Οικονομική Εκστρατεία Πανεπιστημίου Κύπρου: «Η έρευνα σώζει ζωές»

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε πρόσφατη ανακοίνωσή του εγκαινίασε την Οικονομική Εκστρατεία «Η έρευνα σώζει ζωές», με στόχο την προληπτική επιστημονική αντιμετώπιση της εμφάνισης λοιμωδών νοσημάτων και την προετοιμασία για πιθανές μελλοντικές επιδημίες μολυσματικών ασθενειών, όπως η COVID-19.

Απευθυνόμενοι στην Εκπρόσωπο Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, Δόξα Κωμοδρόμου για περισσότερες πληροφορίες, διαπιστώσαμε ότι αυτή η προσπάθεια αποσκοπεί στην απόκτηση

μόνιμης και αναγκαίας ερευνητικής υποδομής, την εργοδότηση ερευνητικού προσωπικού και σε άλλες καινοτομίες, συνδράμοντας πολλαπλώς στη θετική ανάπτυξη του τόπου.

Το αίτημα οικονομικής ενίσχυσης του Πανεπιστημίου Κύπρου μπορεί να συμβάλει  σε διάφορα ερευνητικά πεδία και τη διεξαγωγή ερευνών  αναφορικά με τις ιογενείς ή άλλες λοιμώξεις που εν δυνάμει μπορεί να καταστούν πανδημικές. Η κάλυψη των υλικών αναγκών που ανακύπτουν περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα:

1. Εφοδιασμός  εργαστηριακών υποδομών όπως:

• εξοπλισμός για προώθηση βασικών ερευνών σχετικά με τη βιολογία/παθογενή συμπεριφορά σε βακτήρια που οδηγεί σε γένεση ιογενών λοιμώξεων όπως και μελέτης βιολογικών στόχων εξάλειψής τους.

• Εξοπλισμός για κλινικές/επιδημιολογικές έρευνες σχετικά με ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, ώστε  να ανιχνευθεί η δημογραφική συχνότητα εμφάνισης των ασθενειών αυτών στην κυπριακή κοινωνία ή με ανάλυση αντιπροσωπευτικών δειγμάτων από ασθενείς, της ανοσοεπάρκειας  του γενικού πληθυσμού, προκειμένου να αναπτυχθούν συναφείς διαγνωστικές τεχνολογίες.

• εξοπλισμός για διεξαγωγή ερευνών αναφορικά με την αντιμετώπιση των ιών και των βακτηρίων από υπάρχοντα ή νέα φάρμακα, τη δημιουργία τράπεζας μικροβίων και ιών για έρευνες αναφορικά με  τη φαρμακευτική αντιμικροβιακή δράση και  αντοχή των μικροβίων  σε σχέση με τον κυπριακό πληθυσμό, την επινόηση αντιμικροβιακών φαρμάκων μέσα από την κυπριακή χλωρίδα.

2. Χρηματοδότηση ερευνητικών προτάσεων εντός του Πανεπιστημίου που σχετίζονται με τη(ν):

α. βιολογία, βιοχημεία και γενετική των ιών και των βακτηρίων.
β. φαρμακολογία ενάντια στους ιούς και τα βακτήρια.
γ. επιδημιολογία λοιμώξεων στον Κυπριακό πληθυσμό.
δ. ανάπτυξη μαθηματικών μοντέλων και εργαλείων μελέτης και πρόβλεψης της συμπεριφοράς των λοιμώξεων.
ε. κλινική παθολογία και γενετική των ασθενών με λοιμώξεις στην Κύπρο.
ζ. ανάπτυξη βιοτεχνολογίας που θα βοηθήσει στην διάγνωση, επιτήρηση και θεραπεία λοιμώξεων.
στ.ανάπτυξη εργαλείων ηλεκτρονικής υγείας που θα στηρίξουν τους διάφορους τομείς δημόσιας υγείας στην διαχείριση των επιδημιών.
η. ανάπτυξη εργαλείων και μεθόδων τηλεϊατρικής και ψηφιακών πλατφόρμων που θα βοηθήσουν στην έγκαιρη καταγραφή και διαχείρηση μιας επιδημίας στον πληθυσμό.
θ. ανάπτυξη μεθοδολογικών εργαλείων και μηχανισμών υποστήριξης μεμονωμένων ατόμων και κοινωνικών ομάδων ασθενών μέσα από τα πεδία της κοινωνιολογίας και της ψυχολογίας  ασθενών με λοιμώξεις.
ι. ανάπτυξη μεθοδολογικών εργαλείων και μηχανισμών μελέτης του κοινωνικοοικονομικού αντίκτυπου των λοιμώξεων στην κοινωνία της Κύπρου μέσα από τα πεδία της κοινωνιολογίας και των οικονομικών.

Επίσης, το Εργαστήριο Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας, επικεφαλής του οποίου είναι ο  Καθηγητής Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, Δόκτορ Λεόντιος Κωστρίκκης, είναι ένα από τα εργαστήρια που θα ενισχυθούν από αυτή την εκστρατεία, καθώς αυτή τη δεδομένη στιγμή στο εν λόγω εργαστήριο δημιουργείται μια διαγνωστική μεθοδολογία και αφορά στην ανίχνευση του ιού SARS 2, ο οποίος μπορεί να αλλάξει γενετικά.

Οικονομική αρωγή μέσων δωρεών 

Όπως διαφαίνεται και από τα πιο πάνω για την ενίσχυση του ερευνητικού έργου στο οποίο είναι προσηλωμένο το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα από πολλές απόψεις, ώστε να ανταποκρίνεται με περισσότερους και αποτελεσματικούς τρόπους στις ανάγκες του του τόπου, μπορούν να γίνουν δωρεές μέσω κατάθεσης στον τραπεζικό λογαριασμό στην Τράπεζα Κύπρου: CY05 0020 0195 0000 3570 1319 4276 και ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας δωρεών του Πανεπιστημίου Κύπρου: http://www.ucy.ac.cy/support-ucy. Για περισσότερες πληροφορίες, η κα Κωμοδρόμου παρέπεμψε στο Γραφείο Πανεπιστημιακής Ανάπτυξης και Αποφοίτων στο τηλέφωνο 22894366 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση alumni@ucy.ac.cy.

Τέλος, σε ερώτηση κατά πόσο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί εισφορές προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η κα Κωμοδρόμου απάντησε θετικά, ευχαριστώντας ταυτόχρονα και δημόσια τα κοινοβουλευτικά κόμματα, οργανισμούς και ιδιώτες που ήδη έχουν ενισχύσει την προσπάθεια αυτή, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή το παράδειγμά τους να μιμηθούν και άλλοι, έτσι ώστε να ενισχυθεί περισσότερο η επιστημονική έρευνα του Ιδρύματος που εξειδικεύεται στον συγκεκριμένο τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα