Ομόνοια:Η (πρότερη) αδυναμία και η ανάγκη δημιουργίας κορμού

Πρώτο μέλημα του Πάμπου Χριστοδούλου είναι να βρει παίκτες με βάση ένα συγκεκριμένο μπάτζετ, που να δέσουν και να δημιουργήσουν ένα ισχυρό ανταγωνιστικό σύνολο.

Ο Κύπριος τεχνικός έχει ουσιαστικά και πρακτικά την αποστολή να στήσει την Ομόνοια σχεδόν από την αρχή. Θα γίνουν 11-12 μετεγγραφές, πολλές από αυτές 11άδας. Μπορεί ο Χριστοδούλου να έχει γενικά τη τάση να αλλάζει πολλά στις ομάδες που αναλαμβάνει, όμως θα ήταν ο πρώτος που θα προτιμούσε να έβρισκε ένα γερό αριθμητικά και ποιοτικά κορμό,

στον οποίο να κάνει λίγες και συγκεκριμένες προσθήκες. Θα ήταν ευχής έργον, αλλά… Το ζητούμενο λοιπόν είναι αρκετοί από τους νεοαφιχθέντες να σταδιοδρομήσουν και χρονικά στην ομάδα, έτσι ώστε η επιθυμία (της Ομόνοιας και της κάθε ομάδας), να έχει σταθερό κορμό 16-17 παικτών που να τον μεταφέρει από σεζόν σε σεζόν, με απαιτούμενες προσθήκες και σταδιακή ελεγχόμενη ανανέωση. Το «τριφύλλι», όσο και αν προσπάθησε τα τελευταία χρόνια, ούτε καν πλησίασε σε έναν τέτοιο στόχο. Οι αριθμοί είναι πεντακάθαροι. Οι λόγοι πολλοί. Αποτυχημένες επιλογές ο κυριότερος. Υπάρχει επίσης η παραχώρηση (πώληση παικτών), που είχαν καλές προτάσεις από εξωτερικό και πήραν μετεγγραφή. Ο Σοάρες, ο Σέρινταν και ο Ποτέ είναι τα καλύτερα παραδείγματα.

Οι οικονομικές δυσκολίες ήταν ένα σημαντικό εμπόδιο και, παρόλο που έγινε προσπάθεια ειδικά τη τελευταία τριετία να συνδυαστεί το καλοί με το φτηνοί παίκτες, αυτή δεν απέφερε καρπούς. Η Ευρώπη έφερνε από την άλλη τα οικονομικά οφέλη, αλλά η έναρξη των υποχρεώσεων νωρίς-νωρίς, ανάγκαζε σε προγραμματισμό -σπριντ και βιασύνη. Θυμίζουμε πως ο Κώστας Καϊάφας προσπαθούσε να βγάλει 11άδα για να αγωνιστεί πριν από 3 καλοκαίρια στο Μαυροβούνιο. Τελικά, μόλις 8 παίκτες (τέσσερεις ξένοι, τέσσερεις Κύπριοι, δεν υπολογίζεται ο Χριστοφή), ξεπέρασαν τους 24 μήνες παρουσίας στο Ηλίας Πούλλος, από τους 72 που αποκτήθηκαν από το 2012-13. Σχεδόν το 30% παρέμειναν μόνο 12 μήνες. Έτσι, εξηγείται σε μεγάλο βαθμό η απουσία σταθερότητας και χημείας. Ο Πάμπος Χριστοδούλου έχει λοιπόν διπλή αποστολή. Ανταγωνιστική ομάδα για το σήμερα και το αύριο. Αυτήν τη φορά έχει τη πολυτέλεια του χρόνου και την προϊστορία του, την ικανότητα του, να κάνει μαζικές αλλαγές και να δημιουργεί άμεσα καλή χημεία.

Η πενταετία

Οι πρώτες μαζεμένες αλλαγές, μετά την τελευταία κατάκτηση τίτλου (κύπελλο 2012), ξεκίνησαν τη χρονιά 2012-13 και με το πέρας της τελευταίας χρονιάς κλείνει η πενταετία. Ο Νεόφυτος Λάρκου έκανε τον προγραμματισμό της χρονιάς εκείνης (ήταν ο 2ος του). Είχε σε σύγκριση με τις επόμενες χρονιές ένα καλό μπάτζετ, προχώρησε σε διψήφιο αριθμό κινήσεων. Ο Κύπριος τεχνικός (που τη προηγούμενη χρονιά επέλεξε τον Μαργκάσα) έκανε 11 μετεγγραφές, δύο εξ αυτών σταδιοδρόμησαν. Ο Ασίς είναι ο ρέκορντμαν από τους ξένους με 4 χρόνια, ο Σκέμπρι με μία διακοπή έξι μηνών έκανε 3,5. Αναλόγως με τα δεδομένα, έμειναν αρκετά, ο Αντράντε (δύο χρονιές) και ο Σκαραμοτσίνο (συνολικά 2,5). Τον Ιανουάριο του 2013 αφίχθηκε ο Μορέιρα, που έκατσε 2,5 σεζόν και ο Ρουσιάς που έχει το ρεκόρ με 4,5 χρόνια. Στον πάγκο ήταν ήδη ο Τόνι Σαβέβσκι, που έκανε προγραμματισμό για τη χρονιά 2013-14. Από τους παίκτες που επέλεξε ο Σκοπιανός, κανένας δεν έκατσε πάνω από 12 μήνες. Εις και μόνος, ο Ρούμπιο, που αποκτήθηκε τον χειμώνα επί Λοτίνα και έβγαλε 1,5 σεζόν. Ο Κώστας Καϊάφας έκανε 17 μετεγγραφές στον 1ο του προγραμματισμό. Ράμος και Κιρμ έκατσαν δύο χρόνια. Στα θετικά ότι δύο Κύπριοι που αποκτήθηκαν τότε έκλεισαν τριετία (Παναγή, Φυλακτού), ο Οικονομίδης διετία, ενώ άλλα δύο αποκτήματα (Φοφανά, Λιομπανίτζε), ξεπέρασαν τον ένα χρόνο. Από τις μετεγγραφές της περιόδου 2015-16, μόνο ο Ρούνιε, ο Σέρινταν, ο Φλορέσκου και ο Καρλίτος έκαναν πάνω από 12 μήνες (οι δύο τελευταίοι αποκτήθηκαν τον Ιανουάριο). Εδώ προστίθεται και ο Χριστοδούλου, που κλείνει διετία. Σε ό,τι αφορά το πρότζεκτ Νταμπίζα, δεδομένη θεωρείται η παραμονή από την περσινή ομάδα μόνο 5 περσινών αποκτημάτων. Εννοείται φυσικά ότι η περίπτωση Χριστοφή, που επανήλθε προ διετίας, και παιδιών που προωθήθηκαν στην ομάδα (Φιλιώτης, Κατελάρης), εξαιρούνται από το όλο σκηνικό.

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ (72)

2012-13 13

2013-14 12

2014-15 18

2015-16 13

2016-17 16

Υπολογίζονται οι μετεγγραφές καλοκαιριού και Ιανουαρίου.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ

5 χρόνια: 0

4,5 χρόνια: 1

4 χρόνια: 1

3,5 χρόνια: 1

3 χρόνια: 3

2,5 χρόνια: 2

2 χρόνια: 8

1,5 χρόνο: 8

1 χρόνο: 27

6 μήνες: 16

6- μήνες: 5*

* Παίκτες που αποκτήθηκαν, αλλά έφυγαν άμεσα (π.χ. Οζ Ράλι), δεν αγωνίστηκαν (Πέρεζ) ή έφυγαν πριν από τον Δεκέμβριο (Κακουμπάβα).

** Δεν υπολογίζεται η περίπτωση Χριστοφή, ενώ οι ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν στην περσινή χρονιά και συνεχίζουν, τοποθετούνται στην κατηγορία των δύο ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα