Ονόματα γονιών σε ταυτότητες: Οι δυσκολίες της αλλαγής - Τι δήλωσε ο Νουρής

Στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επανήλθε το ζήτημα με την αναγραφή πατρώνυμου και μητρώνυμου στις πολιτικές ταυτότητες των παιδιών.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής παρευρέθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο οποίος κλήθηκε να εξηγήσει τα ζητήματα που προκύπτουν στο ενδεχόμενο αφαίρεσης των εν λόγω στοιχείων να από τις πολιτικές ταυτότητες των παιδιών.

Στην Επιτροπή παρευρέθηκε η Επίτροπος Προστασίας του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου, η Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού – Λοττίδη, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου –Νικολαΐδου και εκπρόσωποι από την Αστυνομία.

Στην έναρξη της συνεδρίας, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη, καταδίκασαν τη στοχοποίηση που δέχθηκε η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου κατά την εξέταση του θέματος στην προηγούμενη συνεδρία.

Στη συνεδρία βρέθηκε και ο Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξη του κόμματος προς το πρόσωπο της κ. Ορφανίδου, ενώ διευκρίνισε ότι ο ΔΗΣΥ τάσσεται υπέρ της ατομικής επιλογής. «Η επιμονή να αναγράφεται στην ταυτότητα είναι προσβλητική και απάνθρωπη. Πρέπει να λυθεί σύντομα», είπε.

Κατά την τοποθέτηση του ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ξεκαθάρισε ότι δεν κλήθηκε ποτέ στην προηγούμενη συνεδρίαση του θέματος.

Μιλώντας για το θέμα με τις ταυτότητες, ανέφερε ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες καθώς το σύστημα δεν μπορεί να διαχωρίσει τις πληροφορίες από το μητρώο στα έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημείωσε ότι τα στοιχεία του μητρώου και κατ’ επέκταση τα στοιχεία που αναγράφονται στην ταυτότητα είναι ένα θέμα το οποίο διασφαλίζει την ασφάλεια στις συναλλαγές. Συμπλήρωσε ότι δίνει πρόσθετα στοιχεία για την ταυτοποίηση του ατόμου.

Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι το πατρώνυμο ξεκαθαρίζει τη διακρίβωση της προσφυγικής ιδιότητας των πολιτών. Μιλώντας για τους Τουρκοκύπριους, εξήγησε ότι η εγγραφή και η ενέργεια πράξεων στον Κτηματολόγιο, γίνεται μετά από ενδελεχή διακρίβωση του ατόμου. «Αυτά είναι τα βασικά σημεία της σημαντικότητα του πατρώνυμου στις πολιτικές ταυτότητες».

Ο Υπουργός Εσωτερικών διέψευσε ότι στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ, δεν αναγράφονται τα ονόματα των γονέων στις ταυτότητες. Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στην Επιτροπή, υπάρχουν οκτώ χώρες όπως η Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ουγγαρία και η Κύπρος όπου χρησιμοποιούν τα εν λόγω στοιχεία στις ταυτότητες. «Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία που να ρυθμίζει το θέμα».

Ακόμη ανέφερε ότι σε κανένα έγγραφο της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν αναγράφεται στη θέση του πατρώνυμου, «αγνώστου πατρός». Πρόσθεσε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, απλά μένει κενό το σημείο.

Ο κ. Νουρής σημείωσε ότι αν επιθυμεί η Βουλή την αφαίρεση των εν λόγω στοιχείων από τις ταυτότητες, μπορεί να γίνει μέσα από την διαφοροποίηση του μηχανογραφικού συστήματος, ενώ διευκρίνισε ότι δεν μπορούν να εκδοθούν δύο τύποι ταυτοτήτων, καθώς υπάρχουν η ευρωπαϊκές συμβάσεις, ενώ η ταυτότητα είναι ένα ταξιδιωτικό έγγραφο.

Διαβάστε ακόμη: Ονόματα γονιών σε ταυτότητες: Το χρονικό και η κυπριακή «πρωτοτυπία»

Keywords
Τυχαία Θέματα