουν να δεσμεύονται από την συμφωνία για το προσφυγικό.

Όμως δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι ο αριθμός των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα παρουσίασε μεγάλη αύξηση τον προηγούμενο μήνα. Μια εβδομάδα πριν, δεκάδες βάρκες με πάνω από 600 μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν στην Ελλάδα, δείχνοντας ότι οι απειλές του Ερντογάν γίνονται ήδη πράξη, στο πλαίσιο της άσκησης πίεσης για να πετύχει τον σκοπό του.

Φυσικά οι απειλές του Τούρκου προέδρου είναι άμεσα συνδεδεμένες με το αίτημα της Άγκυρας για δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στα σύνορά της με τη Συρία.

Σε ομιλία παρουσίασε το φιλόδοξό του σχέδιο για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας», όπου η Άγκυρα θα τοποθετήσει ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στη βορειοανατολική Συρία, όπου η Τουρκία και η ΗΠΑ θα πραγματοποιούν κοινές περιπολίες.

Η Τουρκία ήδη φιλοξενεί 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες, ελέγχει μέρος της βόρειας Συρίας, όπου περίπου 350.000 Σύριοι ήδη επέστρεψαν.

«Αυτό που λέμε είναι να δημιουργήσουμε μια ζώνη ασφαλείας, όπου θα κτίσουμε πόλεις εκεί αντί να υπάρχουν αντίσκηνα. Ας τους μεταφέρουμε στη ζώνη ασφαλείας», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Δώστε μας οικονομική υποστήριξη και θα φτιάξουμε σπίτια σε βάθος 30 χλμ στη Βόρεια Συρία. Με αυτό τον τρόπο, θα προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες», συμπλήρωσε.

Πάντως ότι έχει ήδη τεθεί σχέδιο σε εφαρμογή μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για κοινές περιπολίες στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας σε τομέα που αναμένεται να μετατραπεί σε «ζώνη ασφαλείας». Όμως παραμένει αμφιλεγόμενο, αφού αρχικά δεν έχει καθοριστεί το πώς θα γίνεται η διαχείριση της ζώνης ούτε το πώς θα χωρίζεται. Επίσης, οι Κουρδικές Δυνάμεις δεν θέλουν με κανένα τρόπο να δημιουργηθεί άνοιγμα στην περιοχή για τις τουρκικές δυνάμεις, ενώ ανησυχούν για την μετεγκατάσταση προσφύγων σε περιοχές, οι οποίες δεν είναι μέρος καταγωγής τους. Μάλιστα, στέλεχος των Κουρδικών δυνάμεων, Badran Jia Kurd, ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να μετεγκατασταθούν οι πρόσφυγες στα σπίτια του. «Είναι απαράδεκτο να τοποθετήσουμε εδώ εκατοντάδες χιλιάδες Σύριους, οι οποίοι κατάγονται από άλλες περιοχές», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, στο Ιντλίμπ, όπου η Άγκυρα διατηρεί στρατεύματα και έχει συμφωνήσει από το 2017 με τη Μόσχα και την Τεχεράνη για μείωση των πολιτικών συγκρούσεων, εδώ και μήνες αναζωπυρώθηκε η ένταση, αυξάνοντας έτσι τις ανησυχίες για νέο μεταναστευτικό κύμα στα σύνορα της Τουρκίας. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότεροι από 570.000 άνθρωποι έχουν φύγει από την επαρχία Ιντλίμπ, έπειτα από την έναρξη τον Απρίλιο ευρείας στρατιωτικής επίθεσης των συριακών και ρωσικών δυνάμεων για την ανακατάληψη της επαρχίας από τους τζιχαντιστές.

Εύλογα οι απειλές Ερντογάν συνδέονται με την άσκηση πίεσης στην Ουάσιγκτον για το βάθος και την επίβλεψη της «ζώνης ασφαλείας», όταν παράλληλα αυξάνεται η πίεση στην εμπόλεμη ζώνη του Ιντλίμπ από τις συριακές δυνάμεις, οι οποίες υποστηρίζονται από τη Ρωσία. Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι προειδοποιήσεις του Ερντογάν για τους πρόσφυγες και η διασύνδεση τους με τη ζώνη ασφαλείας επιτρέπει στον Τούρκο πρόεδρο να πιέζει τόσο τις ΗΠΑ όσο και την ΕΕ.

Σύμφωνα με την Bild, που επικαλείται πληροφορίες από διπλωματικούς κύκλους, ο Ερντογάν φέρεται  να  έχει  πραγματοποιήσει   τηλεφωνική   συνδιάλεξη   με   την Καγκελάριο   Μέρκελ στα   τέλη   Αυγούστου   και   να   έχει   αναφέρει   ένα απειλητικό σενάριο, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα: "Εάν δεν δοθεί περισσότερη υποστήριξη, θα αφήσει τους πρόσφυγες να φύγουν".

Αν δεν υπάρξει πρόοδος ως προς την εφαρμογή της, η Τουρκία θα το κάνει  «με τον δικό της τρόπο την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου», προειδοποίησε ο  Τούρκος Πρόεδρος, αναφέρει το δημοσίευμα.

Είναι ξεκάθαρο όμως ότι πρακτικά θα είναι αδύνατο να διευθετήσουν τόσους πρόσφυγες σε μια τέτοια ζώνη αλλά αυτό δεν σταματά την προσπάθεια του Ερντογάν να ασκήσει τις πιέσεις του.

Keywords
Τυχαία Θέματα