Όταν ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε για ανάπτυξη

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός, ότι ο πρόεδρος της χώρας, όπου η οικονομία αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα τεσσάρων ετών υποστήριξε, πως στην Ελλάδα πρέπει να εφαρμοστεί το μοντέλο της ανάπτυξης.

Πρώτον, γιατί η δήλωση έρχεται δια στόματος πλανητάρχη και δεύτερον, επειδή η αμερικανική οικονομία ξεπέρασε σε ανάπτυξη όλες τις άλλες μεγάλες ανεπτυγμένες χώρες.

Σε δηλώσεις του στο CNN ο πρόεδρος των ΗΠΑ,

Μπαράκ Ομπάμα, τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, αλλά υπό συνθήκες ανάπτυξης.

Ο προβληματισμός του πλανητάρχη δεν περιορίστηκε στα ελληνικά σύνορα.

Σημειώνεται ότι, για να υποστηρίξει την άποψή του, έθεσε ως παράδειγμα την αμερικανική οικονομία.

«Με απασχολεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες σε πολλές από αυτές τις χώρες, αλλά, αυτό που μας δίδαξε η αμερικανική εμπειρία, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος να μειώσεις τα ελλείμματα είναι να αποκαταστήσεις την δημοσιονομική σταθερότητα, είναι να αναπτυχθείς και όταν έχειςμια οικονομία σε ελεύθερη πτώση πρέπει να υπάρξει στρατηγική ανάπτυξης και όχι απλώς να γίνονται προσπάθειες πίεσης ενός πληθυσμού που δεινοπαθεί ολοένα και περισσότερο».Παρά το γεγονός, ότι οι εκτιμήσεις του εκφράστηκαν με ήπιο ύφος προς την ευρωπαϊκή οικογένεια και τους ηγέτες της, αποτελούν μία ξεκάθαρη διαφωνία έναντι των θέσεων της γερμανικής κυβέρνησης περί αυστηρής πολιτικής λιτότητας. Μάλιστα, μετά την εν λόγω συνέντευξη δεν αποκλείεται να ακολουθήσει μία δημόσια απάντηση από Μέρκελ και Σόιμπλε.Αυτό γιατί οι δύο τελευταίοι, ακόμη και κατά την περίοδο που στο τιμόνι της ελληνικής κυβέρνησης βρισκόταν ο Αντώνης Σαμαράς, απέκλειαν οποιαδήποτε λύση εκτός μνημονίου (την οποια απαιτούσαν πολίτες και αντιπολιτευόμενα κόμματα) και κατ’ επέκταση εκτός των καθορισθέντων συμφωνιών.Χαρακτηριστικά, επαναφέρουμε την συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, που έδωσε στην Βild με τίτλο «Η λιτότητα στην Ελλάδα θα πρέπει να συνεχιστεί» λίγο πριν από την αποτυχία της ελληνικής Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο ερώτημα αν οι ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές σημαίνουν το τέλος της λιτότητας, αλλά και τον τερματισμό της στήριξης από την ΕΕ, ο κ. Σόιμπλε είχε πει: « Σε περίπτωση που η Ελλάδα επιλέξει ένα διαφορετικό δρόμο, τα πράγματα δυσκολεύουν. Oι πρόωρες εκλογές δεν αλλάζουν κάτι ως προς το χρέος της χώρας. Κάθε νέα κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τηρεί τις δεσμεύσεις των προκατόχων της».

@donnakaparti

Keywords
Τυχαία Θέματα