Ολοκληρώθηκε η αντεξέταση Πιερίδη για την υπόθεση Τρ. Κύπρου

Ολοκληρώθηκε η αντεξέταση του λειτουργού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Άλκη Πιερίδη και άρχισε η εξέταση της λειτουργού της Κεντρικής Τράπεζας Αργυρώς Προκοπίου ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου στη Λευκωσία στο πλαίσιο της υπόθεσης κατά της Τράπεζας Κύπρου ως νομικού προσώπου, και άλλων πέντε πρώην διευθυντικών στελεχών της.

Κατά

την αντεξέτασή του από τον δικηγόρο του Γιάννη Κυπρή Ηλία Στεφάνου ο κ. Πιερίδης επέμενε και πάλι στη θέση ότι η Τράπεζα Κύπρου έπρεπε να είχε ανακοινώσει αυξημένες προβλέψεις για το κεφαλαιακό της έλλειμμα στα μέσα Ιουνίου και διαφώνησε με τις υποβολές του κ. Στεφάνου ότι η όποια απόφαση για τέτοιου είδους ανακοίνωσε θα «σκότωνε», κατά τον ίδιο, την όποια διαπραγμάτευση για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Ήταν καλά γνωστό ότι η Τράπεζα Κύπρου ήταν undercapatilised (είχε ανεπάρκεια ιδίων κεφαλαίων), ανέφερε, προσθέτοντας ότι άρα «δεν μπορεί να αναιρείται η οποιαδήποτε υποχρέωση ανακοίνωσης επειδή μπορεί ενδεχομένως να δημιουργήσει το Α ή το Β πρόβλημα». Δεν αναιρείται με κανένα τρόπο η υποχρέωση που υπήρχε στη δεδομένη στιγμή να εκδοθεί η ανακοίνωση, πρόσθεσε.

Σε υποβολή του κ. Στεφάνου ότι η νομοθεσία δίνει την ευχέρεια να αποταθεί μια εταιρεία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και να αιτηθεί καθυστέρηση στην ανακοίνωση και το λάθος από πλευράς Τράπεζας Κύπρου ήταν ότι δεν ζητήθηκε αυτή η παράταση ο μάρτυρας εξέφρασε την θέση ότι «και αίτηση να γινόταν εγώ σας λέω ότι δεν υπήρχε περίπτωση να δοθεί άδεια».

Παράλληλα σε υποβολή του κ. Στεφάνου ότι η καταγγελία εναντίον των Θεόδωρου Αριστοδήμου και Ανδρέα Ηλιάδη δεν έγινε από τον πελάτη του Γιάννη Κυπρή όπως ο ίδιος υποστήριξε κατά την κυρίως εξέτασή του ο μάρτυρας επέμενε ότι δεν αποσύρει οτιδήποτε.

Παρέπεμψε σε πρακτικό του Διοικητικού Συμβουλίου της 27ης Δεκεμβρίου 2012 σύμφωνα με το οποίο ο κ. Κυπρή κατά τον ουσιώδη χρόνο σε εσωτερικές συζητήσεις είχε συζητήσει κατά πόσο ενδείκνυτο η έκδοση προειδοποίησης κερδοφορίας και ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος (Ανδρέας Ηλιάδης) ήταν κάθετα εναντίον τέτοιας ενέργειας και απαγόρευσε τη συζήτηση τέτοιου ζητήματος στη συνεδρία του ΔΣ. Είπε ακόμη ότι σύμφωνα με το ίδιο πρακτικό Κρίστης Χατζημιτσής και Γιάννης Κυπρή κατέβαλαν προσπάθεια να το αναφέρουν ενώπιον του ΔΣ αλλά ότι ο κ. Ηλιάδης αντέδρασε αναφέροντας ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Τέλος σε διευκρινιστική ερώτηση που του έθεσε η Πολίνα Ευθυβούλου ο κ. Πιερίδης είπε ότι τα ομόλογα ελληνικού δημοσίου καταχωρήθηκαν από την Τράπεζα Κύπρου ως νέα ομόλογα από τις 31 Μαρτίου 2012 στις ανακοινώσεις της για τα τριμηνιαία αποτελέσματα.

Στην αλληλογραφία που είχε η Κεντρική Τράπεζα με την Τράπεζα Κύπρου σε ότι αφορά τον έλεγχο του εποπτικού οργανισμού για τις προσπάθειες συμμόρφωσης της τράπεζας με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) σε ότι αφορά την κεφαλαιακή της επάρκεια αλλά και στο πλαίσιο του κανονικού εποπτικού ελέγχου που ασκεί η Κεντρική επικεντρώθηκε η εξέταση της λειτουργού της Κεντρικής Αργυρώς Προκοπίου.

Σύμφωνα με την μάρτυρα η Κεντρική Τράπεζα είχε ανησυχίες ότι η Τράπεζα θα έπρεπε να αξιολογήσει τις προβλέψεις της και υπήρχαν αμφιβολίες κατά πόσο στο τέλος θα μπορούσε να καλύψει το έλλειμμα για την άσκηση της ΕΑΤ, η οποία ζητούσε την διατήρηση 9% ιδίων βασικών κεφαλαίων από όλες τις τράπεζες ως μαξιλαράκι ως τις 30 Ιουνίου 2012, κίνηση που είχε ως στόχο την ενίσχυση της εμπιστοσύνης του επενδυτικού κοινού στις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Η κ. Προκοπίου εξήγησε ότι η Κεντρική είχε διενεργήσει αξιολόγηση στο τέλος του 2011 και ανασκόπηση των κινδύνων που αντιμετώπιζε η Τράπεζα, σημειώνοντας ότι κυρίως υπήρχαν ανησυχίες για την ποιότητα του δανειστικού χαρτοφυλακίου της αλλά και για άλλα θέματα όπως η ρευστότητα και τα ομόλογα. Απαντώντας σε ερωτήσεις για περαιτέρω ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Κεντρικής και Τράπεζας Κύπρου εντός του 2012 ανέφερε ότι η Κεντρική συνέχιζε να διατηρεί και να εκφράζει τους προβληματισμούς της.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις της κ. Ευθυβούλου η κ. Προκοπίου ανέφερε ότι το θέμα της πιθανότητας έκδοσης ομολόγων CoCo (contingent convertible bonds - υπό αίρεση μετατρέψιμων ομόλογων) συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη της ΕΑΤ και ότι ο Πρόεδρος της ΕΑΤ συμπέρανε ότι θα ήταν προτιμότερο το ομόλογο να μείνει με την μετατροπή σε μετοχές.

Η εισήγηση της Τράπεζας Κύπρου ότι θα μπορούσε σε περίπτωση που το είχε ανάγκη η τράπεζα να μειωθεί η αξία του αξιογράφου δεν έγινε, σύμφωνα με την μάρτυρα αποδεκτή από την ΕΑΤ όσον αφορά ιδιώτες επενδυτές αλλά ειπώθηκε ότι εάν αυτό το αξιόγραφο το αγοράσει η Κυβέρνηση, υπό μορφή δηλαδή κρατικής βοήθειας, τότε δεν χρειάζεται η ΕΑΤ να το αξιολογήσει. Σε επιπρόσθετη ερώτηση της Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η εντύπωσή της ήταν ότι πρόθεση της Τράπεζας Κύπρου ήταν να απευθυνθεί σε ιδιώτες επενδυτές.

Οι επόμενες δικάσιμοι

Η κυρίως εξέταση της κ. Προκοπίου από την Πολίνα Ευθυβούλου αναμένεται να γίνει, μεθαύριο Παρασκευή, στις 0830. Λόγω των υποχρεώσεων της μάρτυρα με την Τρόικα η διαδικασία θα διακοπεί στις 1015 και θα συνεχιστεί στις 1200 με την αντεξέταση της λειτουργού της Κεντρικής Τράπεζας από τον δικηγόρο της Τράπεζας Κύπρου Πόλυ Πολυβίου.

Δόθηκαν επίσης ως δικάσιμοι η Δευτέρα 9 Νοεμβρίου στις 0900, καθώς και η Τρίτη 24 Νοεμβρίου και η Τετάρτη 25 Νοεμβρίου επίσης στις 0900.

Κατά τη σημερινή δικάσιμο κατατέθηκαν επίσης σειρά παραδεκτών γεγονότων σε σχέση με μάρτυρες του Εφόρου Εταιρειών.

Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου υπό κατηγορία βρίσκονται οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμης, Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή και Γιάννης Πεχλιβανίδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα