Ομέρ Τσελίκ: Η Ελλάδα συνεχίζει να στέλνει ανθρώπους στον θάνατο στην Μεσόγειο

Για απάνθρωπη συμπεριφορά κατηγόρησε την Ελλάδα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Ομέρ Τσελίκ, έπειτα από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ.

«Δυστυχώς και το νέο έτος, η ατζέντα για τους πρόσφυγες συνεχίζει να βασίζεται σε ορισμένες βίαιες προσεγγίσεις ενάντια σε όσους προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη στη Μεσόγειο. Έχουμε επανειλημμένα περιγράψει και εξηγήσει τις φρικαλεότητες που διαπράττει η Frontex

σε συνεργασία με την ελληνική ακτοφυλακή. Εμείς και άλλοι έχουμε προειδοποιήσει ότι οι δραστηριότητες της Frontex θα πρέπει με κάποιο τρόπο να τεθούν στη βάση του νόμου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακόμη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ενέκρινε τον προϋπολογισμό του Frontex. Έδωσαν τόσο ισχυρά μηνύματα.

Αλλά, δυστυχώς, αυτός ο σκληρός μηχανισμός μεταξύ της ελληνικής ακτοφυλακής και της Frontex συνεχίζεται και συνεχίζουν να εργάζονται με τρόπο που οδηγεί ανθρώπους στα νερά της Μεσογείου, θέτοντάς τους σε κίνδυνο θανάτου», δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ, προσθέτοντας ότι «η Μεσόγειος λόγω της συνεργασίας της ελληνικής ακτοφυλακής και της Frontex έχει μετατραπεί σε ένα νεκροταφείο ανθρώπων που προσπαθούν να διαφύγουν από τον θάνατο.  Παρ' όλες τις προειδοποιήσεις, δυστυχώς, συνεχίζουν αυτές τις πρακτικές τρυπώντας τις βάρκες και βασανίζοντας τους ανθρώπους μέσα σε αυτές με τον πιο απεχθή τρόπο. Αυτή είναι μια προσέγγιση που παραβιάζει όλους τους διεθνείς κανόνες σχετικά με την απαγόρευση των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης».

Συνεχίζοντας, ο Τσελίκ προειδοποίησε την ΕΕ να μη συνεχίσει αυτή την στάση και την «κάλυψη» της Ελλάδας.

«Πρόκειται αναμφίβολα για μία σημαντική οπισθοδρόμηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παραβιάζει τις διατάξεις της σύμβασης του 1951 για τους πρόσφυγες που απαγορεύουν την επαναπροώθηση. Αποτελεί επίσης παραβίαση της απαγόρευσης των μαζικών απελάσεων στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και πάλι, είναι μια εφαρμογή που είναι αντίθετη με όλες τις διατάξεις του διεθνούς Συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα με βάση το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη.

Προειδοποιούμε τώρα για άλλη μια φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην συνεχίσει φέτος αυτή την πρακτική με ακόμη πιο βάναυσο τρόπο. Αυτή η καταδίωξη των ανθρώπων εκεί λόγω της συνεργασίας της ελληνικής ακτοφυλακής και της Frontex κάνει όλα τα λόγια σας μάταια, καταστρέφει όλες τις προσεγγίσεις σας.

Επαναλαμβάνουμε ότι θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα κατά αυτής της πρακτικής, θα πρέπει να διεξαχθούν αξιόπιστες έρευνες για τη Frontex και η Ελλάδα θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με μία σοβαρή αντιμετώπιση για το θέμα αυτό λόγω της παραβίασης όλων αυτών των εγγράφων και συμφωνιών και της παραβίασης των όρων των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Η Σουηδία εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά

Αναφορικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ευχαρίστησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης που καταδίκασαν το επεισόδιο στη Σουηδία που ήταν ενάντια στις αξίες της Τουρκίας.

«Μια τέτοια εξωφρενική πράξη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ως ελευθερία έκφρασης. Ο Σουηδός πρωθυπουργός το χαρακτήρισε ως σαμποτάζ που είχε στόχο να αποτρέψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο εισαγγελέας στη Σουηδία είπε ότι δεν θα τιμωρηθούν. Είπε ότι θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ως υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης και ότι δεν θα τιμωρηθούν με κανέναν τρόπο. Ως εκ τούτου, η Σουηδία εκλαμβάνεται ως υποστηρικτής της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΑΚΡ, η Σουηδία πρέπει να προσαρμόσει ανάλογα την νομοθεσία της.

«Η Σουηδία πρέπει να αναθεωρήσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο της. Φανταστείτε στην Σουηδία τρομοκρατικές ομάδες να πραγματοποιούσαν 15 ενέργειες κάθε βδομάδα και φανταστείτε ότι σε αυτά τα επεισόδια να κρεμούσαν ένα ομοίωμα του προέδρου ή του πρωθυπουργού μιας χώρας της ΕΕ. Αυτή η εβδομάδα για τη Γερμανία, την επόμενη εβδομάδα  για την Ολλανδία... Είναι αποδεκτό κάτι τέτοιο; Ποια θα ήταν η αντίδραση της Σουηδίας σε αυτό; Ο πίνακας είναι ξεκάθαρος, τα δύο μέτρα και δύο σταθμά είναι ξεκάθαρα. Αυτό είναι απαράδεκτο όπου και να είναι κανείς, η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν το δέχεται», είπε ο Ομέρ Τσελίκ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΑΚΡ, υποστηρίζουν «κατ' αρχήν την διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Με την προϋπόθεση όμως να επιδειχθεί εδώ μια στάση αρχών. Η αρχή του ΝΑΤΟ είναι ένας για όλους, όλοι για έναν».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ομέρ Τσελίκ, Ελλάδα, Μεσόγειο,omer tselik, ellada, mesogeio