Οι Βραζιλιάνοι αθλητές δεν υποβλήθηκαν σε ντόπινγκ

Οι Βραζιλιάνοι αθλητές δεν υποβλήθηκαν σε ελέγχους ντόπινγκ για σχεδόν ένα μήνα πριν από τους Ολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αθλητισμού της χώρας, το οποίο αντέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι αυτή ήταν μια πολιτική απόφαση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι Αγώνες δεν θα βυθίζονταν περισσότερο στην κρίση. Όπως αναφέρουν σήμερα οι "Times", το υπουργείο Αθλητισμού της Βραζιλίας επιβεβαίωσε ότι δεν διενεργήθηκαν έλεγχοι το διάστημα 1-24 Ιουλίου, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA) είχε αφαιρέσει την σχετική άδεια από το εργαστήριο

του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ο WADA εξέφρασε την ανησυχία του για την υπόθεση και ανακοίνωσε ότι έχει στείλει επιστολή στον υπουργό Αθλητισμού της Βραζιλίας, τον οποίο ρωτάει γιατί σταμάτησαν οι έλεγχοι. «Στείλαμε επιστολή στον υπουργό Αθλητισμού και τον εκτελεστικό διευθυντή του εθνικού οργανισμού κατά του ντόπινγκ της Βραζιλίας, εκφράζοντας τις ανησυχίες μας και απαιτώντας να μάθουμε γιατί οι έλεγχοι σταμάτησαν στη Βραζιλία» δήλωσε στην εφημερίδα ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του WADA, Ρομπ Κέλερ, και συνέχισε: «Η απάντηση δεν ήταν ικανοποιητική... η εξήγηση ότι το συγκεκριμένο διάστημα είχε συμπέσει η αλλαγή φρουράς στο υπουργείο και τον οργανισμό δεν ήταν αποδεκτή από εμάς. Εμείς ενημέρωσαμε την ομάδα εργασίας και τους είπαμε να διενεργήσουν αυξημένους ελέγχους. Ήταν απαράδεκτο το ότι σταμάτησαν. Αυτό δεν ήταν μια καλή κίνηση... το γεγονός ότι δεν γίνονταν δοκιμές ήταν ανησυχητικό».

Στο μεταξύ, ο Λουίς Χόρτα, ο πρώην επικεφαλής του πορτογαλικού οργανισμού κατά του ντόπινγκ, στον οποίο δόθηκε ρόλος συμβούλου στη Βραζιλία, ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε πίεση από το υπουργείο Αθλητισμού και την Ολυμπιακή επιτροπή της χώρας για τη μείωση των ελέγχων.

Μια ανακοίνωση από το υπουργείο Αθλητισμού της Βραζιλίας αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του, ενώ προσθέτει ότι έγινε προσέγγιση σε τρία εργαστήρια στο εξωτερικό, αλλά δεν ήταν σε θέση να βοηθήσουν με τους ελέγχους των δειγμάτων. «Το υπουργείο Αθλητισμού και η Αρχή Ελέγχων Ντόπινγκ της Βραζιλίας αντικρούουν σθεναρά τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν από τον κ. Χόρτα» αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει: «Με την ποινή που επιβλήθηκε από τον WADA στο εργαστήριο στις 22 Ιουνίου, οι έλεγχοι που προγραμματίστηκαν για την περίοδο μεταξύ 1 και 24 Ιουλίου τέθηκαν σε κίνδυνο (η άρση της ποινής έγινε μόνο στις 20 Ιουλίου), καθώς δεν μπορούσαν να υποβληθούν αναλύσεις. Ως εκ τούτου, οι προγραμματισμένοι έλεγχοι κατέληξαν να μη γίνουν σε αυτή την περίοδο».

Keywords
Τυχαία Θέματα