Ονάλ: Η λύση του Κυπριακού να βασίζεται στις πραγματικότητες δύο κρατών

“Υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί στην Κύπρο, δύο ξεχωριστές δημοκρατικές τάξεις και δύο ξεχωριστά κράτη”, υποστήριξε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Σεντάντ Ονάλ, λέγοντας ότι “οι προσπάθειες για λύση πρέπει να βασίζονται σε αυτές τις πραγματικότητες”.

Μιλώντας σε τελετή που διοργανώθηκε στην τουρκική εθνοσυνέλευση με τη λήξη συμποσίου για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι η Τουρκία είναι υπέρ της αναζήτησης

λύσης μέσω διαλόγου. Ανέφερε ότι “το Κυπριακό συνεχίζει να είναι το πιο σημαντικό εμπόδιο για την σταθερότητα και τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο”. “Ο βασικός λόγος για αυτό είναι η αδιάλλακτη στάση της ε/κ πλευράς η οποία βλέπει τον συνιδιοκτήτη του νησιού, τ/κ λαό, ως μειονότητα”, ανέφερε ο Σεντάτ Ονάλ υποστηρίζοντας ότι η λύση στο Κυπριακό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια ρεαλιστική προσέγγιση.

“Προκειμένου να επιτευχθεί μια μόνιμη λύση πιστεύουμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η μέθοδος επαγωγής και όχι αφαίρεσης. Δηλαδή υπάρχουν δύο ξεχωριστοί λαοί στην Κύπρο, δύο ξεχωριστές δημοκρατικές τάξεις και δύο ξεχωριστά κράτη. Οι προσπάθειες για λύση πρέπει να βασίζονται σε αυτές τις πραγματικότητες”, υποστήριξε.

Για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Σεντάτ Ονάλ είπε ότι “ασφαλώς και δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή η απειλή κυρώσεων για να σταματήσουν οι δραστηριότητες έρευνάς υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα μας”.  Υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι πάντοτε υπέρ της συνεργασίας και είναι έτοιμη για διάλογο χωρίς όρους. Ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την ΕΕ στο πλαίσιο της πρότασης για διοργάνωση περιφερειακής διάσκεψης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σεντόπ: Η ΕΕ να επιλέξει μεταξυ της παγίδευσής της από Ελλάδα-Κύπρο και των ευκαιριών από Τουρκία

Η ΕΕ πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην παγίδευσή της σε μια άκαρπη προσέγγιση σε περιφερειακά προβλήματα με τις προκλήσεις της Ελλάδας και Κύπρου και στις ευκαιρίες, όπως είναι η Τουρκία που μετατρέπει την ευρωπαϊκή ήπειρο σε Ευρασία, δήλωσε ο Πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Μουσταφά Σεντόπ. Ζήτησε όπως στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ να μην υπογραφούν αποφάσεις που θα συμβάλουν στην εμβάθυνση της κρίσης εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

Σε ομιλία του σε συμπόσιο για την Ανατολική Μεσόγειο στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε πως “ιδιαίτερα στον νέο μας παγκοσμιοποιημένο κόσμο, τα προβλήματα έχουν επίσης παγκοσμιοποιηθεί. Ως εκ τούτου, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου λαμβάνοντας υπόψη όλα τα περιστατικά και τις διαδικασίες που το επηρεάζουν και το διαμορφώνουν, πρέπει να προβάλουμε το όραμά μας για το μέλλον της Τουρκίας από αυτό το κεντρικό πλαίσιο».

Αναφέροντας ότι η περιοχή, όπου διακυβεύονται πολλά συμφέροντα, τα προβλήματα είναι περίπλοκα και η ‘ενέργεια’ είναι υψηλή, υπήρξε από καιρό στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας, λόγω του ότι κατέστη αντικείμενο διαμάχης και ανταγωνισμού μεταξύ κρατών, ο Μουσταφά Σεντόπ σχολίασε πως “ένας από τους σημαντικότερους λόγους για αυτό είναι η παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή. Η αποστολή πλωτών γεωτρύπανων από την Τουρκία, για εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου και το μνημόνιο που υπεγράφη με τη Λιβύη έφεραν επιτακτικά το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου στην ατζέντα μας”.

Υπενθυμίζοντας ότι ακόμη και πριν από τα βήματα στα οποία προέβη η Τουρκία, η Ανατολική Μεσόγειος ήταν μια σημαντική περιοχή με πολλά ζητήματα, ο Μουσταφά επεσήμανε πως το Κυπριακό κυριαρχούσε μεταξύ αυτών και ότι η ισραηλινο-παλαιστινιακή διαμάχη, ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας, το ζήτημα του Λιβάνου καθώς και ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη ήταν επίσης μεταξύ των θεμάτων που σχετίζονται με την Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, ο κ. Σεντόπ ανέφερε ότι «οι διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο σχετικά με τα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα, την αποστρατικοποίηση των νησιών, τον εναέριο χώρο κ.λπ. μπορούν επίσης βασικά να θεωρηθούν ότι εντάσσονται στα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλα αυτά συνδέονται στενά όχι μόνο με το διαμοιρασμό των ενεργειακών πόρων στον πυθμένα της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και, σε μεγάλο βαθμό, σε μια μάχη επιρροής σε χώρες όπως η Κύπρος, η Συρία και ο Λίβανος, και στο να μπορούν να αποφασίζουν σχετικά με την οικονομία σε χώρες όπως η Λιβύη, οι οποίες διαθέτουν πλούσιους φυσικούς πόρους. Ακόμα και σήμερα, ως κληρονόμος των αποικιακών αυτοκρατοριών, οι δυτικές χώρες προσπαθούν να ακολουθήσουν τις κλασικές ιμπεριαλιστικές εξωτερικές πολιτικές τους, οι οποίες τρέφονται από αυτό το παρελθόν, σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό που βρίσκεται στον πυρήνα των προβλημάτων είναι, στην πραγματικότητα, ότι η Δύση εξακολουθεί να ‘αυτοπροσδιορίζεται’ μέσα από αυτές τις αρχαϊκές προσεγγίσεις και δεν δέχεται την ύπαρξη νέων παγκόσμιων και περιφερειακών παραγόντων, όπως η Τουρκία, η Κίνα και η Ρωσία».

Ο στόχος αυτής της πολιτικής της Δύσης δεν είναι μόνο η Τουρκία, συνέχισε. Όπως είπε «η Δύση στοχοποιεί επίσης τις άλλες ανερχόμενες δυνάμεις του κόσμου, ιδίως τη Ρωσία, οι οποίες προσπαθούν να έχουν επιρροή. Το ζήτημα περιλαμβάνεται επίσης στην ημερήσια διάταξη της ΕΕ. Η ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ που συγκλήθηκε σήμερα περιλαμβάνει τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά της Τουρκίας. Η ΕΕ πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην παγίδευσή της σε μια άκαρπη προσέγγιση σε περιφερειακά προβλήματα με τις προκλήσεις της Ελλάδας και της διοίκησης της νότιας Κύπρου και στις ευκαιρίες, όπως είναι η Τουρκία που μετατρέπει την ευρωπαϊκή ήπειρο σε Ευρασία και διαθέτει έναν ευρύ ορίζοντα και τη δύναμη να μεταμορφώσει το μέλλον. Η ΕΕ αντιμετωπίζει την υποχρέωση να ξεπεράσει μια κρίση ταυτότητας λόγω της αποχώρησης μιας χώρας όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που αποτελεί στοιχείο πολιτικής ‘απόχρωσης’ και επιρροής. Κάποιος δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία θα είναι επίσης καθοριστική, αφενός, επί των βασικών προτιμήσεών της για το μέλλον της». «Θα ήθελα να είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα υπογραφούν αποφάσεις που θα συμβάλουν στην εμβάθυνση της κρίσης εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Τις αντιδράσεις Όζερσαϊ, Ερχιουρμάν και Ακιντζί προκάλεσε η νέα «κυβέρνηση»

Keywords
Τυχαία Θέματα