Οι Βρυξέλλες πολεμούν την Τουρκία με… νεροπίστολα

Να πλέει όχι σε αχαρτογράφητα, αλλά σε επικίνδυνα νερά επιμένει η Ε.Ε., που αντί απαντήσεως στην Τουρκία, επιχειρεί να αντικρούσει τετελεσμένα με υποσχέσεις ειδικών συνεδριάσεων είτε σε επίπεδο Συμβουλίου, είτε σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.

Μπορεί η είδηση, λοιπόν, για ειδική σύνοδο κορυφής τον Σεπτέμβριο για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις να χαιρετίστηκε, ωστόσο, δεν θα έπρεπε, σε καμία περίπτωση, να οδηγεί σε στρεβλά συμπεράσματα ως προς το τι οι Βρυξέλλες σκέφτονται έναντι του ταραχοποιού

γείτονα της Ελλάδος, της Κύπρου και όχι μόνον. Ο προβληματισμός πολλαπλασιάζεται και οι κίνδυνοι μεγεθύνονται όσο το Διευθυντήριο της Κοινότητας δείχνει αναποφάσιστο, αν όχι ανίκανο να χειριστεί μια τεραστίων διαστάσεων γεωπολιτική εξέλιξη που συντελείται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πέραν της συνεδρίασης της τεχνοκρατικής επιτροπής εν ονόματι Relex για το πλαίσιο κυρώσεων και την εισαγωγή ονομάτων Τούρκων υπηκόων, το καλεντάρι των Βρυξελλών παρέπεμψε τη διαχείριση του προβλήματος Τουρκία στα τέλη Αυγούστου (σύνοδος Gymnich των ΥΠΕΞ) και Σεπτέμβριο (σύνοδος Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων). Δυστυχώς, ωστόσο, μέχρι τότε, η Τουρκία θα έχει χρόνο περί τις πενήντα ημέρες για να εμβαθύνει τετελεσμένα στην Κυπριακή ΑΟΖ – ανανέωσε, άλλωστε, την παράνομη navtex για την παράνομη γεώτρηση στο οικόπεδο 6 -, αλλά και για να κάνει την κίνησή της έναντι της Ελλάδας στα νότια της Κρήτης, δοκιμάζοντας αντοχές και τεντώνοντας επικίνδυνα το σχοινί.

Ορθώς και δικαίως τόσον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έθεσαν τους ομολόγους τους έναντι των ευθυνών τους και ξεκαθάρισαν πως δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση για νέες “παροχές” στην Τουρκία, έως ότου δεν παύσει να προκαλεί. Μολαταύτα, δεν είναι αρκετό.


Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα